Nieuws Samen Leven

Levensboerderij in Noord-Holland: aanzet tot een nieuwe wereld

levensboerderij
Beeld: Cor Simon van Hemelse Natuur
💨

“Overvloed betekent vrijheid en onafhankelijkheid van het huidige systeem”​
“Overvloed betekent vrijheid en onafhankelijkheid van het huidige systeem”
Datum: 10 november 2023
Samen Leven

Anja Veerman

Anja Veerman

Een zelfvoorzienende levensboerderij met voedselbos en geneeskrachtige tuin waardoor gebruikers in overvloed kunnen leven. Dit idee, dat ontstond in de ‘verbindingsgroep’ Nieuw-Amsterdam, is inmiddels uitgewerkt tot een compleet plan. In Noord-Holland, op ongeveer één hectare grond, zullen rondom een stolpboerderij binnenkort alternatieve zorg, energie-oplossingen, gezonde voeding, levend water en alternatieve scholing op een vanzelfsprekende manier samenkomen.

Leven in overvloed en terugkeren naar onze oorspronkelijke levenskracht. Dat is het uitgangspunt van de levensboerderij van Monique Juffermans en Tanja Korenhof. Tanja was in september 2021 een van de initiatiefneemsters van Nieuw-Amsterdam, een van de vele ‘verbindingsgroepen’ die in coronatijd werden opgericht, geïnspireerd door het Society 4.0 concept van Nyenrode-professor Bob de Wit en door lezingen van econoom Ad Broere over de parallelle economie. Inmiddels telt deze club zo’n driehonderd leden en er zijn contacten met andere groepen in het land die een nieuwe wereld tot stand willen brengen. Tanja en Monique zijn nu zover dat ze samen met een aantal anderen uit de groep de eerste levensboerderij in Noord-Holland gaan openen.

“We willen graag een oplossing bieden voor de hedendaagse maatschappelijke uitdagingen”, legt Tanja het principe uit. “Hoe herstellen we de biodiversiteit, hoe verbouwen we gezond voedsel zonder pesticiden, wat zijn échte energie-­oplossingen, hoe creëren we energetisch water – zoals het water met prachtige kristalvormen dat Masaru Emoto fotografeerde – en hoe kunnen we duurzame innovatie in de bouw helpen versnellen? De levensboerderij geeft antwoord op al deze vraagstukken.”

Monique Juffermans, die in 2016 het boek Het ei van Columbus schreef over innovatie en out of the box-denken, vertelt enthousiast dat ze hierin gaan samenwerken met teler Arnold van Woerkom, initiator van Bodemisch Food. “Hij heeft uitgevonden hoe je voedsel kunt produceren met een Bovis-waarde (een frequentieschaal die de vitaliteit van iets aangeeft – red.) van 9000, een zeer hoge levenskracht. ‘Normaal’ voedsel meet gemiddeld 4500 Bovis, biologisch 5000 en voorverpakt eten slechts 300. Daarvoor zorgen we eerst voor een schone en gezonde bodem die we daarna mineraliseren met zeer vruchtbare aarde – terra preta – levend water en natuurlijke compost. Yannick van Doorne, specialist elektrocultuur, zal een rol spelen in het gebruikmaken van natuurlijke elektrische en magnetische groeikrachten. Philip Forrer, expert in verhoogde tuinbedden, laat zien hoe je tuinen van overvloed creëert. Kutluhan Özdemir, Natural Farming, leert ons hoe je jaar na jaar overvloedig oogst van een bodem die in natuurlijk evenwicht is hersteld. Ook een voedselbos draagt bij aan herstel van de grond en de biodiversiteit. De wortels worden groter, groeien dieper en nemen dan tien keer meer vitaminen, mineralen en nutriënten op uit de grond dan bij de gangbare teelt.”

Met de levensboerderij wil Nieuw-Amsterdam laten zien hoe dit kan: leven in overvloed en terugkeren naar onze oorspronkelijke levenskracht. “We hebben onze levensenergie verloren door het eten van ongezond voedsel en het drinken van leidingwater”, vervolgt Monique. “We ademen vaak ongezonde lucht en zijn verwijderd geraakt van de natuur. De gevolgen van deze ondoordachtheid zie je overvloedig in de wereld om ons heen. Onze levensboerderij is mede geïnspireerd op de negen boeken over Anastasia van Vladimir Megre. De hoofdpersoon Anastasia heeft een visie op de aarde en de mensheid. Door familiedomeinen van één hectare op te zetten, kunnen mensen leven in overvloed. Overvloed betekent vrijheid en onafhankelijkheid van het huidige systeem. De aarde geeft onvoorwaardelijk. In overeenstemming met de natuur zijn, inspireert tot het hervatten van onze scheppingskracht. Het levert nieuwe inzichten op over hoe wij onze energie en ‘gedachtensnelheid’ kunnen verhogen. Contact met de natuur, het drinken van schoon, energetisch water en leven met zuivere lucht om je heen, zijn van invloed op ons bewustzijn.”

“Levensboerderijen leveren boeren ook een nieuw verdienmodel op, aangezien het verbouwen van vlas, hennep en olifantsgras nieuwe duurzame materialen zijn voor de bouw”, vult Tanja aan. “Windmolens en zonnepanelen hebben veel fossiele brandstof nodig voor de productie ervan. Wij kunnen dertig energie-oplossingen laten zien, waardoor de meterkast overbodig wordt. Het is copy-paste toe te passen.”

Monique: “Een levensboerderij gaat ook over de overvloed van duurzame materialen. Ik heb contact gehad met dertig CEO’s van bouwbedrijven die aangaven weliswaar graag duurzaam te innoveren, maar dat opdrachtgevers vaak geen ruimte, tijd of budget geven om hieraan te kunnen voldoen. Bij de renovatie van de stolpboerderij koppelen we alle deelnemende bouwbedrijven aan zo’n honderd designers en innovators die werken met duurzame materialen en innovatieve technieken als 3D-printen met calciet, mycelium, algen, koeienpoep – die niet stinkt – en aarde.

Op deze manier zal de duurzame innovatie in de bouw versnellen. 3D-printen van aarde bijvoorbeeld, kan de gehele cementindustrie vervangen en is veel duurzamer. Bovendien is het vormvrij, werkt het sneller en is het 40 procent goedkoper. Elke muur, wand of vloer van de boerderij willen we met een ander duurzaam materiaal bouwen. Dat geldt ook voor de inrichting: denk aan een keukenvloer van eierschalen, een tafel van lisdodde, lampen van mycelium en verlichting via fotosynthese van planten.”

Plan is dat het niet bij één levensboerderij zal blijven. Tanja: “Het is de bedoeling dat er op meerdere plekken levensboerderijen komen. Voor Nieuw-­Amsterdam zoeken we ergens in de buurt van Amsterdam een klusboerderij met een aantal hectaren die als een innovatie-hub kan dienen. Zien is geloven. Als bouwbedrijven, agrariërs en ook het grote publiek zien wat er allemaal mogelijk is, hoe we dan weer terugkomen in onze levenskracht, dan zal die nieuwe wereld er heel snel komen! We zoeken nog bedrijven en enthousiaste mensen die (financieel) willen participeren bij de opzet van onze eerste levensboerderij.” ¾

Op 16 november in de avonds wordt een presentatie gegeven over de levensboerderij. Aanmelden: info@levensboerderij.com Meer info: nieuw-Amsterdam.nu


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.