Nieuws Gezondheid

Wetenschappers brengen Spaanse Griep weer tot leven

spaanse griep
Satori13
💨

“Dit is zo absurd – ik denk dat mensen het nauwelijks geloven”​
“Dit is zo absurd – ik denk dat mensen het nauwelijks geloven”
Datum: 19 september 2022
Gezondheid

Karel Beckman

Karel Beckman

Amerikaanse en Canadese onderzoekers hebben, met steun van de Bill en Melinda Gates Foundation en Anthony Fauci’s National Institutes of Health (NIH), het Spaanse Griep virus weer tot leven gewekt. Zij hopen een dodelijke variant van het virus te ontwikkelen zodat er nu al vaccins tegen kunnen worden gemaakt, mocht deze virusvariant zich in de toekomst ooit in de natuur voordoen. De Amerikaanse advocaat Thomas Renz is woedend over het onderzoek, waar hij de aandacht op heeft gevestigd. “Stop met het maken van deze wangedrochten dan hebben we ook geen vaccins nodig,” schrijft hij op zijn blog.

De onderzoekers, onder meer werkzaam bij diverse openbare gezondheidsinstanties in Canada en het Vaccine and Gene Therapy Institute in de Amerikaanse staat Oregon, hebben gebruik gemaakt van een gecompliceerde laboratoriumtechniek, die bekend staat als ‘omgekeerde genetica’. Hiermee hebben zij naar eigen zeggen het virus dat verantwoordelijk zou zijn geweest voor de Spaanse Griep, die in 1918 honderden miljoenen slachtoffers eiste, weten te reconstrueren. Ze beschrijven in een recente wetenschappelijke publicatie dat zij twee soorten makaken hebben besmet met hun zelfgemaakte virus. Tot hun teleurstelling werden die echter nauwelijks ziek. “Dit betekent dat we andere proefdieren nodig hebben om op te testen,” schrijven zij.

De Amerikaanse advocaat Thomas Renz uit Ohio is verontwaardigd over het onderzoek. “Dit is zo absurd – ik denk dat mensen het nauwelijks kunnen geloven,” schrijft hij op zijn blog. “Fauci en zijn mensen zijn nu primaten aan het infecteren met de Spaanse Griep. Is er iemand die dit een goed idee vindt? Welke idioot is ongevoelig genoeg om dit soort onderzoek met het Spaanse Griep virus te doen terwijl de wereld nog aan het herstellen is van Covid?”

Renz heeft een rechtszaak aangekondigd tegen een aantal onderzoeksinstellingen, waaronder de NIH en de Ecohealth Alliance, die hij ervan beschuldigt het Sars-COV-2-virus te hebben ontwikkeld. Dat zou volgens hem in Wuhan in China zijn gebeurd met onderzoeksgeld van deze instellingen. De herkomst van het Sars-COV-2-virus, verantwoordelijk voor Covid-19, is onderwerp van fel wetenschappelijk debat. Onderzoekers als professor Marion Koopmans van Erasmus MC stellen dat het virus van natuurlijke oorsprong is, maar anderen sluiten niet uit dat het in een lab is ontwikkeld.

Feit is dat bij het Erasmus MC en andere instellingen in het verleden doelbewust dodelijke virussen zijn ontwikkeld via zogeheten gain of function-onderzoek. Viroloog Ron Foucher, die onder Koopmans werkt, wekte in 2012 wereldwijd beroering toen hij bekend maakte in Rotterdam – met Amerikaans onderzoeksgeld – een super-dodelijk griepvirus te hebben ontwikkeld. De regering Obama besloot daarop al het gain of function-onderzoek te verbieden. Dit verbod werd later ingetrokken. Een deel van het onderzoek werd na het verbod verplaatst naar China, onder meer via de Ecohealth Alliance, die nauw samenwerkt met de NIH van Fauci. NIH financiert een groot deel van het medische onderzoek dat plaatsvindt in de Verenigde Staten en elders in de wereld.

De 82-jarige Fauci, al tientallen jaren Amerika’s hoogste gezondheidsfunctionaris – hij heeft aangekondigd eind dit jaar af te treden – ligt onder vuur omdat hij druk zou hebben uitgeoefend op grote Amerikaanse Big Tech bedrijven als Facebook en Google om critici van het coronabeleid te censureren en zwart te maken. De Officieren van Justitie van de staten Missouri en Louisiana hebben onlangs een rechtszaak aangespannen tegen hem waarin zij inzage eisen in zijn correspondentie met Facebook en andere Big Tech concerns.

Bronnen:


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.