Scroll Top
Nieuws of Column?:
NIEUWS
Breaker:
-
2025 - Uitgave 29

Honingverkoper mag niet zeggen dat honing goed is voor de gezondheid

Pim Christiaans | Datum: 23 juli 2025

honingverkoper-mag-niet-zeggen-dat-honing-goed-is-voor-de-gezondheid

Gerard van de Braak

EU-regelgeving leidt tot censuur van ondernemers

Imker Gerard van de Braak, eigenaar van honingonline.nl, is door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gedwongen alle informatie over honing en gezondheid van zijn website te verwijderen. “Zelfs als een klant mij vraagt of honing gezond is, mag ik dat niet bevestigen”, zegt hij. De maatregel is een gevolg van Europese wetgeving, die ‘medische claims’ in de voedingsbranche nagenoeg verbiedt. Volgens expert Bert Schwitters spelen de Europese regels grote voedingsconcerns en farmaceutische concerns in de kaart en leiden ze tot censuur van kleine partijen. Van de Braak heeft al flink omzet verloren nadat hij zijn website aanpaste.

Gerard van de Braak is eigenaar van de imkerij De Valksche Bijenhof in het Gelderse Kootwijkerbroek. In 2016 start hij met de verkoop van honingproducten via zijn webwinkel honingonline.nl. ­Wat begint als een hobby groeit uit tot een bloeiende onderneming met vijf vaste medewerkers en enkele freelancers. “We hebben veel vakkennis over onze producten”, vertelt Van de Braak. “Die kennis deelden we op onze website. Er zijn onderzoeken die aantonen dat honing en andere bijenproducten zoals propolis antibacterieel zijn of de weerstand ondersteunen. In sommige studies hebben honing en propolis hooikoortsklachten en eczeem verlicht. Daar schreef ik verdiepende artikelen over op onze website.”

Gerard van de Braak beseft niet dat hij zich met zijn blogs in een moeras van Europese regels en verboden begeeft. Sinds 1 juli 2007 is Verordening (EG) nr. 1924/2006 (de Claimsverordening) van kracht. Deze wet richt zich op ondernemers in de voedingsbranche. Daarbij wordt er een voor de leek soms moeilijk te bevatten onderscheid gemaakt tussen medische claims en gezondheidsclaims. Medische claims, zoals beweringen dat een product een ziekte voorkomt, behandelt of geneest, zijn verboden voor voedingsmiddelen en uitsluitend toegestaan voor geneesmiddelen die onder de Geneesmiddelenwet vallen. Gezondheidsclaims, zoals “ondersteunt het immuunsysteem”, mogen alleen worden gebruikt als ze volgens de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) wetenschappelijk zijn bewezen. Voor honing en propolis is dat niet het geval.

“De Claimsverordening is bedoeld om consumenten te beschermen tegen misleiding. Maar in de praktijk zijn de regels zo streng dat ze een enorme informatieblokkade veroorzaken”, stelt Bert Schwitters, een voormalig ondernemer in de supplementenbranche, die in 2017 een kritisch boek schreef over de EU-wetegeving (Health Claims Censored, The case against the European Health Claims Regulation). “De EU-regels zijn gebaseerd op wantrouwen”, zegt hij. “Het idee is dat ondernemers alleen maar uit zijn op winst en consumenten willen misleiden. Dat maakt het gemakkelijk, hen de mond te snoeren. Waardevolle kennis, ook al is die gebaseerd op goede wetenschap, mogen ze niet meer delen. Voor gewone mensen is die EU-wetgeving niet te volgen. Er is niks aan de hand als mijn buurman zegt dat honing tegen hooikoorts helpt, maar als jij als producent zegt dat hij gelijk heeft, heb je de wet overtreden.”

Medische claims maken voor honing is dus absoluut verboden en volgens het oordeel van de EFSA zijn er ook geen bewezen gezondheidseffecten van honing en propolis. Toch zuigt Gerard van de Braak zijn blogs op honingonline.nl niet uit de duim. Er is een consensusverklaring uit 2023 in het vakblad International Forum of Allergy & Rhinology. Die luidt dat goed onderzoek over honing weliswaar schaars is, maar dat op basis van alle beschikbare wetenschappelijke studies tot dusver kan worden geconcludeerd dat “lokale honing mogelijk in staat is symptomen van allergische rhinitis (loopneus door hooikoorts — red.) te moduleren en de noodzaak van medicatie te verminderen”. En dan is er een overzichtsartikel uit 2022 in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Pharmacology. De auteurs wijzen ook op een tekort aan goede studies, maar schrijven: “Zowel preklinische als klinische studies hebben aangetoond dat extracten van propolis veelbelovende anti-allergische effecten hebben tegen allergische ontsteking, asthma, allergische rhinitis, atopische dermatitis (eczeem —red.) en voedselallergie”. Bovendien krijgt Van de Braak enthousiaste reacties van klanten, mensen die zeggen dat eczeem verdwijnt door zijn propoliszalf of dat ze minder last van hooikoorts ondervinden dankzij zijn honing. “Er zijn huisartsen die patiënten naar ons doorsturen”, zegt Van de Braak.

Pieter Stuurman Lieve Leiders

Op 2 juni ontvangt Van de Braak een officiële waarschuwing van de NVWA: een inspecteur heeft naar aanleiding van “een melding van een consument” zijn website gecontroleerd en op diverse plekken medische claims over honingproducten geconstateerd. Die moeten onmiddellijk worden verwijderd. Van de Braak: “We zijn erbij gelapt, misschien door een ontevreden klant of door een concurrent, daar kon de inspecteur niks over zeggen. Omdat het onze eerste overtreding was, kregen we een officiële waarschuwing zonder financiële consequenties, mits we binnen drie werkdagen alle gezondheidsinformatie van de website zouden halen.” Als Van de Braak aangeeft dat drie dagen veel te kort is om de complete website op te schonen, geeft de inspecteur hem een week de tijd. “Aan de telefoon bleek het een relaxte vent te zijn. Hij zei zelfs dat zijn vrouw propolis gebruikte, omdat het goed voor de weerstand was. Maar het was nu eenmaal niet toegestaan dat aan onze klanten te communiceren. Hij legde uit dat als we een gezondheidseffect over honing wilde maken, we daarover een dossier met wetenschappelijk bewijs bij de EFSA moesten indienen.”

Dat is voor een klein bedrijf als De Valksche Bijenhof onbegonnen werk, legt Bert Schwitters uit: “De bewijsvoering die je voor een gezondheidseffect van voeding dient te overleggen, is vrijwel gelijkgesteld aan de bewijsvoering die wordt gehanteerd bij het toelaten van een geneesmiddel. Een extreem hoog criterium. Je moet bijvoorbeeld twee grote gerandomiseerde placebo-gecontroleerde studies overleggen. Alleen grote voedingsbedrijven als Nestlé en Unilever hebben daar de middelen voor. De regels zijn erg ten gunste van big food en big pharma. Zelfs wanneer de EFSA je claim goedkeurt, heb je een probleem. Terwijl jij als bedrijf al het werk hebt gedaan en geld in onderzoek hebt gestoken om te bewijzen dat honing de weerstand ondersteunt, wordt jouw claim na goedkeuring door de Europese Commissie in een publiek register geplaatst. Vanaf dat moment mag iedereen die claim gebruiken, ook jouw concurrenten. Daarom is er vrijwel geen fabrikant die hieraan begint.”

Inmiddels heeft Van de Braak zijn site honingonline.nl aangepast. Daar waar eerst achtergrondinformatie was te vinden over onder meer honing en hooikoorts, staat nu: “Helpt honing tegen hooikoorts? Volgens de huidige regelgeving mag honing niet worden gepresenteerd als oplossing voor hooikoorts. Sommige mensen nemen het op in hun voedingspatroon, maar er zijn geen erkende gezondheidsclaims toegestaan over het gebruik van honing tegen hooikoortsklachten.”

Van de Braak: “Het stomme is dat iedereen op internet de grootst mogelijke onzin over honing mag verkopen, behalve als je een producent of winkelier bent en over de nodige vakkennis beschikt. Dat voelt wrang. Het gaat nog verder, want als een klant mij belt met de vraag of honing goed voor de gezondheid is, mag ik ook niks zeggen. Als het toevallig een inspecteur van een NVWA is die belt, hang ik. Ook reviews die klanten over onze producten schrijven moeten we weghalen of aanpassen als daarin op een of andere manier een relatie tussen honing en gezondheid wordt gelegd.”

Sinds de informatie van de site is gehaald, is de stijgende omzet van honingonline.nl gestokt. Gerard van de Braak merkt dat klanten nu uitwijken naar concurrenten die nog wel gezondheidsinformatie op hun website hebben staan. De situatie plaatst hem voor een moreel dilemma. “De inspecteur legde uit dat de NVWA niet voldoende mankracht heeft om na een melding meteen de hele honingbranche te controleren. Alleen als ik een concrete melding doe over een webwinkel, wordt er opgetreden. Dus moet ik nu mijn concurrenten gaan verraden? Dat voelt niet goed.”

Verboden gezondheidsclaims

Een woordvoerder laat tegenover De Andere Krant weten dat de NVWA vanwege een tekort aan capaciteit niet in staat is alle webwinkels systematisch te controleren op verboden gezondheidsclaims. Handhaving vindt vaak plaats naar aanleiding van meldingen van consumenten. In 2024 heeft de NVWA 64 maatregelen getroffen tegen verboden medische claims en 58 maatregelen tegen onjuiste gezondheidsclaims.

Review 2022: dakl.nl/propolis-anti-allergisch

Consensusverklaring 2023: dakl.nl/allergische rhinitis-2023

Deel dit artikel:

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.