Nieuws Mens en Macht

RIVM maakt beschuldiging naar ongevaccineerden niet hard

rivm maatregelen
💨

Datum: 2 november 2021
Mens en Macht

Martijn Bloem, Karel Beckman


Er is geen duidelijk inzicht in de vaccinatie­status van patiënten die in Nederland in zieken­huizen worden opgenomen en op de IC’s worden behandeld. Data die door het RIVM zijn gepresenteerd zijn oncontroleerbaar en worden tegengesproken door diverse ziekenhuizen.

Het RIVM meldde op 14 oktober op zijn website dat vier op de vijf COVID-19-patiënten op de intensive care (IC) niet gevaccineerd zouden zijn. Het rijksinstituut stelt daarnaast dat de kans om als volledig gevaccineerde met COVID-19 op de IC terecht te komen 33 keer kleiner is dan als niet-gevaccineerde. Het persbericht werd dezelfde dag nog door demissionaire minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aangegrepen om ongevaccineerden onder druk te zetten. Bij een bezoek aan het Medisch Centrum Leeuwarden zei hij dat ongevaccineerde coronapatiënten “bedden bezet houden die eigenlijk bedoeld zijn voor anderen”.

Het RIVM zegt zijn cijfers te baseren op een combinatie van data aangeleverd door de stichting NICE en het centrale COVID-19-vaccinatieregister (CIMS). NICE stelt desgevraagd echter tegenover De Andere Krant dat zij geen informatie heeft over de vaccinatiestatus van patiënten. Het CIMS is het vaccinatieregistratiesysteem van het RIVM. Als je bij de GGD bent gevaccineerd, moet je de GGD opbellen om jouw gegevens te delen met CIMS. Doe je dat niet, dan heeft het RIVM om privacyredenen geen toestemming jouw vaccinatiestatus te bekijken.

Woordvoerder van het RIVM Coen Berends zegt niettemin dat de vaccinatiestatus uit het CIMS wordt gebruikt en dat de privacy-maatregelen in acht worden genomen. Er is volgens hem juridisch goed naar gekeken en “als het goed is” wordt de data “vaak” versleuteld. Feit blijft dat de data niet verifieerbaar en niettransparant zijn. Merkwaardig is ook dat er geen categorie wordt genoemd van mensen waarvan de “vaccinatiestatus onbekend” is.
WOB-verzoek
Het Artsen Covid Collectief (ACC), een onafhankelijke organisatie van artsen en medisch professionals waar 2160 geregistreerde medici bij zijn aangesloten, stelt in een kritisch artikel dat de methode waarop het RIVM zijn cijfers baseert, ontbreekt. Onafhankelijk onderzoeksjournalist Annelies Strikkers heeft een WOB-verzoek ingediend bij het RIVM om de cijfers te kunnen controleren, maar heeft nog geen antwoord ontvangen.

Navraag bij ziekenhuizen door De Andere Krant levert ook geen bewijs op voor de RIVM-cijfers. Een woordvoerder van het AMC in Amsterdam deelt mee “dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen gevaccineerd en ongevaccineerd. Op dinsdag 26 oktober lagen er om 14:00 uur in totaal 29 patiënten met bewezen COVID-19 in Amsterdam UMC. Hiervan liggen er 11 op de IC.“

Het Rotterdamse Erasmus MC laat weten getallen alleen met het RIVM te delen. Het Utrechtse UMC stelt: “Helaas lukt het niet om de cijfers te geven, de landelijke cijfers die worden genoemd zijn ongeveer hetzelfde van wat wij zien.”

Helen Mertens, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Maastrichtse UMC, verklaarde op 25 oktober tegenover nieuwszender L1mburg dat “het overgrote deel van onze coronapatiënten gevaccineerd is”. Volgens Mertens is 80% van de coronapatiënten in het MUMC gevaccineerd. Een reportage in het Algemeen Dagblad van 18 oktober spreekt zelfs van 90%.
Internist in opleiding Jona Walk en microbioloog Bert Mulder van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen, die voor hun ziekenhuis de vaccinatiestatus van patiënten hebben bijgehouden, stellen dat het percentage volledig gevaccineerden bij COVID-19 opnames in het CWZ 77,8% was in de maand oktober.


Cijfers uit het buitenland wijzen ook niet op een “pandemie van ongevaccineerden”. In Vlaanderen blijkt uit zeer recente cijfers dat 60% van de COVID-patiënten op de IC volledig gevaccineerd was in de maand oktober. Dat is meegedeeld door de Belgische minister van Volksgezondheid. In Israël en het Verenigd Koninkrijk zijn de percentages nog hoger.

Brandbrief intensivisten
De beschuldiging van De Jonge richting ongevaccineerden houdt bovendien geen rekening met de relatief lage aantallen COVID-19-patiënten in de ziekenhuizen. De IC-capaciteit ligt normaliter op 1150 bedden. Op 27 oktober lagen er 192 patiënten op de IC met een COVID-19-infectie. Volgens cijfers van onderzoeksinstituut NIVEL ligt het aantal patiënten met een influenza-achtig ziektebeeld (inclusief COVID-19) al sinds de tweede week van april 2020 onder de epidemische grens.

Het Artsen Covid Collectief berekent dat ongeveer 0,5% van het aantal ziekenhuisopnames COVID-19-patiënten betreft. Het Radboud UMC in Nijmegen meldt dat er op dit moment slechts 4 COVID-19-patiënten op de IC liggen, veel lager dan de piek van 46 in het voorjaar van 2020.

Twee intensivisten, Aernout Lahaije en Sander de Lange, hebben onlangs een brandbrief verstuurd, waaraan zij stellen dat de capaciteitsproblemen in de zorg niets te maken hebben met COVID-19. “Iedereen denkt dat de zorg op springen staat door corona”, schrijven zij op hun website www.verzorgdezorg.nl. “Niets is minder waar.” De problemen worden volgens de intensivisten uitsluitend veroorzaakt door de bezuinigingen in de zorg.

De “testmaatschappij” en de coronapas “helpen de zorg niet”, schrijven zij. “De draconische COVID-maatregelen hebben ons werk niet verlicht, maar juist bemoeilijkt.” Volgens Lahaije en De Lange hebben dit jaar al 27.000 zorgmedewerkers de zorg verlaten, voornamelijk vanwege de hoge werkdruk maar mogelijk ook vanwege de vaccinatiedwang. “Zolang we inzetten op een maatschappij die afhankelijk is van massale vaccinatie, lopen we bovendien het risico dat nog meer zorgmedewerkers vertrekken omdat dwang nooit werkt”, waarschuwen zij.



 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.