De neoliberale Oekraïense droom ligt in duigen
Karel Beckman | Datum: 21 juli 2025
De Oekraïense leider Zelensky opende virtueel de New York Stock Exchange op de ochtend van 6 september 2022, waarbij hij aankondigde dat zijn land “open is voor zaken”.
blackrock stopt ‘ontwikkelingsfonds voor oekraïne’ stilletjes in de la
Westerse investeerders zagen tot voor kort grote kansen om in Oekraïne rijkdom te vergaren. President Zelensky voerde de afgelopen jaren vele arbeidsmarkthervormingen door en bood voor honderden miljarden aan staatsbedrijven en landbouwgrond te koop aan. De belangstelling van het westerse grootkapitaal is inmiddels echter volledig verdampt. Investeringsfonds Blackrock heeft zijn ambitieuze Oekraïne Ontwikkelingsfonds zelfs helemaal laten varen, zo bleek begin deze maand bij een conferentie in Rome.
De westerse zakenwereld gelooft in elk geval niet meer in de ‘kansen’ van project Ukraine. Op 5 juli meldde persbureau Bloomberg dat het Ukraine Development Fund (Ontwikkelingsfonds voor Oekraïne), in mei 2023 begonnen door ’s werelds grootste investeringsfonds, Blackrock, eerder dit jaar stilletjes in de ijskast is gezet. Op 10 en 11 juli van dit jaar zou Blackrock in Rome op een speciale conferentie, de Ukraine Recovery Conference, het fonds, dat eerder werd vergeleken met het beroemde Marshall Fonds van na de Tweede Wereldoorlog, feestelijk presenteren. Maar er werden geen champagneflessen ontkurkt in de Italiaanse hoofstad: het fonds is opgeheven vanwege gebrek aan belangstelling en het ontbreken van Amerikaanse steun, meldt Bloomberg.
Daarmee wordt, wellicht definitief, een streep gezet door de ambitieuze plannen van westerse concerns om de Oekraïense economie te exploiteren. Die plannen dateren al minstens van 2013, vóór de Maidan-coup in 2014, schrijft de onafhankelijke Britse onderzoeksjournalist Kit Klarenberg in een uitgebreid artikel op zijn substack. Klarenberg wijst erop dat de media al hun aandacht richten op de oorlog en nauwelijks oog hebben voor de commerciële achtergronden die meespelen in het westerse beleid. Dat beleid is er volgens hem vanaf het begin af aan op gericht geweest om van Oekraïne een nieuw wingewest te maken, zoals eerder gebeurde met Rusland in de jaren ’90, met desastreuze gevolgen.
In 2013 hoopte iedereen in het Westen dat Oekraïne een ‘associatieverdrag’ zou sluiten met de EU. Dat zou moeten leiden tot grootscheepse privatiseringen en een einde maken aan het wettelijk verbod op de verkoop van landbouwgrond aan buitenlandse bedrijven. Oekraïne stond in het verleden bekend als ‘de graanschuur van Europa’ en beschikt over een enorm areaal aan akkerland, het equivalent van een derde van de landbouwgrond in de hele EU.
In januari 2013 tekende energieconcern Shell een 50-jarig contract met de Oekraïense regering om naar schaliegas te boren in de oostelijke regio’s Donetsk en Charkov. In mei van dat jaar kondigde agriconcern Monsanto aan 140 miljoen dollar te gaan investeren in de bouw van een maiszaadfabriek in Oekraïne. Monsanto, berucht om zijn lobby voor genetisch gemodificeerde organismen (gmo’s) en de productie van de insecticide Roundup, was in 1995 een van de oprichters van de US-Ukraine Business Council. De penningmeester van deze club, die tot doel heeft het ‘investeringsklimaat van Oekraïne te bevorderen’, is de neoconservatief David Kramer, die eerder werkzaam was bij de Project for the New American Century (PNAC), de neoconservatieve denktank die in 1997 aankondigde dat de VS na het einde van de Koude Oorlog moest streven naar alleenheerschappij in de wereld. In haar oprichtingsdocument verklaarden de initiatiefnemers van PNAC dat “een nieuw Pearl Harbor” nodig was om de bevolking te mobiliseren voor dit doel. In 2001 vonden de 9/11 aanslagen op het World Trade Center plaats, door de Amerikanen inderdaad ervaren als een nieuw Pearl Harbor. 9/11 luidde het tijdperk in van de War on Terror, die gepaard ging met Amerikaanse coups, militaire acties en invasies overal in de wereld, waaronder de invasies van Afghanistan en Irak.
Tijdens de Maidan-revolutie in 2014 was Kramer tevens president van Freedom House, een onderdeel van de National Endowment for Democracy (NED), een frontorganisatie van de CIA. Freedom House en NED waren mede verantwoordelijk voor de ‘Oranje Revolutie’ in 2004, die de pro-westerse president Viktor Yoesjtsjenko aan de macht bracht. Yoesjtsjenko voerde destijds al verregaande neoliberale ‘hervormingen’ door, waaronder forse bezuinigingen op sociale uitgaven. Die waren zo onpopulair dat hij bij de presidentsverkiezingen in 2010 nog slechts 5 procent van de stemmen haalde.
Yoesjtsjenko werd opgevolgd door Viktor Janoekovytsj die in november 2013 het associatieverdrag met de EU afwees en koos voor een gunstiger deal met Rusland. Janoekovytsj werd daarop in 2014 verjaagd in de Maidan-coup. Die werd vanuit de VS geleid door de neoconservatieve topfunctionaris Victoria Nuland, de vrouw van Robert Kagan, een van de oprichters van PNAC.
In juni 2014 werd de pro-westerse Petro Porosjenko geïnstalleerd als president. Porosjenko voerde vanaf maart 2016 een grootschalige privatisering van staatsbedrijven door. In 2018 volgde een nieuwe ronde van uitverkoop van publieke bedrijven aan buitenlandse concerns. Porosjenko durfde het alleen niet aan het verbod op de verkoop van landbouwgrond aan buitenlandse concerns te schrappen, ook al bepaalde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in 2018 tot veler verbazing dat dit verbod een schending van de mensenrechten vormde. De overgrote meerderheid van de Oekraïense bevolking was faliekant tegen opheffing van het verbod, zo bleek uit opiniepeilingen. Pas in 2020 durfde de opvolger van Porosjenko, Volodymyr Zelensky, het aan de verkoop van landbouwgrond aan buitenlandse concerns te legaliseren.
Tegen de achtergrond van de oorlog die in februari 2022 uitbarstte, voerde Zelensky vervolgens het ene na het andere privatiseringsprogramma door, schrijft Klarenberg. De regering in Kiev verkocht in deze tijd bijna duizend genationaliseerde bedrijven, waaronder een ammoniakfabriek, mijnbouw- en chemiebedrijven, een van de grootste elekriciteitsproducenten en een producent van titanium, vaak tegen dumpprijzen. In september 2022 opende Zelensky de beurs van New York op Wall Street, waarbij hij voor 400 miljard dollar aan staatsbedrijven in de etalage zette. In juli 2024 kondigde Kiev een nieuw ‘Grootschalig Privatiseringsplan’ aan, waarin wederom vele staatsbedrijven te koop werden aangeboden. Zelensky voerde tevens verregaande hervormingen van de arbeidsmarkt door die door de bekende econoom Michael Hudson werden vergeleken met de neoliberale hervormingen van de Chileense dictator Pinochet die in de jaren ’70 door de CIA aan de macht was geholpen.
In januari 2023 stond het World Economic Forum in Davos vrijwel geheel in het teken van Oekraïne. Tijdens een ontbijtsessie bedankte Zelensky via een videolink “de giganten van de internationale financiële en investeringswereld” voor hun investeringen in Oekraïne. Hij noemde daarbij Blackrock en de banken JP Morgan en Goldman Sachs bij naam. “Iedereen kan een Big Business worden door bezittingen te kopen in Oekraïne”, verklaarde Zelensky. Hij stelde dat “na de oorlog Amerikaanse bedrijven de locomotief van de economische groei” zouden worden. Dat was de aanleiding voor de baas van Blackrock, Larry Fink, om het Ontwikkelingsfonds voor Oekraïne op te zetten. Volgens Fink zou Oekraïne een “baken van kapitalisme” worden.
Maar vanaf 2023 ging het militair bergafwaarts met Oekraïne, ondanks honderden miljarden aan wapensteun vanuit het Westen. Oekraïne lanceerde nog wel drie tegenoffensieven, waaronder die in Koersk — volgens Klarenberg alle drie gecoördineerd door de Britten — maar die leverden niets op. In januari 2025 tekenden het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne nog een ‘100-jarige partnerschapsovereenkomst’, bedoeld om de economische en militaire banden tussen de twee landen verder te verstevigen. Londen heeft toegezegd Oekraïne met 3 miljard pond per jaar militair te blijven steunen tot 2030. In de praktijk valt die steun veel hoger uit: van februari 2022 tot juni 2025 gaven de Britten volgens officiële cijfers voor 18,3 miljard pond aan militaire steun aan het regime van Zelensky.
De Britse overeenkomst werd gevolgd door de veelbesproken grondstoffendeal die Trump sloot met Oekraïne op 30 april 2025. Daarbij is afgesproken een gezamenlijk investeringsfonds op te zetten voor ‘de reconstructie van Oekraïne’. Het kapitaal voor dit fonds moet komen van de opbrengsten van de toekomstige verkoop van grondstoffen. Gezien de militaire situatie valt daar niet veel meer van te verwachten.
Op de recente Ukraine Recovery Conference in Rome sprak Ursula von der Leyen nog wel steun uit aan Oekraïne. De conferentie eindigde met een vage toezegging van de voorzitter van de Europese Commissie om 10 miljard euro aan economische steun “te ontsluiten” voor Oekraïne. De EU financiert op dit moment naar eigen zeggen 84 procent van het overheidsbudget van Oekraïne. De vraag is hoeveel geld er daadwerkelijk zal worden ‘ontsloten’, tenzij Von der Leyen zich wendt tot de Europese belastingbetaler. Het grootkapitaal lijkt definitief te zijn afgehaakt. Bloomberg meldt nog wel dat de Franse president Macron het Ontwikkelingsfonds voor Oekraïne mogelijk zou willen overnemen van Blackrock, maar de kans dat dit een succes gaat worden, wordt door weinigen serieus genomen. De neoliberale Oekraïense droom is voorbij. ⎯
dakl.nl/zelensky-thanks-big-business
Lees ook: dakl.nl/stille-oorlog-oekraine