Nieuws Gezondheid

60-plussers nog steeds in de rij voor coronaprik

ggd bejaarden prikken
Beeld: Ad Nuis
💨

“Ik lees expres geen bijsluiter, daar word je alleen maar ziek van”​
“Ik lees expres geen bijsluiter, daar word je alleen maar ziek van”
Datum: 6 november 2023
Gezondheid

Ad Nuis

Ad Nuis

Op de priklocatie Kermisland in Arnhem is het behoorlijk druk. Onder 60-plussers is nog altijd redelijk wat animo voor de coronaboosterprik. Opvallend: er zijn nauwelijks allochtonen te bespeuren. En verpleeg­kundig personeel lijkt ook geen zin te hebben in weer een booster.

In oktober hebben 951.626 mensen zo’n prik gehaald, meldt het RIVM. Daarmee ligt de vaccinatiegraad voor de 60-plussers die een uitnodiging hebben ontvangen op 17,6 procent. Maar dit cijfer zal nog oplopen, want de ‘persoonlijke uitnodigingen’ aan de 60-plussers (zij zijn de enige groep die zo’n uitnodiging krijgt) lopen nog door tot eind november. In dit tempo zal het totale aantal prikken uitkomen op minstens twee miljoen. Vorig jaar haalden uiteindelijk zo’n vier miljoen mensen de herhaalprik en lag de vaccinatiegraad bij 60-plussers aan het einde van het jaar op 62,4 procent. Het RIVM meldt overigens dat de ‘prikcapaciteit’ vorig jaar twee keer zo groot was.

Er wordt geprikt met het XBB-vaccin van BioNTech/Pfizer, dat is afgestemd op de huidige variant van het coronavirus. De vaccins zijn door het EMA in augustus 2023 goedgekeurd. Een dosis zou voldoende zijn, of je nu nog niet bent gevaccineerd of al zes shots hebt gekregen. Het RIVM verwacht dat in de toekomst de covid­prik een keer per jaar zal worden bijgewerkt, net als de griepprik.

Maar hoe veilig is de nieuwe booster­prik eigenlijk? Canadese onderzoekers hebben onlangs in alle onderzochte flacons van Pfizer en Moderna mRNA-vaccins verontreinigde DNA-fragmenten aangetroffen. Er zijn ook al talloze studies die een verband aantonen tussen de covid-vaccins en hartproblemen, waaronder hartspierontsteking. De nieuwste versie van het Pfizer-vaccin die momenteel in Nederland wordt gebruikt, is nog niet getest. Maar voor de Nederlandse autoriteiten is dat geen reden voor terughoudendheid. De bijwerkingen zijn volgens het EMA en RIVM allemaal van korte duur: een zere arm, koorts, een dagje niet lekker. Het prikken gaat dan ook gewoon door.

Zo ook op priklocatie Kermisland in Arnhem. Op een druilerige dag, drie weken na de start van de nieuwe vaccinatierondes, staan er geen rijen, maar is het er gezellig druk. Niemand van de ouderen die een prik gaat halen, lijkt zich zorgen te maken. Een 79-jarige man zegt geen bijsluiter te hebben gezien, maar simpelweg te vertrouwen op de overheid.

SUV’s rijden af en aan met mensen in rolstoelen en rollators. Een verkeers­regelaar in een felgeel regenpak dirigeert ze naar het parkeerterrein van de GGD Midden-Nederland. De 89-jarige mevrouw Wiesman had direct gebeld toen ze aan de beurt was. “Dit is mijn zesde spuit, ik heb nergens last gehad. Ik lees expres geen bijsluiter, daar word je alleen maar ziek van. Elk pijntje wijd je dan aan de prik.”

Peter Andriesen (67) is ook blij. “September 2022 heb ik mijn vijfde prik gehad, ik heb hartproblemen en COPD, daarom haal ik hem. Net voor corona ben ik gedotterd. Ik heb nergens last van gehad. Mijn kleinzoon van 14 jaar testte laatst weer positief, ondanks dat hij is gevaccineerd. Dan is het toch weer uitkijken. Zelf heb ik ook nog een paar keer corona gehad. Toch doe ik het weer, voor mijn eigen gezondheid en die van anderen. Over bijwerkingen of de veiligheid maak ik mij geen zorgen. Dit was nummer zes, op naar nummer zeven.”

Even later komt coördinator Allard-Jan naar buiten. “Wie bent u, wilt u een kopje koffie”, vraagt hij vriendelijk. Binnen mag Allard-Jan niets zeggen. Hij bemoeit zich niet met de cijfers, hij komt uit de sport en is uitzendkracht. Voor de cijfers en achtergrondinformatie verwijst Allard-Jan door naar woordvoerster Marije Wisselink van de Veiligheids – en Gezondheidsregio Gelderland Midden. Vragen worden niet telefonisch beantwoord. Via de mail laat Wisselink weten: GGD Gelderland Midden is tevreden tot nu toe. Pas aan het einde van de najaarscampagne kunnen we meer zeggen over de opkomst.

Mijnheer Otten (70) wil zichzelf en anderen beschermen, daarom haalt hij zijn zesde spuit. “Volgende week ga ik ook nog de griepprik halen. Ik doe het voor mijn omgeving, ze hebben reuma. Mijn zus heeft de bijsluiter gelezen, die zat bij de oproep. Nee op internet kijk ik niet. Ik volg de overheid.”

Er komen uitsluitend oudere autochtone Nederlanders uit de SUV’s rollen. Yvonne (60) heeft geen moment getwijfeld. Het is haar vierde prik, of is het al de zesde? Ze is een beetje de tel kwijt. Ze heeft het MEN 2A syndroom, een zeldzame vorm van kanker. “Sommige mensen in mijn omgeving zeggen dat ik hem juist niet moet nemen. Maar iedereen moet het voor zichzelf beslissen. Hier kon ik onmiddellijk terecht.”
Yvonne vertelt dat zij binnen, bij de GGD, heeft gehoord dat de verpleegkundigen die ook aan de beurt zijn, niet kwamen opdagen. “De GGD is zelfs met een bus naar het ziekenhuis gereden, maar het animo bleef laag. Er is alweer een nieuwe mutatie, vertelde een GGD-medewerker. Nu naar huis”, vervolgt ze. “Eerst deze coronaspuit uitbroeden voordat ik volgende week de griepprik ga halen.”

Een oudere Turkse vrouw passeert de prikstraat en ze kijkt meewarig naar de Nederlanders met hun rollators: “Zij liever dan ik, voor mij geen spuit meer”, mompelt ze vanonder haar paraplu.



 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.