Kranten

Themakranten #8

Lees hier (PDF)

  

De Andere Krant Latijns Amerika


De Andere Krant over de structuur en belangen achter de inmenging in de politiek van Zuid-Amerikaanse landen. Ook de rol van Nederland is daarin niet te onderschatten. Juist in deze tijd waarin ons nieuws compleet gedomineerd wordt door alle berichtgeving over Covid-1984 is het goed om aandacht te blijven geven aan andere belangrijke zaken. Lees het redactioneel voor meer informatie over deze editie.

Waarom een editie over LatijnsAmerika? Is dat niet wat ver van mijn bed? Niet echt. Veel mensen doen er zaken mee, gaan er op vakantie, genieten van de muziek en lekkernijen. Wat door de massamedia niet wordt belicht, is dat ons kabinet onder grote Amerikaanse druk heeft besloten van Curaçao een mogelijke aanvalsbasis te maken voor militaire operaties tegen soevereine landen in Latijns-Amerika. En dat is iets waar ons land tot voor kort niet toe genegen was. Een operatie tegen Venezuela zou Nederland voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog in een oorlog met een buurland doen belanden. Het zou ernstige gevolgen hebben voor mensen in de regio, waaronder onze verwanten op de ABC-eilanden.

Behalve Venezuela, worden ook Cuba, Mexico en Nicaragua verbaal en economisch onder vuur genomen met verstikkende, mensonterende 'sancties'. In Bolivia vond vorig jaar een staatsgreep om lithiumdelvingsbelangen plaats, waardoor de inheemse mensen er nu vervolgd worden alleen maar omdat ze inheems zijn. Amerikaans ondernemer Elon Musk juichte de coup ongegeneerd toe. Hij tweette fel: ‘Wij zullen staatsgrepen plegen tegen wie we willen! Leer ermee leven.’ Maar willen wij in zo’n wereld leven? Het kán anders en De Andere Krant komt in deze editie met oplossingen hoe het onrecht in Bolivia is recht te zetten.

Staatsgrepen zijn niets nieuws in Latijns-Amerika. Wel nieuw is het ongekende ondermaatse niveau, de grenzeloosheid en absurditeit. Wanneer ons parlement presidenten serieus neemt die niet zijn gekozen – al dan niet ingegeven door lithiumof oliebelangen – is er iets ernstig mis met onze rechtsstaat. Over deze tendensen laat De Andere Krant vandaag zijn licht schijnen. Onvermeld in de dagbladen is dat de grootste vloot sinds de invasie in Panama voor de kust van Venezuela ligt. Trump zei onlangs dat er iets te gebeuren staat in Venezuela waar de VS bij is betrokken. Dit kan een loos dreigement zijn. Niettemin ziet De Andere Krant het als zijn plicht de mensen in Nederland te waarschuwen voor een bloedige staatsgreep van een buurland. Madeleine Klinkhamer, hoofdredacteur InternationaalBestellen©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.