Amerikaanse senator Rand Paul richt pijlen op Nederlandse viroloog Vincent Munster
Senator Rand Paul | Fotografie: CQ-Roll Call| ANP
💨
Connectie met onderzoek dat sars-cov-2 mogelijk besmettelijker maakte
Connectie met onderzoek dat sars-cov-2 mogelijk besmettelijker maakte
Datum: 22 april 2024
Geo-politiek
Toine de Graaf
De Nederlandse viroloog Vincent Munster, opgeleid in het Rotterdamse Erasmus MC, ligt onder het vergrootglas van Rand Paul. De Amerikaanse senator ontdekte dat het Rocky Mountain Laboratory in Montana, waar Munster ‘Chief Ecology Section’ is, partner was in het oorspronkelijke Defuse-onderzoeksvoorstel, dat het sars-cov-2-virus mogelijk extra besmettelijk heeft gemaakt.
Het Defuse-project werd in 2018 ingediend bij de Amerikaanse Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) en stelde voor om een zogenaamde ‘furine splitsingsplaats’ in te bouwen in een coronavirus. Dit unieke item werd later aangetroffen in het sars-cov-2 virus, wat veel insiders een schok bezorgde. De furine splitsingsplaats maakt het virus enorm besmettelijk. Officiële bronnen ontkennen tot nu toe dat Defuse daadwerkelijk is uitgevoerd.
Rand Paul heeft documenten waaruit blijkt dat minstens vijftien Amerikaanse agentschappen in januari 2018 deelnemen aan een door Darpa georganiseerde Preempt Proposers Day, waar potentiële aanvragers voorstellen konden presenteren aan de agentschappen.1 Tijdens dit evenement presenteerde viroloog Peter Daszak van EcoHealth Alliance het Defuse-project dat federale fondsen zocht om “bekende virussen te manipuleren met spike-eiwitten van nieuwe virale stammen”. Naast het Rocky Mountain Lab, dat onderdeel is van het Nationaal Instituut voor Allergie en Infectieziekten (Niaid) waaraan ‘coronapaus’ Anthony Fauci jarenlang leiding gaf, was ook het Wuhan Institute of Virology partner in het Defuse-project. Evenals het lab van viroloog Ralph Baric aan de University of North Carolina en Duke-NUS (National University of Singapore).
Andere opvallende Defuse-deelnemer is het lab van viroloog Ian Lipkin aan de Columbia University. Lipkin was begin 2020 coauteur van de omstreden studie in Nature (The proximal origin of sars-cov-2), die de ‘lablek-hypothese’ naar het rijk der fabelen moest verwijzen.
De Nature-publicatie was een uitvloeisel van de geheime teleconferentie van 1 februari 2020, waartoe Fauci het initiatief nam en waaraan de Rotterdamse virologen Marion Koopmans en Ron Fouchier deelnamen.
“Ten minste vijftien federale agentschappen wisten vanaf het begin van de pandemie dat EcoHealth Alliance en het Wuhan Institute of Virology in 2018 federale financiering zochten voor het maken van een virus dat genetisch sterk lijkt op, zo niet identiek is aan covid-19”, aldus Paul. “Verontrustend genoeg heeft niet één van de vijftien agentschappen ons gewaarschuwd dat het Wuhan Institute of Virology dit onderzoek had gepusht.” Deze federale agentschappen waren al in 2018 op de hoogte van het Defuse-project, toch werd het bestaan ervan pas in 2021 openbaar gemaakt. De betrokkenheid van het Rocky Mountain Lab bij het oorspronkelijke voorstel is een volledig nieuw feit. Pikant, omdat dit lab direct viel onder Fauci’s Niaid. Volgens Paul is dit nieuwe gegeven “in tegenspraak” met eerdere verklaringen van Fauci.
Paul maakt zich er grote zorgen over dat de agentschappen jaren hebben gezwegen over het risicovolle onderzoek dat in het Defuse-project werd voorgesteld. Daarom heeft hij nu namens een onderzoekscommissie van de Amerikaanse senaat de betrokken federale agentschappen gevraagd om alle documenten, verslagen en communicatie over de ‘Preempt Proposers Day’ en het Defuse-project. Daarbij richt hij zijn pijlen uitdrukkelijk op Munster. Zo heeft hij de directeur van de National Institutes of Health (NIH), waaronder Niaid ressorteert, verzocht “alle communicatie met betrekking tot de betrokkenheid van het Rocky Mountain Laboratory van het Niaid bij het Defuse-voorstel of een later verwant voorstel, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, alle communicatie tussen Vincent Munster en personen van EcoHealth Alliance, Wuhan Institute of Virology, University of North Carolina, Columbia University of Duke-Nus”.
Munster promoveerde in 2006 in Rotterdam, met Ab Osterhaus als promotor en Fouchier als co-promotor. Hij werkte tot 2009 in het Erasmus MC, waarna hij verkaste naar het Rocky Mountain Lab. The Defender heeft intussen een opmerkelijke publicatie gevonden van het Rocky Mountain Lab én het Erasmus MC, die dateert van januari 2020 en ging over de virusuitbraak in China.2 The Defender signaleert dat in die studie “geen melding werd gemaakt van het Wuhan lab of het gain-of-function-onderzoek naar coronavirussen dat daar werd uitgevoerd”. Eerste auteur van de studie was Munster en tweede auteur Marion Koopmans. De overige drie auteurs zijn eveneens Nederlanders, want in Montana is in het kielzog van Munster een Nederlandse enclave ontstaan.
Wil je meer weten?
Wil je meer weten?