De prijs van integriteit
đš
Reactie op de discussie over christelijk zionisme
Reactie op de discussie over christelijk zionisme
Datum: 12 december 2024
Opinie
Sander Compagner
Vorige week stond in deze krant een opinie-artikel van Ido Dijkstra waarin hij stelt dat het christelijk zionisme een dwaalleer is. We weten ondertussen dat iedere kritiek op het handelen van de staat Israël of het huidige zionisme tot verhitte reacties leidt en dat was ook ditmaal het geval. Na plaatsing van dit artikel op onze website en Twitter (waar we duidelijker hadden kunnen melden dat het een opinie was, al werd dat door de meesten die het artikel gelezen hadden gelukkig herkend) kwam het commentaar goed los.
De Andere Krant trekt broederlijk en zusterlijk op met de linkse systeemÂpers, de LĂŒgenpresse. Aldus de voorzitter van Ongehoord Nederland, Harm Beertema. Beertema beschuldigt ons, of in dit geval onze redacteur Ido Dijkstra, van antisemitisme ⊠pardonâ corrigeert hij zelfâ antizionisme. Het aantal keren dat we van antisemitisme worden beschuldigd heb ik niet geteld, maar het is omvangrijk. Journalist Joost Niemöller maakt van de woorden van Dijkstra dat IsraĂ«l volgens ons geen bestaansrecht zou hebben. We zouden door dit artikel de terreurdaden van Hamas inclusief de gruweldaden van 7 oktober 2023 goedpraten. Veel reageerders vallen over de term oorlogsmisdaad, die zou in het geval van IsraĂ«l niet gebruikt mogen worden. Dat het met de mensenrechten, zeker de vrouwenrechten, in veel Arabische landen dramatisch is gesteld, is ook een reden waarom we geen kritiek op IsraĂ«l zouden mogen hebben.
Je vraagt je af of de critici het artikel ĂŒberhaupt hebben gelezen. Dijkstra schrijft onder meer: âIk kies geen partij in het IsraĂ«l-Palestinaconflict. Ik heb compassie voor de slachtoffers aan beide kantenâ. En: âNatuurlijk is Hamas een barbaarse terreurorganisatie. Wat zij ruim een jaar geleden hebben aangericht, daar draait ieders maag van omâ. Hij voegt er wel aan toe: âErken ook eens dat IsraĂ«l een barbaarse terreurstaat isâ. Dat laatste moge blijken uit de genadeloze bombardementen en slachtpartijen in Gaza op weerloze burgers. Moeten we daarvoor onze ogen sluiten?
Het punt dat Dijkstra maakt, is dat het een misvatting is de vestiging van de staat IsraĂ«l te beschouwen als de vervulling van een Bijbelse profetie en om die reden alles wat IsraĂ«l doet door de vingers te zien. Nog belangrijker is zijn punt dat Jezus vrede en liefde predikt en dat hij het geweld van beide zijden zou veroordelen. Het zijn in het huidige maatschappelijke klimaat blijkbaar argumenten die niet meer mogen worden gehoord. Dezelfde mensen die verontwaardigd zijn over de cancelÂcultuur van âlinksâ zijn de eersten om ons te cancellen.
Voor alle duidelijkheid, want blijkens de reacties heerst daar onduidelijkheid over, wij hebben niets met de âÂsysteempersâ te maken. We voeren onze eigen redactionele lijn, waarbij de toevalligheid dat een standpunt overeen zou komen met dat van de Volkskrant of NRC ons plat gesteld niet boeit.
Het klopt dat we kritisch zijn op het handelen van de IsraĂ«lische regering. Daarop is genoeg aan te merken. Wat te denken van het feit dat militante islamitische partijen zoals ISIS door IsraĂ«l zijn gesteund? We weten ook dat IsraĂ«l actief heeft bijgedragen aan de opkomst van Hamas ten koste van de Palestijnse Autoriteit van Arafat. We weten dat er voor de 7e oktober duidelijke indicaties waren dat een aanval van Hamas op handen wasâ wat werd genegeerd door de IsraĂ«lische diensten.
In onze derde krant ooit, een special over de aanslagen van 9/11, hebben we de hypocrisie van de islamitische landen die nooit de schuldvraag ter discussie hebben gesteld ook benoemd. Het gevaar van moslimextremisme en de terreurdaden op bijvoorbeeld de Franse leraar Samuel Paty zijn breed uitgemeten in deze krant. We zijn opgekomen voor de vrijheid van meningsuiting van islamcritici als Dries van Langenhove.
Wij richten ons tegen alle krachten die dood en verderf zaaien en verdeeldheid kweken om hiermee weg te komen en komen op voor mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Voor de onschuldigen in Gaza (jaâ er zijn onschuldigen in Gaza), de onschuldigen in IsraĂ«l, de onschuldigen in Libanon, de onschuldigen in Iran, de onschuldigen in OekraĂŻne, de onschuldigen in Rusland.
Ik vind het jammer dat een zo Âgenuanceerd en liefdevol artikel tot zo veel polarisatie leidtâ om maar te Âzwijgen van opzeggingen van abonnementenâ maar dat is blijkbaar de prijs die we in deze tijden moeten betalen voor onze integriteit.
Wil je meer weten?
Wil je meer weten?