Scroll Top
Nieuws of Column?:
NIEUWS
Breaker:
-
2025 - Uitgave 17

Niet overleven, maar leven

Sjoukje Dijkstra | Datum: 03 mei 2025

niet-overleven-maar-leven

Beeld: Janneke Pater | ©MKFOTOGRAFIE

“Mijn ideale plek? Geen stenen huis. Liever een houten huisje, een plek in een warme community”

In een nacht van oktober 2021 nam Janneke afscheid van Nederland. Niet vanuit luxe of vrijheid, maar omdat ze zich niet langer veilig voelde. “Ik vertrok zonder vaste bestemming met een e-bike, een overvolle tas en het vaste voornemen weg te komen van een maatschappij die me verstootte”, vertelt ze.

“Ik voelde me niet meer veilig. In mijn hofje in Voorburg werd ik genegeerd, uitgescholden en uiteindelijk bedreigd. Door het open raam hoorde ik een buurman zeggen: ‘Wacht maar tot ze de kogel door haar kop krijgt’. Toen wist ik: ik moet weg. Mijn zoon woonde inmiddels zelfstandig. Dat gaf me de ruimte om te vertrekken. De coronatijd was voor mij een omslagpunt. Bij demonstraties zat ik naast mensen als Frank Ruesink en Mordechaï Krispijn. Onder de mensen daar voelde ik me thuis — en tegelijk enorm kwetsbaar. Tijdens een protest werd ik gearresteerd. In de cel begon ik te zingen. Met zeep schreef ik de mensenrechten op de muur. Maar ik was over mijn grens gegaan. Alles voelde als dreiging. Het was alsof mijn zenuwstelsel constant in alarmstand stond. Pamfletten van Wybren van Haga en Willem Engel hingen voor mijn ramen. Misschien vonden de buren dat bedreigend. Misschien speelde de afkomst van mijn zoon mee — hij heeft een Afrikaanse vader — of zijn gedrag. Ik weet het niet. Maar ik voelde me een paria. En de behoefte aan lucht werd steeds groter.

Via een noodoproep in een wakkere social-mediagroep kwam ik in het Kroatische Zadar terecht, bij een Belgisch-Kroatisch stel dat een guesthouse runde. Ze kwamen me ophalen van de Flixbus. Uitputting nam de overhand, slaap bleef uit. Na drie dagen barstte ik in huilen uit. De kamer voelde als een cel na die ervaring in een echte cel. Ze gaven me een grotere kamer. Dat was het begin van mijn heling. Er kwam meer ruimte, ik voelde me gehoord en gezien, en eindelijk kon ik ademhalen. De reis ging verder naar Bosnië, Albanië, Turkije, Portugal, Spanje — werken op olijfgaarden, grasmaaien met een zeis, kurklampen maken, werken in keukens. Het gevoel van kracht was er, zowel lichamelijk als geestelijk, en verbondenheid met de aarde.

Gevaar heb ik ook gekend. In Albanië probeerde een dronken man mijn kamer binnen te dringen. Op Kreta werd een vrijwilliger lastiggevallen door de eigenaar van een boerenbedrijf. Niet elke community is veilig. Mijn reizen door Europa gingen voornamelijk op gevoel en om mijn volgende bestemming te kiezen gebruikte ik onder andere een site als Workaway. Waar het goed voelde, bleef ik, totdat het tijd was om door te reizen. Dan stippelde ik mijn volgende bestemming uit. Zo paste ik ook geregeld bij mensen op hun huisdieren, terwijl zij op reis waren. Dat deed ik ook in Portugal, waar ik plotseling het zicht in mijn linkeroog verloor. Het bleek een tia in mijn oogzenuw. Onherstelbaar, zeiden de artsen. Ik weet nog dat ik naar mijn oogarts keek en dacht: dit kan niet. Maar het was wel zo. Mijn zicht — mijn kracht — ineens was dat weg.

Terug naar Nederland wilde ik niet, opgeven was geen optie. Maar ik kon niet meer fietsen. Mijn vertrouwen zakte weg. En toch ging ik door. Werken op boerderijen, kunst maken, honden en katten verzorgen. Maar het gevoel van verlies bleef — door mijn aandoening kon ik geen diepte meer zien en raakte fysiek beperkt.

Ik zit nu deels weer in het systeem — met een daklozenuitkering, een maatschappelijk werkster — maar daar wil ik eigenlijk vanaf. Bijdragen, scheppen, wonen op een plek waar ik welkom ben, dat is wat ik wil. Niet overleven, maar leven. Mijn ideale plek? Geen stenen huis. Liever een houten huisje, een plek in een warme community. Niet te zweverig, wel met humor. Een plek waar ik kan zijn wie ik ben.

Voor wie zich nergens thuis voelt, zeg ik: zorg voor een vangnet. Vertrek niet zomaar. Maar weet ook: je kunt meer dan je denkt. Veel meer. Fotograferen doe ik nog steeds en ook lampen maken van kurk. En ik weet: ook al zie ik minder, mijn blik is scherper dan ooit.”

Digitaal abonnement voor € 7,50 per maand
Noodoproep

“Momenteel woon ik op een kleine boot zonder vaste ligplaats op een plek waar je officieel niet mag liggen. Daardoor heb ik te maken met handhaving en de voortdurende dreiging dat ik moet vertrekken. Ik voel me nergens zeker en zoek nu dringend een plek waar ik tot rust kan komen. Liefst in de omgeving van Leiden. Een eenvoudige woonruimte, een tuinhuisje, een stukje grond, iets waar ik mag zijn. Waar ik mijn handen kan gebruiken, waar ik iets kan bijdragen. Heb je iets, weet je iets? Je kunt een wereld van verschil maken.”

Deel dit artikel:

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.