Scroll Top
Nieuws of Column?:
NIEUWS
Breaker:
-
2025 - Uitgave 14

Biodynamisch veredelaar luidt noodklok: natuurlijke groenten dreigen te verdwijnen

| Datum: 6 april 2025
natuurlijke-groenten-dreigen-te-verdwijnen

Beeld: Thomas Hoedjes

Thomas Hoedjes: โ€œbijna alle Groenten die we eten zijn onnatuurlijke eenheidsworstโ€

De meeste groenten die we eten zijn lang niet zo voedzaam als ze zouden kunnen zijn. De reden: in de jaren โ€™60 vond een omslag plaats van het telen van zaadvaste groenterassen naar hybride rassen, die steeds verder van de natuur afstaan en meer en meer in het laboratorium worden ontwikkeld. Biodynamisch veredelaar Thomas Hoedjes ijvert voor de terugkeer van zaadvaste rassen, die gevarieerder, gezonder en smaakvoller zijn รฉn in harmonie met de natuur. โ€œWe eten niet meer de essentie van de plant, maar een variant die de mens goed uitkomt.โ€

Thomas Hoedjes (34) kijkt uit over de akker achter zijn huis in Oosยญtkapelle. Op de achtergrond klinkt het ruisen van de golven. Twee dingen wist hij als kind al: dat hij aan zee wilde gaan wonen en met planten wilde gaan werken. Een jaar geleden werd die droom werkelijkheid. Toen streek hij met zijn vriendin en hun dochters van 6 en 3 vanuit Noord-Brabant neer in Zeeland, waar hij groenten veredelt (en teelt) voor onder meer Loverenยญdale-Ter Linde, de oudste biologisch-dynamische boerderij van Nederland, op een steenworp afstand van zijn huis. Hoedjes snijdt een stuk wortel af. โ€œProef maarโ€, zegt hij. โ€œDit wortelras is nu zoโ€™n elf jaar in ontwikkeling. Het kan bijna de markt op.โ€ De smaak is overweldigend. Een diepe wortelsmaak, echt en puur. Hoedjes glimlacht. โ€œAls ik een wortel eet uit de supermarkt, denk ik vaak: die had ik net zo goed niet hoeven te eten.โ€

Veel mensen beseffen het niet, maar de meeste groenten die ze bij de supermarkt of bij de groenteboer halen, zijn โ€” zelfs als ze biologisch zijn โ€” geproduceerd met zaden die verre van natuurlijk zijn. In de jaren โ€™60 vond een fundamentele verandering plaats, waarbij traditionele groenterassen geleidelijk zijn vervangen door zogeheten โ€˜hybride rassenโ€™. Vroeger vond veredeling plaats door geselecteerde planten bij elkaar te zetten zodat ze elkaar bestuiven. Dat proces werd jaar na jaar herhaald tot er een stabiel groenteras uit voortkwam met gunstige eigenschappen โ€” een zogeheten โ€˜zaadvastโ€™ ras.

Digitaal abonnement voor โ‚ฌ 7,50 per maand

Hybride rassen daarentegen zijn gebaseerd op inteelt. De planten worden met zichzelf bestoven. Hoedjes geeft een voorbeeld. โ€œJe kruist bijvoorbeeld een lange wortel met zichzelf in en herhaalt dat verschillende generaties. Die eigenschap komt dan 100 procent voor in zijn DNA, zodat alle nakomelingen altijd lang zijn. Hetzelfde doe je met een dikke wortel en na een aantal generaties kruis je deze twee met elkaar. Zo heb je een kruising van een vader- en moederlijn waarvan alle nakomelingen identiek zijn: ze zijn allemaal even lang en even dik. Hybride heeft heel weinig karakter, het is eenheidsworst.โ€

Het voordeel van dit proces is dat de teelt veel beter controleerbaar wordt. Het oogsttijdstip is gelijk, de groente is uniform, wat consumenten zouden prefereren. Hybriderassen zouden bovendien meer groeikracht hebben, een hogere netto-opbrengst geven en beter resistent zijn tegen ziekten, zeggen de voorstanders. Nadelen zijn er ook. De uniformiteit gaat ten koste van de variatie en smaak, vertelt Hoedjes, en maakt de plant soms juist weer gevoeliger voor andere ziektes. Het grootste nadeel: hybriderassen kunnen zichzelf meestal niet meer voortplanten of produceren zaad dat niet kan worden gebruikt voor een volgende oogst. โ€œDe komkommer uit de winkel maakt geen mannelijke bloemen meer aan, waardoor hij geen zaden meer maaktโ€, legt Hoedjes uit. โ€œOok bij alle koolsoorten zoals broccoli en bloemkool is mannelijke steriliteit ingebracht.โ€ Dat betekent dat de teler het zaad moet inkopen, meestal bij multinationals die kwekersrechten hebben op de rassen. Dat is duur en maakt land- en tuinbouwers afhankelijk.

De landbouw is zo uitgegroeid tot een grote industrie. Veel van de oude, zelfstandige zaadbedrijven zijn inmiddels opgegaan in grote concerns die de markt controleren. Zo werden ยญSeminis, voorheen Royal Sluis, en De Ruiter Seeds in 2005 en 2008 voor ruim een miljard en een half miljard verkocht aan Monsanto, de producent van het landbouwgif Roundup (glyfosaat). Veel van de veredeling vindt plaats in laboratoria waar genetische technieken worden gebruikt om de groenten te โ€˜verbeterenโ€™. Volgens Hoedjes is het hybrideproces bovendien tegennatuurlijk. โ€œBehalve zelfbestuivers, zoals tomaten, geven planten รกltijd voorrang aan andermans stuifmeel โ€” ze zoeken elkaar op en dat stuifmeel groeit sneller naar beneden in de stamper en bevrucht de eicel eerder dan het eigen stuifmeel. Met hybride gaan we in tegen de natuur van de plant, maar door die te eten ook tegen die van onszelf.โ€

De telers die met zaadvast wilden blijven werken, werden weggeconcurreerd โ€” concurrenten haalden met hybriderassen hogere netto-opbrengsten en konden efficiรซnter werken. Althans, op de korte termijn. De vraag is of ze op de langere termijn ook beter af zijn. Hoedjes zou graag zien dat de land- en tuinbouwer weer zรฉlf de veredelaar wordt, net als vroeger. โ€œBoeren lieten een deel van de planten of graan met de beste eigenschappen staan om er zaad van te winnen. Daar brachten ze ook variaties in aan: ze keken naar wat het gewas nodig had. Zo kreeg je plaatsgebonden rassen, want een gewas op mijn grond doet het anders op jouw grond. Boeren en tuinders die nog autonoom werken en een eigen selectie hebben, zijn vrijwel uitgestorven.โ€

Niet het laboratorium, maar de ยญakker moet weer de ontwikkelingsplek worden voor groenten. โ€œZe kunnen tegenwoordig door de zogeheten merkertechniek de genen van een plant in kaart brengen, waardoor snel duidelijk wordt welke zaden ze niet hoeven uit te zaaien omdat daar de gewenste eigenschappen niet inzitten. Wij zaaien vanaf het begin รกlles uit om de plant met eigen ogen te beoordelen. Door zoโ€™n intensief proces verbind je je enorm met zoโ€™n gewas. Ik bekijk en proef elke wortel en dat blijft telkens weer een avontuur. Iedere wortel die ik doorsnij, voelt als een cadeautje openmaken: wat zit er deze keer in? Ik word daar intens gelukkig van.โ€

In plaats van opbrengst en uiterlijk, let Hoedjes bij de veredeling van zijn groenterassen โ€” naast wortel ook venkel, biet, selderij en spitskool โ€” vooral op smaak. โ€œDe smaak is voor mij de graadmeter van hoe voedzaam de groente is. Dat bewijzen ook de proeven die we uitvoeren door middel van de kristallisatiemethode. Zaadvaste groenten blijken veel meer uitgerijpt te zijn, meer kracht te hebben, meer smaak. Daarnaast zijn natuurlijk ook andere aspecten van belang, zoals de gezondheid van de plant, goede oogstbaarheid en opbrengst. Het blijft een product voor de markt.โ€

Vooralsnog zijn er niet veel veredelaars die met zaadvaste rassen werken. Hoedjes werkt naast de Nederlandse Stichting Zaadgoed met dertig collegaโ€™s voor de Duitse Vereniging Kultursaat, die haar rassen levert aan het biodynamische zaadbedrijf Bingenheimer Saatgut. Verder levert hij zijn groenten aan consumenten via de winkel van Loverendale, die ook regelmatig met groothandel Udea werkt. Ook groothandel Odin verkoopt inmiddels zaadvaste groenten, net als enkele andere kleine leveranciers. Een andere doelgroep zijn de hobbytuinders. โ€œZij weten vaak niet van zaadvaste rassen af, maar hebben meteen interesse als ze ervan horen. Sommige toprestaurants hebben wel al ontdekt dat deze groenten veel meer smaak geven.โ€ De moeilijkste omslag ligt bij de telers, zelfs bij de biologische en biodynamische. โ€œJe zou verwachten dat zij standaard met zaadvast werken, maar meestal is dat niet zo. Ook zij zijn vaak afhankelijk geworden van de financiรซle meerwaarde en de uniformiteit van hybride. Als ze zaadvast telen, is dat meestal een heel bewuste keuze.โ€

Hoedjes is bezorgd over de toekomst als het tij niet wordt gekeerd. โ€œVan sommige gewassen zijn we al 80 procent aan rassendiversiteit kwijt. Door de hybride rassen worden zaadvaste rassen niet meer doorontwikkeld. Grote bedrijven hebben in de jaren โ€™60 zaden van oude rassen ingevroren waardoor ze niet meer vrij op de markt waren. Dat is funest voor de ontwikkeling van nieuwe, gezonde rassen.โ€ We raken zo steeds verder af van onze natuur, zegt hij. โ€œIn de natuur komt het echt niet voor: alleen maar dezelfde wortelen of tomaten. Het moet allemaal maakbaar zijn. Laatst las ik dat ze een pitloze braam hadden ontwikkeld, wat is er dan nog over van de essentie van de braam, zoals de natuur die ooit bedoeld had?โ€

Met gmo is โ€œhek van de damโ€

Thomas Hoedjes maakt zich grote zorgen om de verwachte legalisatie van genetische manipulatie (gmo) bij planten, waarbij er in de genen kan worden ingegrepen. Het wetsvoorstel om โ€˜nieuwe genetische manipulatietechniekenโ€™ te โ€˜deregulerenโ€™ werd vorig jaar door het Europees Parlement aangenomen en ligt momenteel bij de Europese Raad (de lidstaten). Hoedjes noemt het โ€œeen rampโ€ als deze wet erdoorkomt. โ€œGoede groenten en een gezonde veredeling en teelt zijn de dupe. Als mijn buurman gmo-wortelen teelt en dat stuifmeel wordt door vliegen overgebracht op mijn wortelenโ€ฆโ€ Hij schudt zijn hoofd. โ€œIk mag er niet aan denken. Dan is het hek van de dam.โ€

De spirituele dimensie van groenten

Voor veredelaar Thomas Hoedjes hebben groenten ook een belangrijke spirituele dimensie. โ€œElke plant heeft zijn eigen kosmische waardeโ€, zegt hij. โ€œDe groenten die wij nu eten vertegenwoordigen niet meer de essentie van de plant, maar een variant die de mens economisch goed uitkomt.โ€

Om terug bij de essentie te komen, staat voor Hoedjes bij de veredeling van zijn groenten die spiritualiteit centraal. โ€œIn tegenstelling tot hybride rassen is er bij zaadvast een stabiliteit, een rust in het DNA en tegelijk genetische diversiteit. Dat brengt harmonie in de groenten en dus in wat we eten. Logisch ook, want zo had de natuur ze bedoeld. Vitaminen en mineralen zijn daarbij belangrijke graadmeters, maar een plant die energetisch in balans is, voedt ons misschien nog wel het meest. Die krijg je door aandacht en liefde te geven.โ€

De veredelaars van Vereniging Kultursaat, waar Hoedjes mee samenwerkt, onderzoeken alternatieve methoden om de planten nog meer voedend en gezonder te maken. โ€œDoor bijvoorbeeld klank, beweging of meditaties. Dat doen we ter plekke, bij de planten, die daarmee resoneren.โ€ Hij haalt de venkel aan. โ€œEen paar jaar geleden kampte die in Europa met ziektes. Met vijf veredelaars van venkel begonnen we met meditaties โ€” ieder op zijn eigen akker, op hetzelfde tijdstip. We namen allemaal individueel waar dat de venkel de verbinding met de mens nodig heeft om zich gezond te voelen. We kunnen het niet fysiek verklaren, maar dat het nu veel beter gaat met de planten is een feit.โ€ Een tomaat, bijvoorbeeld, is weer het tegenovergestelde. โ€œDat is een โ€˜egoรฏstische plantโ€™, die als een van de weinige in staat is steeds op dezelfde plek geteeld te worden.โ€

Hoedjes houdt zo de geesteswetenschap van Rudolf Steiner levend, de grondlegger van de biodynamische landbouw, die ook het wezen van planten uitvoerig heeft beschreven. โ€œWil je begrijpen hoe de plant in verhouding staat tot de mens, dan moet je โ€™m omgekeerd zien. Dus de wortel van de plant is hard en koud en komt overeen met het hoofd bij de mens โ€” een wortel of biet werkt dus op het denken. De vrucht staat in verbinding met het bekken, dus de werking van een tomaat, bijvoorbeeld, gaat meer uit richting stofwisseling en de voorplantingsorganen. En het blad is het middengebied, dus werkt op het hart en de longen. Wanneer je bijvoorbeeld boerenkool of sla eet, neem je een heel andere kosmische boodschap tot je dan wanneer je een komkommer of tomaat eet. Dat is ook de variatie die ik steeds op mijn bord probeer te krijgen: dat hart, hoofd en bekken aanwezig zijn.โ€

Volgens Hoedjes ligt er een grote verantwoordelijkheid bij de mens om die kosmische boodschap in goede banen te leiden. Het is volgens hem een misverstand dat die niet cultiverend aan groenten zou mogen werken. โ€œHet gaat om de manier waarop. Steiner zei al: โ€˜De boer is een meditantโ€™. Hij is een doorgeefluik van de kosmische krachten naar de aarde, maar bekijkt ook wat er in de huidige tijd nodig is, aangepast aan de cultuur. Een plant van honderden jaren geleden dient naar deze tijd, in deze weersomstandigheden en naar de spirituele behoeften van de mensen die nu leven vertaald te worden. Het veredelen en telen van gezonde groenten is geen eenrichtingsverkeer โ€” het werkt altijd twee kanten op.โ€

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.