Nieuws Gezondheid

Nieuw onderzoek: vaccinaties helpen niet tegen besmetting

vaccin werkt niet
💹

Datum: 16 november 2021
Gezondheid

Huib Rutten


De ene na de andere wetenschappelijke studie verschijnt die laat zien dat vaccinatie geen enkel effect heeft op besmettingen met het coronavirus. Vaccinaties lijken er juist toe bij te dragen dat er nieuwe varianten van het virus ontstaan. Ook beschermingsmiddelen als mondkapjes blijken nutteloos. 
Uit Vietnam kwam onlangs een opmerkelijke studie ((The Lancet Nguyen Van Vinh Chau et al oct '21). Met AstraZeneca gevaccineerde medewerkers van het Ho Chi Minh ziekenhuis die met corona besmet raakten, werden twee weken lang opgesloten, op de voet gevolgd en onderzocht. De bevindingen zijn opmerkelijk. Van de groep van 62 ‘doorbraakinfecties’ (zo worden gevallen genoemd van gevaccineerden die corona krijgen), werd in 23 gevallen het hele virus blootgelegd en dat bleek anders dan het tot nu toe bekende Delta virus. Op Ă©Ă©n persoon na, waren allen zonder symptomen en niemand overleed. Het betrof in alle gevallen een Sars-CoV-2 Delta variant, maar daar weer variaties op. Het aantal virusdeeltjes bij deze doorbraakinfecties was 251 keer hoger dan in mensen die in 2020 besmet raakten, dus zonder vaccinatie. De conclusie hieruit is dat het coronavirus muteert en kennelijk veel ruimte krijgt van het immuunsysteem, ondanks de vaccinatie. Of juist muteert als reactie op de vaccinatie.

Dit is niet het enige onderzoek dat laat zien dat vaccinaties niet lijken te helpen tegen besmettingen. Een recente rapportage uit Finland (Eurosurveillance Iivo HetemĂ€ki et al Jul '21) beschrijft hoe Ă©Ă©n patiĂ«nt (deels gevaccineerd, Pfizer) in staat is om 45 ziekenhuismedewerkers en 58 patiĂ«nten te besmetten, ondanks gezichtsmaskers en uitgebreide hygiĂ«ne maatregelen. Een aantal patiĂ«nten bleek vervolgens besmet door volledig gevaccineerde zorgmedewerkers. Wie besmet nou wie precies? 

In september '21 verscheen in hetzelfde Eurosurveillance een studie uit IsraĂ«l (Shitrit et al) met als conclusie: “De Persoonlijke Beschermings Middelen en maskers waren in wezen niet effectief in de gezondheidszorg. De indexgevallen waren meestal volledig gevaccineerd en de meeste (zo niet alle overdracht) vond plaats tussen patiĂ«nten en personeel die gemaskerd en volledig gevaccineerd waren, wat de hoge overdracht van de Delta-variant onder gevaccineerde en gemaskerde personen onderstreept”. 

Het European Journal of Epidemiology van dezelfde maand (Subramanian en Kumar) beschrijft dat er geen enkel effect is van (de hoogte van) het aantal gevaccineerden in een land en het aantal besmettingen. De onderzoekers bestudeerden 68 landen en een kleine 3000 Amerikaanse ‘counties’. Sterker nog, de auteurs, werkzaam aan de Harvard universiteit, wijzen erop dat gebieden met 90% vaccinatie de hoogste aantallen besmettingen laten zien, en gebieden met 20% gevaccineerden juist hele lage besmettingscijfers! “Het vertrouwen op vaccinatie als primaire strategie om Covid-19 en de nadelige gevolgen ervan te verminderen, moet opnieuw worden onderzocht, vooral gezien de waarschijnlijkheid van toekomstige varianten”, aldus de onderzoekers.

Als zelfs vaccins, maskers, beschermende pakken en ziekenhuishygiĂ«ne bij plichtsgetrouw, getraind  personeel geen effect heeft op de besmettingen, dan is het logisch dat de huidige Nederlandse maatregelen geen enkel effect zullen sorteren op het aantal besmettingen onder de algemene bevolking. 
Maar, zullen de instanties wellicht tegenwerpen, na vaccinatie belanden minder mensen in het ziekenhuis. Als virussen zich echter als virussen zullen blijven gedragen, dan is het mathematisch zeker dat een nieuwe variant zal ontstaan die ongrijpbaar is voor de immuunsystemen die na vaccinatie zuiver gericht zijn op Sars-CoV-2 uit 2019. De implicatie dat virussen muteren, onder een paraplu van een disfunctioneel (?) immuunsysteem, is zorgelijk. 

Bij dit alles moeten we de zaken in hun proporties blijven bezien. We hebben het over een virus met een sterftecijfer van 0,15%, waarbij het risico duidelijk gerelateerd is aan hoge leeftijd en bijkomende ziekten als overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes. Voor de jongere levensjaren is het risico op ernstige complicaties door corona verwaarloosbaar klein, rond de 50 jaar is het risico 1 op 16.000 en pas boven de 70 jaar oud is er een reĂ«el risico aanwezig. Natuurlijke immuniteit voor gezonde mensen is dan ook waarschijnlijk te prefereren boven vaccinatie, omdat het duidelijk is dat je de kweekvijver van coronavarianten vergroot bij een massale vaccinatiecampagne, zeker als je ook nog kinderen meeneemt die hun immuunsysteem nog aan het ontwikkelen zijn. Tel daarbij op de bekende, vermoedde en onbekende bijwerkingen van de vaccins. 

Bioloog professor Mike Boots zei het zes jaar geleden al in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Biology zo: “Onvolmaakte vaccins maken het 
 mogelijk om veel virulenter stammen van de ziekte te laten circuleren dan mogelijk zou zijn zonder vaccinatie.” 


Huib Pieter Rutten is huisarts en SEH-arts (np)



 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.