Nieuws Mens en Macht

“Dit is een oorlog tegen de vrijheid”

“Dit is een oorlog tegen de vrijheid”
Beeld: Roger Ver
💨

Cryptopionier en vrijheidsstrijder Roger Ver riskeert levenslang​
Cryptopionier en vrijheidsstrijder Roger Ver riskeert levenslang
Datum: 24 november 2024
Mens en Macht

Erick Overveen


De beroemde crypto-ondernemer Roger Ver wordt door de Amerikaanse autoriteiten vervolgd omdat hij een symbool is van individuele vrijheid en onafhankelijkheid, zegt zijn woordvoerder Tracy Thurman tegen De Andere Krant. Thurman was in Amsterdam bij Thierry Baudet te gast om aandacht te vragen voor de penibele situatie van Ver, alias ‘Bitcoin Jesus’. De vervolging wegens ‘belastingontduiking’ past volgens haar in het lijstje met prominente dissidenten waarop eerder jacht werd gemaakt, zoals Ross Ulbricht, John McAfee en de door Ver financieel ondersteunde Julian Assange. “Nu Assange op vrije voeten is, hebben ze een nieuwe zondebok nodig om andere vrijheidsstrijders af te schrikken.”

Tracy Thurman, een voorvechtster van medische en voedselvrijheid verbonden aan het Brownstone Institute van Jeffrey Tucker, een van de belangrijkste centra van verzet in de VS tegen de covid-machtsgreep, was afgelopen week op bezoek bij FVD-voorman Thierry Baudet. Thurman is een internationale actie gestart voor haar “goede vriend” Roger Ver, die in april van dit jaar in Mallorca werd gearresteerd op last van de Amerikaanse autoriteiten. Hij wordt beschuldigd van belastingontduiking van 48 miljoen dollar, die hij verschuldigd zou zijn geweest voor winst op zijn cryptomunten tussen 2014 en 2017. Volgens Thurman is de beschuldiging gebaseerd op belastingwetten die pas later zijn ingevoerd en nu met terugwerkende kracht worden toegepast. De werkelijke reden voor de vervolging van Ver, die 109 jaar gevangenisstraf riskeert als hij door Spanje wordt uitgeleverd aan de VS, is zijn kritiek op de Amerikaanse overheid. Thurman: “Nieuwe radicale boodschap over financiële onafhankelijkheid en zijn steun aan dissidenten als Julian Assange en Ross Ulbricht, de oprichter van het darkwebplatform Silk Road, maken hem in de ogen van de autoriteiten tot een staatsvijand.”

Ver was in 2011 een van de eerste grote investeerders in bitcoin. Dankzij zijn visionaire aanpak en overtuiging werd hij wereldwijd bekend als Bitcoin Jesus. Voor Ver is bitcoin meer dan een technologie – het is een middel om individuen te bevrijden van de controle door financiële instellingen en de overheid. Dat was ook een reden waarom hij zich vanaf 2017 inzette voor bitcoin cash (BCH) een flexibelere, schaalbare cryptocurrency waarmee makkelijker kan worden betaald dan met bitcoin. Volgens Thurman is Roger dan ook veel meer dan een cryptopionier. “Hij heeft talloze mensen geholpen in hun strijd naar vrijheid, vaak zonder erkenning of publiciteit. Juist dat maakt hem tot een doelwit. Ik volg Rogers werk al sinds 2014. Ideologisch zat ik al op één lijn met hem, maar zijn arrestatie heeft me ook op een diep persoonlijk niveau geraakt. Roger is een geweldig mens, nederig, vriendelijk en integer. Hij behandelt iedereen met respect. Het is ondenkbaar om mijn goede vriend te zien eindigen in een gevangeniscel voor de rest van zijn leven.”

Thurman vertelt dat Ver voor het eerst in het vizier van de autoriteiten kwam, toen hij kritiek leverde op het Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF), dat zich bezighoudt met wetshandhaving op het gebied van alcohol, tabak, vuurwapens en explosieven. “Hij noemde ATF ‘kindermoordenaars in uniform’. Dit naar aanleiding van de beruchte actie van de ATF in Waco, Texas in 1993, waarbij 76 mensen omkwamen. Veel mensen zagen dit als een schokkend voorbeeld van overheidsmacht die volledig uit de hand liep. Rogers kritiek wordt dan ook door veel libertariërs gedeeld. Kort daarna kreeg hij de ATF op zijn dak vanwege zijn verkoop van vuurwerk via eBay, wat destijds nog legaal was. Tegenover zijn advocaten gaf de ATF toe dat Rogers kritiek de directe aanleiding was voor hun obsessie met hem. Het leidde tot een arrestatie en tien maanden gevangenisstraf – het begin van zijn langdurige conflict met de Amerikaanse overheid. Na jaren van toenemende druk van de Amerikaanse autoriteiten, vooral van de belastingdienst (IRS), raakte hij gedesillusioneerd over het Amerikaanse rechtssysteem. In 2014 besloot hij zijn Amerikaanse staatsburgerschap op te geven, deels vanwege het ongunstige Amerikaanse belastingstelsel dat belasting heft op wereldwijde inkomsten, ongeacht waar je woont. Daarnaast voelde hij zich steeds meer doelwit van de overheid vanwege zijn libertarische standpunten. Hij verklaarde zich soeverein, wat voor hem vooral een symbolische betekenis had. Hij wilde zo zichzelf beschermen tegen verdere juridische en fiscale vervolging. Hij kreeg de nationaliteit van Saint Kitts en Nevis, een staat in de Caraïben.”

Volgens Thurman heeft Ver nooit misdaad gepromoot. “Integendeel. Hij heeft juist gepleit voor transparantie en ethisch gebruik van cryptocurrency. Maar voor overheden is een onafhankelijke, ongecontroleerde financiële sector een directe uitdaging van hun macht. Deze zaak gaat niet om belastingontduiking. Het is een frontale aanval op Ver als persoon en als symbool voor de vrijheidsbeweging. Hij wordt vervolgd vanwege zijn activisme voor financiële onafhankelijkheid en zijn prominente rol in de cryptogemeenschap. Zeker nu Julian Assange op vrije voeten is, hebben ze een nieuwe zondebok nodig om anderen af te schrikken.”

De vergelijking die Thurman trekt met Assange is niet toevallig. “Ver heeft zich achter de schermen jarenlang ingezet voor individuele rechten en onafhankelijkheid. Hij was een belangrijke financier van Wikileaks en steunde Julian Assange in zijn strijd voor transparantie. Daarnaast is Roger een fervent pleitbezorger voor de vrijlating van Ross Ulbricht, de oprichter van het darkwebplatform Silk Road, die een levenslange gevangenisstraf kreeg. Ulbricht werd veroordeeld voor het creëren van een platform dat bedoeld was om vrije handel mogelijk te maken, maar waar uiteindelijk illegale activiteiten plaatsvonden. Roger gelooft dat Ulbricht onterecht zwaar wordt bestraft en dat zijn straf niet in verhouding staat tot zijn daden. Roger was ook betrokken bij anti-oorlogsinitiatieven, zoals de website Antiwar.com, en steunde artsen die hun baan verloren omdat ze zich uitspraken tegen de lockdownmaatregelen. De autoriteiten onderkennen dat hij een gevaarlijke figuur kan zijn, niet omdat hij gewelddadige daden pleegt, maar omdat hij mensen in staat stelt om buiten hun controle om te functioneren.”

Roger verblijft op dit moment in Mallorca, waar hij op borgtocht vrij is. Hij mag het eiland niet verlaten en moet zich elke twee dagen melden bij de rechtbank. “Dat proces is slopend”, zegt Thurman. Het is loodzwaar voor hem. Hij weet dat een veroordeling door de Amerikaanse rechtbank neer zal komen op een levenslange gevangenisstraf. Hij leeft al een half jaar met dat zwaard van Damocles boven zijn hoofd. En toch blijft hij vechten, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor wat juist is. Hij vecht voor onze vrijheid. De boodschap van de autoriteiten is simpel: ‘Als we iemand als Roger Ver kunnen neerhalen, dan kunnen we jullie allemaal pakken. Pas maar op!’ Ze willen dat mensen bang zijn, dat ze stoppen met vechten. Rogers zaak laat zien hoe kwetsbaar vrijheid kan zijn, maar ook hoe belangrijk het is om ervoor te blijven vechten. Dit is een oorlog tegen ideeën. Het is een oorlog tegen vrijheid. Maar zolang we blijven vechten, is er hoop. Dit gaat niet alleen over Roger Ver, maar over ons allemaal. Door actie te ondernemen, tonen we dat vrijheid geen luxe is, maar een recht dat we koste wat kost zullen verdedigen.”

Voor steun en informatie:


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.