Nieuws Geo-politiek

Dreun voor de globalisten

1107 donald trump globalisten
💨

Analyse: zege van Trump biedt kans om onze vrijheid terug te pakken​
Analyse: zege van Trump biedt kans om onze vrijheid terug te pakken
Datum: 7 november 2024
Geo-politiek

Karel Beckman

Karel Beckman

Amerikaanse kiezers hebben met de keuze voor Trump duidelijk gemaakt dat ze schoon genoeg hebben van de globalistische projecten van de machtselite: de wereldwijde pogingen om het internet te censureren, de woke-ideologie, de klimaatagenda, de machtsgreep van de farmaceutische industrie, de ontwrichtende massa-immigratie, de eindeloze oorlogen. Het is een daverende dreun voor de globalisten. Zoals columnist van De Andere Krant Sietske Bergsma het stelt: vier jaar Harris zou het verzet misschien wel hebben gebroken. Nu is er nog een kans om ons leven terug te pakken.

Je kunt niet zeggen dat de zittende macht er niet alles aan heeft gedaan om ervoor te zorgen dat Trump niet opnieuw president kon worden. Alles wat enigszins Democratisch was, had zich verenigd in een ongekend felle campagne voor Kamala Harris. Persbureau Bloomberg telde een week voor de verkiezingen 5500 artikelen in de reguliere media waarin Trump werd vergeleken met Hitler. Alles werd uit de kast getrokken om Harris zo positief mogelijk over te laten komen. Het nieuwsprogramma 60 minutes van CBS – een soort NOS-journaal – ging zelfs zover, in een interview met Harris een antwoord van haar in te lassen dat beter overkwam dan het antwoord dat zij in werkelijkheid had gegeven.

Celebrities schaarden zich massaal achter Harris. Lady Gaga, Bill ­Clinton, Arnold Schwarzenegger, Taylor Swift, Ophrah Winfrey, Katy Perry, ­Madonna, Eminem, Stevie Nicks, ­Bruce Springsteen, Neil Young, Beyoncé, Harrison Ford, Leonardo di Caprio, George Clooney, Matt ­Damon, Robert de Niro, Bill Gates, Steven Spielberg, Charles Groenhuijsen, de lijst is eindeloos. Trump kon daar nauwelijks iets tegenover stellen. Kid Rock. Mel Gibson. John Voight. En podcaster Joe Rogan natuurlijk, maar dat is geen celebrity in de traditionele zin van het woord.

“Met uitzondering van Elon Musk en een handjevol anderen, voornamelijk in Silicon Valley, was de hele Amerikaanse elite tegen hem”, schrijft ex-New York Times journalist Alex Berenson, die in coronatijd op de zwarte lijst terechtkwam vanwege zijn kritiek op de mRNA-prikken. “Kamala Harris gaf veel meer geld uit. Aanklagers in New York trachtten hem te ruïneren en gevangen te zetten, aangemoedigd door de media. Het resultaat: een verbijsterende afwijzing niet alleen van de Democratische Partij, maar van de hele Amerikaanse elite.”

De Democraten hadden het afgelopen jaar al alle juridische registers opengetrokken om Trump uit te schakelen. Democratische openbare aanklagers (in de VS worden openbare aanklagers democratisch gekozen) spanden vier rechtszaken aan tegen Trump, iets wat nog nooit een president of ex-president was overkomen. In een van de zaken, in New York, werd hij eind mei veroordeeld op 34 aanklachten van ernstige misdrijven (felonies). Dit zou hem een levenslange gevangenisstraf kunnen opleveren. Wat had hij misdaan? Zwijggeld dat hij had betaald aan porno-actrice Stormy Daniels onterecht geboekt als ‘juridische kosten’. Onafhankelijke juristen noemden het een “juridische heksenjacht”. Alle rechtszaken lopen overigens nog – de Stormy Daniels-zaak in hoger beroep – maar zullen waarschijnlijk stranden als Trump president wordt.

Toch waren er voorafgaand aan de verkiezingen al tekenen dat Harris het moeilijk zou gaan krijgen. De eigenaar van de pro-Democratische Washington Post, Jeff Bezos, verordonneerde dat de krant voor het eerst in tijden geen stemadvies mocht geven. Het leidde tot tienduizenden opzeggingen van abonnementen. Bezos deed het echter niet zomaar: uit enquêtes was gebleken, zei hij, dat slechts 13 procent van de Amerikanen nog vertrouwen heeft in de mainstreammedia. Zelfs politici scoren hoger.

Duidelijk is dat een meerderheid van de Amerikanen geen enkel vertrouwen meer heeft in het establishment. Volgens veel commentatoren ging het bij deze verkiezingen dan ook om meer dan een strijd tussen Democraten en Republikeinen: het voortbestaan van de VS als natie stond op het spel. De Democraten, met hun klimaatbeleid, draconische lockdowns, massa-immigratie, en woke-gedachtegoed, worden door velen gezien als de partij die bezig is het Amerikaanse rechtstelsel, de Amerikaanse onafhankelijkheid, en traditionele Amerikaanse waarden af te breken.

De conservatieve analist Paul Craig Roberts wijst erop dat prominente Democraten, waaronder Hillary Clinton en John Kerry, de afgelopen tijd openlijk hebben gepleit voor censuur van sociale media. Daarmee tonen ze lak te hebben aan het grondwettelijke recht op vrijheid van meningsuiting, zegt hij. De Democraten zijn ook pleitbezorgers van transgenderisme en critical race theory, een theorie die ervan uitgaat dat de hele Amerikaanse samenleving “structureel racistisch” is. “De Democratische Partij gelooft niet in de Grondwet”, schrijft Roberts. “Zij gelooft niet in ons land dat wordt afgedaan als racistisch. De Democratische Partij is geen politieke partij meer, maar een ideologische partij.”

Een prominente libertarische auteur, Jeffrey Tucker, die in coronatijd het Brownstone Institute oprichtte, dat uitgroeide tot een van de belangrijkste broedplaatsen van wetenschappelijk gefundeerde kritiek op de overheid, ziet in de overwinning van Trump eveneens een duidelijke afwijzing van het globalisme. Tucker had in het verleden scherpe kritiek op Trump vanwege diens nationalisme en protectionisme, maar hij is tot het inzicht gekomen dat het nationalisme op dit moment als bescherming fungeert tegen het veel gevaarlijker en repressiever globalisme. “Ik had nooit verwacht dat het nationalisme goed zou zijn voor de vrijheid”, schrijft hij. “Dat het een vorm is van decentralisatie in vergelijking met het globalisme. Het covid-beleid werd grotendeels gedicteerd door de WHO, die vooral een oplichtersbende is van de farma-industrie. Het geldt ook voor de censuur en de financiële macht: beide zijn globalistische initiatieven die worden gepusht door corporatistische elites. Kijk maar naar Europa. Hoe er op Musk wordt gejaagd omdat hij het vrije woord toelaat, is tekenend. Ze willen echt het internet veranderen in een gecontroleerd apparaat. Ik verzin het niet. Ze zeggen het zelf!”

Het probleem gaat nog een slag dieper dan dat, stelt Tucker. “Er wordt een wereldwijde machine gebouwd die kiezers in de hele wereld hun stem ontneemt. Zodra ze aan de macht zijn, is dat het einde van de democratie, want burgers hebben niet langer de mogelijkheid het bewind waaronder ze leven, te beïnvloeden. Daarom betekent nationalisme in dit geval het terugpakken van de macht van de overheerser.”

Tucker onderscheidt drie lagen in de machtsstructuur die door de elite is opgebouwd. Er is een deepstate – inlichtingendiensten en andere partijen die achter de schermen macht uitoefenen. Daarnaast is er de bureaucratie die de programma’s uitvoert. “Dat zijn in de VS inmiddels 2 miljoen mensen plus nog zo’n 400 instanties die tezamen de permanente regering vormen van Amerika.” De derde laag bestaat uit de media en andere bedrijven die van de staat profiteren. “We zullen een keihard gevecht moeten voeren om deze structuren te ontmantelen”, stelt hij. “Het is maar de vraag of dat gaat lukken. In ieder geval hebben we nu een kans.”

Gemengde gevoelens bij linkse critici van Harris

De regering van Biden en Harris kan ook op stevige kritiek rekenen van links, vanwege de kritiekloze steun aan Israël en het militair-industrieel complex, en vooral het onvermogen van de Democraten om iets te doen aan de tweedeling in Amerika tussen arm en rijk. Blogger Julian McFarlane, die blij is dat Harris niet heeft gewonnen, rekent niet op echte verandering. “Dit land is geen democratie – het is een plutocratie. Regering van de rijken, door de rijken, voor de rijken.”

Lynn Paramore, researcher van het Institute for New Economic Thinking, schetst op de linkse website Naked Capitalism een ontluisterend beeld van het hedendaagse Amerika. “Een recente enquête laat zien dat meer dan 60 procent van de mensen te kampen heeft met mentale problemen. Vooral jongeren hebben het zwaar: twee derde van de generatie Z en millennials ervaren ernstige stress. Velen stellen belangrijke beslissingen in hun leven uit, 30 procent van de jongvolwassenen weet niet of ze kinderen willen, 80 procent van de bevolking heeft laagbetaalde banen. De tweedeling in Amerika is niet tussen rood en blauw (Republikein en Democraat), maar tussen twee bevolkingsgroepen die in totaal verschillende werelden leven. De ene groep bepaalt de agenda, de andere probeert te overleven. Als Amerikanen werkelijk hun democratie willen terugpakken,” schrijft Paramore, “dan hebben we leiders nodig die begrijpen hoe zwaar er wordt geleden en die een visie hebben die zich richt op onze gedeelde humaniteit.”

Wat gaan Musk en Kennedy doen?

Trump heeft een ‘transition team’ ingesteld dat al enige tijd bezig is zich voor te bereiden op zijn toekomstig presidentschap. Grote vraag is wie er in de regering komen, en met name of bekende persoonlijkheden als Elon Musk en Robert F. Kennedy jr. een belangrijke rol krijgen. Kennedy verbond zijn lot aan dat van Trump. Trump verklaarde bij een van de laatste campagnebijeenkomsten, in Madison Square Garden in New York dat hij Kennedy de vrije hand ging geven om ‘Amerika weer gezond te maken’. “I’m going to let him go wild on health. I’m going to let him go wild on the food. I’m going to let him go wild on the medicines”, riep Trump.

Kennedy zelf heeft gezegd dat hij zaadoliën en pesticiden wil aanpakken en het doorgeschoten kindervaccinatiebeleid. Of dit allemaal doorgaat valt nog te bezien.

Howard Lutnick, die het ‘transition team’ leidt, zei een week geleden in een interview met CNN dat Kennedy en Musk geen officiële rol zullen krijgen in de regering. Voor Musk is dat sowieso niet mogelijk vanwege de belangenconflicten die zouden ontstaan met zijn bedrijven. Het interview van Lutnick viel niet in goede aarde bij veel Trump-aanhangers. Trump suste de boel door te zeggen: “Ik neem de beslissingen.” Een gunstig teken wellicht is dat de bekende covid-criticus, viroloog en immunoloog Robert Malone op de verkiezingsavond aanwezig was bij een relatief besloten bijeenkomst van Trump in Florida. Hij stond daar te praten met de Britse nationalistische politicus Nigel Farage.



 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.