Nieuws Gezondheid

Alle jongeren aan het HPV-vaccin? Hoe veilig is dat?

hpv vaccin jongeren
💹

Meldingen van ernstige bijwerkingen​
Meldingen van ernstige bijwerkingen
Datum: 18 februari 2023
Gezondheid

Joris Baas


De overheidscampagne om alle jongens en meisjes van 9 jaar en ouder zich met het HPV-vaccin te laten inspuiten, stuit op forse kritiek. Volgens medicijnenexperts als Dick Bijl is de effectiviteit van het HPV-vaccin niet aangetoond en zijn ernstige bijwerkingen mogelijk, wat door de overheid glashard wordt ontkend. “De overheidsfolder die het HPV-vaccin aanprijst staat vol halve waarheden en marketingtrucs”, schrijft Bijl.

“Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker.” Dat beweert de GGD in een massaal publiciteits­offensief om jongeren aan het HPV-vaccin te krijgen. “Ieder jaar krijgen naar schatting 1100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV”, staat te lezen in een folder die in heel Nederland is verspreid. “Het HPV-vaccin beschermt je tegen baarmoederhalskanker, kanker aan mond- en keelholte, de vagina, schaamlippen, de anus en de penis. Als je je laat vaccineren, bescherm je jezelf Ă©n anderen tegen HPV. Het is geen 100 procent bescherming, maar je hebt hierdoor een veel kleinere kans op kanker door HPV. Blijvende bijwerkingen zijn niet bekend”, wordt hieraan toegevoegd.

HPV staat voor Humaan Papillomavirus, dat door seksueel contact zou worden overgedragen, maar ook door huid-op-huidcontact zoals bijvoorbeeld tijdens de geboorte. Het ministerie van VWS richt zich met de campagne op verschillende doelgroepen: jongeren van 19 tot en met 26, jongeren tot en met 18, en sinds vorig jaar is de standaardleeftijd voor het HPV-vaccin verlaagd van 12 naar 9 jaar. Naast meisjes worden nu ook jongens opgeroepen om de prik te halen.

De bekende epidemioloog en medicijnenexpert Dick Bijl, voormalig hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, toont zich uitermate kritisch over de campagne. In een artikel op zijn website Overnu.nl schrijft hij dat over de werkzaamheid van het vaccin tegen baarmoederhalskanker 17 jaar na de introductie nog maar weinig vaststaat en dat de effectiviteit tegen peniskanker nog minder duidelijk is aangetoond. Ook verwijst hij naar onderzoek van de bekende Deense wetenschappers Peter GĂžtzsche en Louise Brinth, die wel degelijk ernstige bijwerkingen melden van het HPV-vaccin, waaronder neurologische aandoeningen.

In AustraliĂ« en het Verenigd Koninkrijk is het HPV-vaccin tot nu toe geen succes. In 2019, dertien jaar na de introductie van het vaccin, was het aantal gevallen van baarmoederhalskanker voor vrouwen tussen de 30 en 34 met 30 procent gestegen, ondanks een vaccinatiegraad van 80 procent. In het VK blijkt het aantal gevallen van baarmoederhalskanker te zijn gestegen ondanks een vaccinatie­graad van zelfs zo’n 85 procent.

Werkzaamheid en veiligheid HPV-vaccin wordt al jaren betwist


Het ministerie van VWS startte begin dit jaar met een inhaal­campagne voor het HPV-vaccin voor jongeren tot en met 18 jaar en een aanvullende campagne voor jongeren van 19 tot en met 26 jaar. Daarnaast is vorig jaar de standaardleeftijd voor het halen van een HPV-vaccin verlaagd van 12 naar 9 jaar en is het vaccin sindsdien ook voor jongens bedoeld. De overheid claimt dat dit vaccin werkt tegen “zes soorten kanker”.

Epidemioloog en medicijnenexpert Dick Bijl, die jarenlang hoofdredacteur was van het Geneesmiddelenbulletin en auteur is van diverse kritische boeken over de farmaceutische industrie, waarschuwt in een artikel van 12 februari op Overnu.nl dat over de werkzaamheid van HPV-vaccins tegen baarmoederhalskanker 17 jaar na introductie nog maar weinig vaststaat en dat de werking tegen peniskanker nog minder evident is.
“Blijvende bijwerkingen zijn niet bekend”, schrijft de overheid in haar campagnefolder voor de HPV-vaccins, maar ook daarbij heeft Bijl ernstige bedenkingen. Hij verwijst naar de gerenommeerde Deense onderzoekers Peter Gþtzsche en Louise Brinth die wel degelijk ernstige bijwerkingen documenteerden.

Volgens de informatie van de overheid zou het Humaan Papillomavirus, waarvan meer dan honderd varianten bestaan, normaal gesproken worden opgeruimd door het lichaam. Heel soms gebeurt dat niet en kan zo’n virus voorstadia van baarmoederhalskanker veroorzaken. Door die voorstadia te voorkomen, beletten de HPV-vaccins het ontstaan van baarmoederhalskanker, penis en anuskanker, zo claimt de overheid.
Bijl leverde in een televisie-uitzending van 15 november 2016 al kritiek op de HPV-vaccins. Hij heeft nog steeds geen overtuigende bewijzen gezien voor de werkzaamheid van de vaccins tegen baarmoederhalskanker. Wel noemt hij Brits onderzoek uit 2021 dat een relatieve afname van baarmoederhalskanker na vaccinatie claimt, maar Bijl hekelt de kwaliteit daarvan. Volgens hem is de werkzaamheid tegen kanker voor jongens niet of nauwelijks aangetoond.

Ook de Chinese arts Yuhong Dong, gepromoveerd op infectieziekten, laat in januari van dit jaar in een driedelige serie artikelen zien waarom het aantonen van de werkzaamheid zo ingewikkeld is. Ten eerste kan de ontwikkeling naar kanker van met HPV besmette, verdachte cellen via de genoemde voorstadia, meer dan 25 jaar duren. Ten tweede is echt goed onderzoek niet beschikbaar. In het langstdurende onderzoek dat zij vond werden deelnemers drie jaar gevolgd waaruit de conclusie volgde dat voorstadia van baarmoederhalskanker met 20 procent gereduceerd werden door HPV-vaccins. Dit zegt nog niets over de preventie van baarmoederhalskanker zelf. Ten derde stelt Dong dat er veel onzekerheden zijn rondom het veronderstelde verband tussen HPV-besmetting en kanker. Zo nemen de onderzoeken andere mogelijke oorzaken van baarmoederhalskanker zoals roken, overgewicht, seksuele activiteit en het slikken van de pil, niet mee. De beroemde Amerikaanse onderzoeker Peter Duesberg, bekend vanwege zijn kritiek op de hiv-aids-theorie, stelde in de bekroonde Australische documentaire Sacrificial Virgins uit 2018 dat een oorzakelijk verband tussen HPV-besmetting en baarmoederhalskanker niet is aangetoond.

Dong wijst erop dat in AustraliĂ« in 2019, dertien jaar na de introductie van het HPV-vaccin Gardasil van Merck, en een vaccinatiegraad van rond de 80 procent, het aantal gevallen van baarmoederhalskanker onder jonge vrouwen tussen de 30-34 jaar met 30 procent was gestegen. In het Verenigd Koninkrijk bleek in 2016 met een nog hogere vaccinatiegraad van zo’n 85 procent het aantal gevallen onder vrouwen tussen 20-24 met 70 procent te zijn toegenomen.

De overheidsfolder voor HPV-vaccins meldt dat je een beetje koorts en een pijnlijke arm kunt hebben na de vaccinatie en je kunt moe zijn, maar “blijvende bijwerkingen zijn niet bekend”. Voor Bijl is dat niet overtuigend. Hij citeert uit Peter Gþtzsches boek Vaccinaties: “Het vermoeden bestond dat het HPV-vaccin ernstige neurologische aandoeningen zou kunnen veroorzaken, waaronder het posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom (POTS), waarbij de overgang van een liggende naar een staande positie een abnormaal grote toename in de hartslag veroorzaakt die gepaard kan gaan met duizeligheid, moeite om helder te denken, wazig zien en algehele zwakte. Een andere aandoening is het complex regionaal pijnsyndroom (CRPS).”

Dit zijn exact de bijwerkingen die in de Deense documentaire De gevaccineerde meisjes (2015, zie kader) ophef veroorzaakten. Ook Dong wijst in haar artikelreeks op bovengenoemde bijwerkingen. Zij noemt daarnaast glutenintolerantie (coeliakie), premature uitval van de eierstokken en het Guillain-Barré-syndroom, een spierverzwakkende neurologische aandoening, als gedocumenteerde bijwerkingen. In Australië steeg het aantal meldingen van bijwerkingen van vaccins met 85 procent een jaar na de komst van het HPV-vaccin Gardasil, waarvan de helft werd toegeschreven aan Gardasil.

Dong voert ook aan dat HPV-vaccins auto-immuunreacties kunnen veroorzaken: zij vermoedt dat een oorzaak ligt in het feit dat de eiwitten van HPV-virussen veel lijken op die van de mens. Hierdoor kan een door het vaccin opgewekt reactie tegen het virus-eiwit zich ook onbedoeld als een reactie tegen de lichaamseigen eiwitten ontwikkelen. Het menselijk lichaam is hierop bedacht en heeft daarom ingebouwde immuun-tolerantie, zodat het niet direct op alle lichaamsvreemde stoffen reageert. Maar het vaccin is zo ontworpen dat het door de aluminiumzouten als hulpstof juist wel direct in de aanval gaat. De Israëlische auto-­immuun-expert Yehuda Shoenfeld wijst op de aluminiumhulpstoffen in vaccins als mogelijke oorzaak van dergelijke reacties.

Bijl stelt dat baarmoederhalskanker een ernstige ziekte is voor wie het treft, maar met een sterfte van 200 vrouwen per jaar in Nederland is het qua omvang een bescheiden ziekte. Het RIVM schrijft op zijn website: “De kans dat HPV leidt tot baarmoederhalskanker is minder dan 1 procent”. Hij vraagt zich dan ook af of het zinvol is om de hele Nederlandse bevolking hiertegen in te enten. Hij wijst daarnaast ook op het feit dat een bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker nog steeds noodzakelijk is en dat er andere factoren zijn die met baarmoederhalskanker samenhangen. Roken is er daar Ă©Ă©n van.

De overheidsfolder maant de doelgroep van de inhaalcampagne, geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, om die prik snel te nemen, want “nu is het nog gratis, volgend jaar niet meer”. Bijl stoort zich daar aan. “De informatiebrief en de folder van het ministerie van VWS staan vol halve waarheden en marketingtrucs die jongeren op het verkeerde been zetten.”

Bronnen:
dakl.nl/vaccinvrij-hpv

Wat gebeurde na de Deense documentaire over de HPV-vaccins?


Al voor de uitzending van de documentaire De gevaccineerde meisjes op de Deense televisie op 26 maart 2015 waren in andere landen ook problemen met de HPV-vaccins bekend, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Japan. Veel sportieve meisjes konden ineens niets meer, werden duizelig bij het opstaan en bedlegerig door vermoeidheid met soms intense hoofd- en gewrichtspijnen.

De Deense overheid vroeg onder almaar groeiende druk een herevaluatie aan bij het Europese Medicijnen Agentschap (EMA). Een EMA-commissie concludeerde op 12 januari 2016 - zonder raadpleging van slachtoffers - dat er geen verband was aangetoond tussen HPV-vaccins en bijwerkingen. In 2017 dient medicijnexpert Peter Gþtzsche vanuit het onafhankelijke onderzoekscollectief Cochrane een klacht in bij EMA naar aanleiding van de Deense HPV-affaire. Hij toont aan dat de HPV-vaccins nooit zijn getest tegenover aluminiumvrije placebo’s: juist het aluminium is punt van zijn zorg. Op 16 oktober 2017 wijst EMA de klacht af als ‘ongegrond’.

In Nederland komt de HPV-vaccincontroverse in 2016 in beeld door een aflevering van Zorg.nu waarin meisjes met klachten na het HPV-vaccin aan het woord komen. Epidemioloog en Cochrane-lid professor Thomas Jefferson is in de uitzending verbijsterd over het levenslange communicatieverbod van EMA-commissieleden over de herevaluatie van de HPV-vaccins net als over het feit dat de onderzoeksdata exclusief door de vaccinproducenten zijn aangeleverd en de EMA geen onafhankelijk onderzoek verrichtte.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.