Nieuws Mens en Macht

Studentenorganisaties in verzet tegen QR-code

Studenten tegen qr code
💨

Datum: 20 december 2021
Mens en Macht

Simone Beer


Titus van Zandwijk is de voorzitter van de SVOO. De vereniging ontstond toen er weer een lockdown leek aan te komen en er ook werd gesproken over een mogelijk verplichte QR-code voor het hoger onderwijs. Ze begonnen met 4 studenten, maar zijn 2 maanden na oprichting uitgegroeid tot een twaalfkoppig bestuur met vijftig ambassadeurs op verschillende universiteiten en hogescholen. De ambassadeurs creëren netwerken waar kritische studenten met elkaar in gesprek kunnen gaan, ze houden contact met de Colleges van Bestuur van de verschillende opleidingen en faciliteren acties. “We merken dat veel studenten er alleen voor staan en een open dialoog missen,” legt Van Zandwijk uit. “Daarom hopen we zoveel mogelijk studenten een platform te bieden om te praten over de impact van deze maatregelen. Het is fantastisch om te zien dat er al zoveel nieuwe relaties zijn ontstaan.”

Studenten in Verzet ontstond uit een WhatsAppgroep voor studenten van de VU in Amsterdam. Ook voor de drie oprichters van deze beweging was de invoering van een QR-code doorslaggevend om een sterk tegengeluid te laten horen. De drie studenten verzetten zich vooral tegen de invoering van het CBT (coronatoegangsbewijs) en zij doen dit door het schrijven van columns en interviews. Ook zijn ze voornemens een debatcentrum te openen in de VU en mobiliseren ze medestudenten om naar demonstraties te gaan. Hun petitie tegen de invoering van de QR-code is inmiddels meer dan 6000 keer ondertekend.

Indien het CTB ingevoerd wordt, is het nog maar de vraag of de handhaving daarvan haalbaar is. Ook de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten hebben principiële bezwaren. “Als er studenten zijn die het CTB niet willen laten zien, moet je daar een alternatief voor bedenken. Zij hebben ook recht op onderwijs,” aldus Eva Kloosterman, woordvoerder van de Vereniging Hogescholen. Ruben Puylaert, de woordvoerder van de Vereniging van Universiteiten, ziet nog een ander probleem opdoemen. “Het kost veel extra werk om te handhaven en dat kunnen we niet van onze medewerkers vragen,” verklaart Puylaert. “Universiteitsgebouwen zijn vaak oude gebouwen met veel ingangen en dat maakt het controleren op een QR-code lastig.”

De organisaties zijn het erover eens dat de meeste impact wordt bereikt door de handen in elkaar te slaan. Dat doen ze op 8 januari aanstaande in samenwerking met de Bovenwijsbond met de publicatie van een manifest en een demonstratie in Den Haag. Dit manifest zal in meerdere talen worden vertaald, zodat de actie Europa-breed kan worden gevoerd.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.