Homeopathie van de ziel
Illustratie van Arjen Pasma op het bankje in De Andere Krant
Homeopathie is een mix van science and art en de volgorde is zoals ik het schrijf: eerst de science en dan de art
Gedurende de gehele week (24/7) bevond ik mij met zeven studenten homeopathie in een vakantiehuis ergens in Dievers dreven. Deze studenten zijn in de eindfase van hun studie. Naast hun opleiding treffen we elkaar één dag per maand aan mijn keukentafel. Ze leren van mij — nog meer dan ze al weten — hun weg te vinden in een giga database van informatie over de homeopathie, te weten het Repertorium. Geen boek in de wereld is zo rijk en compleet en honderden homeopaten hebben er in de afgelopen tweehonderd jaar hun bijdrage aan geleverd. Mijn lessen zijn een mix van technische informatie en de toepassing daarvan in de dagelijkse praktijk bij de behandeling van patiënten. Het bekend raken met die database (geen computer) is een zeer tijdrovende zaak (je hebt de gave van het zitvlees nodig) en moderne technologie helpt niet. Omdat de liefde voor de medemens en onszelf de basis van het werk is, helpt AI ons nu niet. Nooit. Naast het bezig zijn met dit technische stuk leert deze groep mij ook kennen als homeopaat en dat maakt die lesdagen bijzonder boeiend. Zij zien wie ik ben als homeopaat en worden ook daardoor geïnspireerd.
Een accent in ons vakgebied (natuurlijk is in eerste instantie het leren van de basis zeer belangrijk) is de Inspiring Homeopathy volgens Tinus Smits (1946 – 2010). Homeopathie is een mix van science and art en de volgorde is zoals ik het schrijf: eerst de science (de techniek) en dan de art. En als dat laatste goed verloopt, hoor je zo nu en dan van die wondertjes die gebeuren binnen ons vakgebied. En met die art houden we ons nu dus een week bezig. Hoe zit het in elkaar? Tinus Smits, arts voor homeopathie, zag naast het werken volgens de lijnen van de homeopathie — zoals die ontwikkeld was voor individuele klachten van mensen — een mogelijkheid om datgene waarmee wij allen ‘tobben’ onder te verdelen in zeven lagen, niveaus, layers binnen de menselijke ontwikkeling. Deze nam hij gedurende het gehele leven voor iedereen afzonderlijk waar. Hij bedoelt: er is veel herkenbaars bij mensen onderling, ook in onze stagnatie van ontwikkeling en inzicht en de bijbehorende pathologie. Lastig om binnen 700 woorden een hele leerlijn samen te vatten, maar het gaat om de volgende layers:
1. Het gebrek aan zelfvertrouwen. In feite het verlies van het weten dat we het zelf kunnen en dat ons zelfgenezend vermogen te stimuleren is. 2. Het grote gebrek aan liefde voor onszelf (en onze naasten, medemensen) waardoor we ons verliezen in compensaties. 3. Niet werkelijk geïncarneerd zijn en niet meer weten waartoe wij hier op aarde zijn. 4. Het missen van een goed functionerende afscherming waardoor wij onze eigenheid verliezen. 5. Het leven vanuit niet opgeloste trauma’s uit het verleden en die trauma’s (of de aanstichters daarvan) de schuld geven van onze misère. 6. De tweedeling in ons, de splitsing in onze geest en leven vanuit de verkeerde keuze die wij maken, bijna altijd gericht op vernietiging van wat mooi of heel is. 7. Het ontbreken van de het contact met het ZELF, onze diepste kern.
Bij elk van deze ‘layers’ hoort een eigen medicijn en ik noem ze in volgorde zonder toelichting, (anders heb ik een hele pagina nodig): Carcinosinum, Saccharum, Lac maternum, Vernix caseosa, Rhus toxicodendron, Anacardium en Hydrogenium. Ik ken deze medicijnen zeer goed en werk er inmiddels twintig jaar mee.
Tijdens deze week gaat het alleen maar over deze 7 layers en hoe je die kunt herkennen in je patiënten. Tijdens deze kennismaking gaan we de diepte in en praten we over de kern van het menselijk lijden en hoe we de matching kunnen leren vaststellen (het juiste medicijn kiezen) bij onze huidige en toekomstige patiënten. Daarbij blijven wij zelf (docent en studenten homeopathie), niet buiten schot, omdat ook wij nooit het eindpunt van ontwikkeling en het opdoen van inzicht zullen hebben bereikt.
Het is een intensieve leerweg die tegelijk uiterst praktisch is, omdat ik aan de hand van mijn ervaring met patiënten kan laten zien hoe dit werkt. Er is meer voor nodig dan een uurtje college over een technisch stukje. Daarom die 24/7 in Diever. De wereld is een week geheel aan ons voorbijgegaan en hierna is het de bedoeling dat wij onze kennis en kunde gaan toepassen voor al die mensen van wie het lijden op welk terrein dan ook is ontstaan doordat zij zijn afgeraakt van het pad van ontwikkeling. Eén der oorzaken daarvan, de trauma’s, worden dagelijks vergroot. De Andere Krant staat er vol mee. Er is werk aan de winkel. Homeopaten, aan de slag!