Nieuws   Mens en Macht

De starterkit voor online veiligheid: een betere browser

Ontsnappen aan big brother
Edho Pratama
💹

Ontsnappen aan big brother​
Ontsnappen aan big brother
Datum: 27 mei 2022
Mens en Macht
Patrick Savalle

Internet is een ware hindernisbaan geworden. Het WEF ‘industrial complex’ probeert ons te sturen en beïnvloeden en verzamelt daarvoor grote hoeveelheden data over alles dat we online doen. De EUSSR is inmiddels te pas en onpas volkomen legitieme websites aan het blokkeren geslagen en het gaat alleen maar erger worden. Van online vrijheid is niet veel sprake meer. De gecensureerde sites zijn weliswaar gemakkelijk weer te bereiken door een betere DNS in te stellen of door een VPN te installeren (waar dan weer een betere DNS bij zit) en de trackers zijn enigszins te beteugelen met een goede Ad Blocker en/of een betere DNS, maar al deze stuk-voor-stuk relatief eenvoudige maatregelen maken een heel pakket. Voor je het weet moet je een soort systeembeheerder zijn om alles nog te begrijpen. We bespraken het allemaal in de eerste drie artikelen in deze serie.

Gelukkig is er wel een soort starterkit om in ieder geval tijdens het surfen nog enigszins vrij en onopgemerkt te blijven. Het scheelt namelijk al een hoop als we overstappen op een andere browser. Zolang u zich maar blijft realiseren dat een deel van het stiekeme internetverkeer tussen uw apparaten en de Big Tech spionageservers waarschijnlijk niet vanuit de browser komt. De meest gebruikte browsers op de verschillende platforms zijn waarschijnlijk Apple Safari, Google Chrome en Microsoft Edge omdat die standaard worden meegeleverd op ­MacOS/iOS, Android en Windows. Andere bekende browsers zijn Opera en Firefox. Minder bekend zijn de sublieme Russische Yandex browser of DuckDuckGo. Allemaal niet meer gebruiken. We stappen over naar de Brave browser!

De Brave browser is net als de zojuist genoemde Opera, Edge en Yandex gebaseerd op de ‘engine’ van de Google Chrome browser, die tegenwoordig ook door Microsoft wordt onderhouden. In principe de industriestandaard. Brave heeft de browser echter aangepast voor privacy en dat is behoorlijk goed gelukt. Installeer de Brave browser en ga vervolgens naar instellingen (hamburger-menu rechtsboven). Maak dan de volgende instellingen: ‘Trackers & advertenties geblokkeerd’ op agressief, ‘Fingerprinting blokkeren’ op strikt en ‘Beveiligde DNS gebruiken’ op OpenDNS. De opties kunt u vinden door ze in te tikken in de search box van het instellingenscherm. Hoe briljant is dit? U kunt nu weer naar alle gecensureerde sites en de meeste tracking wordt geblokkeerd. Als kers op de taart is dit de enige browser waar u Ă©Ă©n van de laatst overgebleven goede search engines standaard kunt maken: de Brave search engine.
 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.©2023 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.