Nieuws Economie

Huisdieren overgeleverd aan twee multinationals

huisdieren aan de multinationals
Nestlé Purina PetCare, diervoeding van Nestlé
💨

‘You’ll own nothing, not even a pet?’​
‘You’ll own nothing, not even a pet?’
Datum: 12 oktober 2023
Economie

Simone Beer en Ido Dijkstra


Multinationals Nestlé en Mars beheersen niet alleen de markt voor diervoeding, ze bezitten ook steeds meer dierenklinieken. De dierenarts van weleer maakt geruisloos plaats voor de commerciële dierenkliniek. De stichting DierenLot stelt dat de prijzen voor diergeneeskunde hierdoor de pan uit rijzen en steeds minder mensen zich een huisdier kunnen veroorloven.

In Nederland zijn meer huisdieren dan mensen: zo’n 27 miljoen, zo blijkt uit cijfers van Dibevo, de organisatie voor ondernemers in de huisdierenbranche, en de NVG, de brancheorganisatie voor fabrikanten en importeurs van huisdiervoeding. En we zijn gek op onze huisdieren. “80 procent van de Nederlandse huisdierbezitters beschrijft hun diertje als een lid van het gezin”, aldus Nienke Endenburg, GZ-psycholoog en docent op de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht.

In de dierenwinkel is er keus uit tientallen merken huisdiervoeding. Gezonde concurrentie? Dat is schijn, want slechts twee voedingsgiganten, Nestlé en Mars, zijn eigenaar van de meeste merken. Nestlé bezit onder meer Bonzo, Felix, Gourmet en Purina One, waarvan laatstgenoemde in 2020 een aparte lijn Beyond Nature’s Protein lanceerde met insecten als eiwitbron (zie kader). De andere dominante speler, Mars Petcare, is de producent achter Pedigree, Whiskas, Royal Canin en nog zeker vijftig andere merken. In de toptienlijst van de Pet Food Industry staan Mars Petcare Inc. en Nestlé Purina PetCare op de eerste en tweede plaats met een marktwaarde van respectievelijk 19,5 en 19,4 miljard dollar.

Maar daar houdt de invloed van Mars en Nesté niet op. Wat maar heel weinig mensen beseffen is dat ook de meeste dierenartspraktijken in Europa in handen zijn van twee grote ketens, Anicura en Evidensia, die eigenaar zijn van respectievelijk Mars en Nestlé. Onder de paraplu van Anicura vallen vijfhonderd dierenklinieken in heel Europa, waarvan ongeveer honderd in Nederland. Evidensia heeft inmiddels meer dan 1.500 dierenklinieken in Europa, waarvan meer dan tweehonderd in Nederland. Zo hebben deze twee grote voedselmultinationals zowel de dierenvoeding als de dierengeneeskunde in hun greep zonder dat dit voor de consument zichtbaar is.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) is op de hoogte van deze verbanden, zegt senior beleidsmedewerker Joost van Herten tegen De Andere Krant. Volgens hem is deze ketenvorming binnen en buiten de beroepsgroep voer voor discussie. “Er zijn ook parallellen te trekken met de negatieve effecten van marktwerking in andere sectoren, zoals de humane gezondheidszorg. Er lopen op dit moment verschillende beleidsmatige trajecten via het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, onder andere over tarieven en kwaliteitsborging.”

De Stichting DierenLot, die zich inzet voor het lot van dieren in Nederland, luidde na eigen onderzoek in september 2022 de noodklok. “Zijn dierenartsen nog wel betaalbaar?”, vraagt zij zich af. De prijzen voor diergeneeskunde zijn zorgwekkend gestegen sinds Evidensia en Anicura bijna de helft van de voorheen onafhankelijke dierenartspraktijken overnamen, aldus woordvoerder Daniëlla van Gennep. Ze krijgt regelmatig telefoontjes van zowel dierenhulporganisaties als gemeenten die worstelen met de toenemende kosten van huisdierenbezit. “Hierdoor zien we met name de laatste tijd meer dieren met gebreken binnenkomen waarvan afstand gedaan wordt. Of ze worden gedumpt, omdat mensen het gewoonweg niet meer kunnen betalen.”

KNMvD stelt dat ongeveer 40 procent van de eens onafhankelijke praktijken in handen zijn gekomen van de twee commerciële ketens. “Het welzijn van het dier lijkt daardoor soms op de achtergrond te zijn geraakt”, aldus Van Gennep. “Door de invoer van ‘targets’ worden vaak dure onderzoeken gedaan, waarvan het nut niet altijd duidelijk is. Bijkomend probleem is dat de vertrouwde dierenartsen hun avond- en weekenddiensten hebben afgeschaft en de vervanger voor deze diensten is overgeheveld naar de gespecialiseerde tweedelijns dierenziekenhuizen van Anicura en Evidensia in de regio. Dat betekent een monopolie en geen andere keuze voor huisdiereigenaren of de dierenambulance.”

Stichting DierenLot benaderde 43 dierenambulances over hun ervaringen met Anicura en Evidensia. “Een dierenambulancemedewerker geeft aan bij een Evidensia-praktijk 24 uur lang geen hulp te hebben gekregen voor een aangereden kat met een verbrijzelde poot, omdat ze eerst wilden wachten op de eigenaar met een goed gevulde portemonnee”, staat in het Onderzoek Dierenambulances & Opvangcentra inzake commerciële ketens van dierenartsen daterend van september 2022. “Een andere ambulancemedewerker vertelt over een chihuahua die tijdens een behandeling aan het gebit een hartstilstand had gekregen, waarna het dier nog negen dagen in leven werd gehouden om het dan toch te laten inslapen. De eigenaar kreeg een rekening van 9.000 euro. In diezelfde praktijk werd ook een dierenarts ontslagen, omdat hij de targets niet haalde. Een dierenopvang vertelde 1.200 euro te hebben betaald voor de scan van de kop van een hond, aldus het rapport.

Evidensia reageert op persvragen met een verwijzing naar de veelgestelde vragen. Daarin staat dat het bedrijf zich “houdt aan de juiste wettelijke normen in al haar activiteiten en samenwerkt met Nederlandse autoriteiten zoals passend”. Anicura heeft niet gereageerd.

‘You’ll own nothing, not even a pet?’


Al maanden gaat er op sociale media een Twitterpost rond die stelt dat het World Economic Forum (WEF) een einde wil maken aan huisdierenbezit. Het blijkt om een vervalste tweet te gaan. De globalistische netwerkorganisatie is, zo blijkt uit diverse bijdragen op Weforum.org, zelfs ronduit postief over huisdieren. In het stuk This is how pets helped our mental health during lockdown staat zelfs dat trouwe viervoeters ons door de lockdowns hebben gesleept.

Hoewel het WEF dus positief is over huisdieren voor de psyche van de mens, waarschuwt de netwerkorganisatie wel voor een groot nadeel van huisdierenbezit: de enorme CO2-pootafdruk. Vooral die van de populairste carnivoren – de honden en katten – is hoog, omdat hun massale vleesconsumptie niet goed is voor de natuur, zo stelt het WEF.

Al in 2017 publiceerde de netwerkclub uit Davos een filmpje met de titel How green is your pet. Daarin wordt gesteld dat een hond van gemiddelde grootte – als een golden retriever – evenveel CO2-uitstoot als een grote auto. De Amerikaanse nieuwszender CNN, spreekbuis van de globalistische elite, beweerde hetzelfde. CNN-journaliste Kimberley Richardson schreef: “Onze huisdieren zijn onderdeel van het klimaatprobleem”.

De oplossing hiervoor heeft het WEF ook, zo blijkt bijvoorbeeld uit het artikel This surprising innovation could cut your pet’s carbon pawprint. Namelijk een ander dieet: dierenvoedsel met insecten als eiwitbron. In januari 2019 schreef het WEF vol lof over Yora: een nieuw merk dierenvoeding dat alle eiwitten uit larven van de soldaatvlieg haalt, die wordt gekweekt op Nederlandse bodem. Mars en Nestlé hebben al aangegeven mee te gaan in deze ontwikkeling. Beide bedrijven zijn partner van het WEF.

Dit artikel is tot stand gekomen na vooronderzoek van en in samenwerking met Abeltje Boerstra.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.