Nieuws Binnenland

Bewoners Voorne aan Zee in verweer tegen plannen om delen Nederland onder water te zetten

Bewoners Voorne aan Zee in verweer tegen plannen om delen Nederland onder water te zetten
💨

“Landbouwgrond‚ natuur en leefbare gebieden zouden verdwijnen”​
“Landbouwgrond‚ natuur en leefbare gebieden zouden verdwijnen”
Datum: 12 februari 2025
Binnenland

Van de redactie


Miranda van Driel uit Hellevoetsluis sprak zich onlangs tegenover de gemeenteraad uit over de ingrijpende veranderingen en plannen in haar gemeente Voorne aan Zee. “Ze willen grote delen van Nederland, waaronder Voorne-Putten, onder water zetten. Landbouwgrond, natuur en leefbare gebieden zouden verdwijnen. Ze noemen dit het Blauwe Hart in plaats van het Groene Hart.” Volgens Van Driel wordt te weinig beseft dat dergelijke plannen voortvloeien uit de Sustainable Development Goals van de VN en dat die ten koste gaan van burgers en bedrijven. Ze roept haar medeburgers op zich te laten horen. “We hebben macht en kracht.”

Miranda van Driel uit Hellevoetsluis is een bekend gezicht voor mensen die naar coronademonstraties gingen, waar ze vloggend verslag van deed. Inmiddels heeft ze zich wat teruggetrokken uit de frontlinie, maar ze blijft strijden voor zaken waarover zij zich zorgen maakt. Zoals de grote veranderingen in haar gemeente Voorne aan Zee, dat deel uitmaakt van Voorne-Putten: de komst van windturbines, het onder water zetten van grote stukken land, de toenemende energie- en voedselprijzen en boeren die in de verdrukking komen.

Onlangs sprak Van Driel “mede namens een groep bezorgde inwoners” haar verhaal in bij de commissie- en raadsvergadering van Hellevoetsluis. Zij maakte de raadsleden erop attent dat de Omgevingsvisie 2040 voor de gemeente Voorne-Putten plannen bevat die ingrijpende gevolgen zullen hebben. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor consultancy Kuiper Compagnons‚ een bureau dat bij veel gemeenten in Nederland betrokken is bij het ontwerpen van een Omgevingsvisie. “Op hun website presenteren zij het plan ‘Land met een Plan’‚ waarin ze pleiten voor het onder water zetten van grote delen van Nederland‚ waaronder delen van Voorne-Putten”‚ vertelde zij in de raadsvergadering. “Ze noemen dit in plaats van het Groene Hart‚ het Blauwe Hart van Nederland.”

De gevolgen zijn enorm‚ stelde Van Driel. “Landbouwgrond‚ natuur en leefbare gebieden zouden verdwijnen. Waarom werkt onze gemeente samen met een partij die zulke radicale ideeën heeft en zelfs plannen hiervoor maakt?”
Daar bleef het niet bij. Van Driel plaatste de plannen ook in een bredere context. Zij wees erop dat ze deel uitmaken van een grotere‚ internationale agenda: de Sustainable Development Goals (SDG) van de VN‚ ook wel Agenda 2030 genoemd. “Op papier klinken de SDG-doelen mooi, zoals geen armoede, geen honger en betaalbare energie”‚ zo hield zij de raadsleden voor. “Maar in de praktijk zien we helaas het tegenovergestelde. Belastingen stijgen om internationale doelen te behalen, zoals de energietransitie en oorlogen. Voedselbanken zitten vol, boodschappen en energie zijn nauwelijks nog te betalen. En de boeren, die zorgen voor ons voedsel, komen steeds verder in de knel. Hoe kan dit bijdragen aan minder honger en armoede?”

“Zowel de inwoners als de meeste gemeenteraadsleden zijn niet op de hoogte wat deze plannen, die door de VN, EU en WEF op een mooie manier worden gepresenteerd en opgelegd, werkelijk betekenen, laat staan welke impact ze kunnen hebben op lokaal niveau”‚ zei Van Driel. Van Driel vroeg de gemeenteraad kritisch te kijken naar deze internationale agenda waaraan Nederland zich heeft verbonden: “Bent u zich bewust van de VN-agenda en de invloed hiervan op ons gemeentelijk beleid? Kent u de plannen van Kuiper Compagnons? Wat doet u om ervoor te zorgen dat de belangen van inwoners vooropstaan, in plaats van die van internationale agenda’s? Laat Voorne niet de speelbal worden van internationale agenda’s en bureaus zoals Kuipers Compagnons.”

Van Driel hield de gemeenteraad ook voor dat concepten als ‘smart cities’ en ‘15-minutensteden’ voortkomen uit de SDG’s. “Op papier lijken deze plannen duurzaam, maar ze roepen grote vragen op: op gebied van beperking van vrijheid – wat als het concept van 15-minuten steden leidt tot beperkingen in bewegingsvrijheid? Kunnen inwoners nog vrij reizen? Op gebied van controle en privacy – smart cities maken gebruik van technologie zoals camera’s en sensoren. Wat gebeurt er met onze data, en wie heeft de controle? Wij weten dat er wel eens vaker iets fout gaat met overheid en technologie. Ook in deze gemeente. En wat is de rol van het platteland? De SDG’s lijken zich vooral te richten op steden. Maar wat betekent dit voor onze dorpen, buitengebieden en boeren?”

Van Driel beperkt zich met haar acties niet tot haar eigen gemeente. In Delft, een “echte SDG-stad”, voerde Van Driel onlangs samen met een groep geestverwanten actie op straat. De zeventien ‘duurzame ontwikkelingsdoelen’ zetten ze op kleurrijke borden, met daarop in zwart-wit de negatieve praktische gevolgen. De actie maakte veel los bij voorbijgangers. Ze raakten in gesprek met vertegenwoordigers van de SP en Onafhankelijk Delft en twee vrouwen die werken voor SDG Nederland en Delft Global Goals, organisaties die zich bezighouden met de uitrol van de SDG-doelen. “De eerste vrouw was oprecht geïnteresseerd en aangezien de doelen mooi worden gepresenteerd, had ook zij geen idee wat de uitwerking ervan is.”

Van Driel gaat door met haar strijd en ziet dat er nog een grote stap moet worden gezet in de bewustwording. Ze spreekt daarom zoveel mogelijk mensen aan over de plannen. “Dat het niet klopt, valt deze mensen ook op. Zo ook de hogere kosten, het plaatsen van windmolens, meer cameratoezicht, de digitalisering, maar ja: wat kunnen ze doen? Dan geven ze vaak niet thuis. Ze zeggen er toch niets aan te kunnen veranderen, maar dat is niet waar. Wij hebben veel macht en kracht. Als meer mensen dat gaan inzien en eigen verantwoordelijkheid nemen, is het over. Ik geloof dat wanneer je met gedegen informatie komt, de beleidsbepalers ook gaan nadenken en gemotiveerd worden om wat te ondernemen.”

bewoners in actie

Grote verbouwing van Nederland


Megawindturbines die de leefomgeving van mens en dier verpesten‚ ‘nulemissiebeleid’ waardoor ondernemers de stad niet meer in kunnen met dieselbusjes‚ smart city-apparaten zoals 5G‚ ­wifi-trackers en sensoren in lantaarnpalen die de privacy en gezondheid van burgers aantasten‚ wateroverlast als gevolg van ‘vernattingsbeleid’‚ wolven die recreatie onmogelijk maken‚ de komst van oefenterreinen voor Defensie — op allerlei manieren wordt de leefomgeving van burgers bedreigd. Steeds meer mensen komen hiertegen in verzet. Ze spreken in bij raadsvergaderingen of zetten acties op touw om de controle over hun omgeving terug te pakken.

Wij zijn ervan overtuigd dat burgers op lokaal vlak veel kunnen bereiken. Zeker als we verbinding maken met elkaar. Daarvoor is deze nieuwe ­rubriek bedoeld. Hierin belichten wij wekelijks een lokaal initiatief waarmee burgers zich teweer­stellen tegen plannen die hun leefomgeving aantasten. Alle initiatieven zullen bij elkaar worden gebracht op een aparte website van De Andere Krant (in ontwikkeling). Wij hopen dat mensen hierdoor elkaar weten te vinden en niet zelf steeds opnieuw het wiel hoeven uit te vinden.

Ben jij bezig met een lokaal initiatief waarvoor je aandacht wilt vragen en dat ook voor mensen elders in het land relevant is? Neem dan contact op met de redactie: redactie@deanderekrant.nl o.v.v. De Grote Verbouwing.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.