Nieuws Klimaat

Media verspreiden desinformatie over klimaat

media liegen over klimaat
Beeld: Wilfred Klap
💨

"Warmste dagen ooit? Recordhitte Europa? Broodjes aap!"​
"Warmste dagen ooit? Recordhitte Europa? Broodjes aap!"
Datum: 28 juli 2023
Klimaat

Karel Beckman

Karel Beckman

De afgelopen weken regende het berichten over hitterecords in Europa en elders in de wereld. Op Sicilië en Sardinië zou een record zijn gevestigd van 48 graden. De gemiddelde temperatuur op aarde zou zelfs nog nooit zo hoog zijn geweest: volgens de media waren 3 en 4 juli de “warmste dagen ooit” in “de warmste week ooit”. Maar het blijken bij nader inzien broodjeaapverhalen.

“Warmste dag ooit in warmste week ooit: ‘Dit loopt uit de hand’”, kopte RTL Nieuws op 7 juli. RTL beriep zich op gegevens van de Amerikaanse National Centers for Environmental Prediction (NCEP), die zouden hebben laten zien dat de gemiddelde temperatuur op aarde op 4 juli 17,8 °C bedroeg. Professor Bill McGuire van University College London tweette dat “3 juli de heetste dag ooit gemeten is op Planeet Aarde”, maar “dit record werd alweer gebroken op 4 juli. Totaal zonder precedent en angstwekkend.” RTL citeerde meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar die het “een duidelijk signaal van opwarming van de aarde” noemde.

RTL was natuurlijk niet alleen. Alle westerse media schreeuwden het van de daken. Zelfs de lobbyclub van multinationals, het World Economic Forum, wijdde er een persbericht aan. De Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, meldde: “Climate change is out of control”.

Maar wie wat verder in de materie dook, kwam er al gauw achter dat het verhaal op drijfzand is gebaseerd. De National Centers for Environmental Prediction (NCEP), waar RTL en andere media zich op baseerden, is een onderdeel van de Amerikaanse National Weather Service, die weer onderdeel is van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), de Amerikaanse overheidsinstantie die zich met alle aspecten van het weer bezighoudt. Sommige internationale media schreven het nieuws dan ook rechtstreeks toe aan de NOAA.

Probleem is alleen dat de NOAA het bericht zelf niet bevestigde. Associated Press, een van de grootste persbureaus ter wereld, kopte op 6 juli: “De aarde bereikte een onofficieel recordtemperatuur deze week”. Let op het woordje ‘onofficieel’. In het artikel zelf lezen we vervolgens: “Op donderdag (6 juli) distantieerde de NOAA zich van de aanduiding, gecompileerd door de Climate Reanalyzer van de University of Maine, die satellietdata en computersimulaties gebruikt om de toestand in de wereld te meten. Die aanduiding gaf aan dat de gemiddelde temperatuur op aarde op woensdag het onofficiële record van een dag eerder (dinsdag), van 17,8 °C evenaarde.”

Met andere woorden, het bericht over het warmterecord bleek niet afkomstig van de NOAA, maar van een ‘platform’, genaamd Climate Reanalyzer, dat wordt gerund door de universiteit van Maine in de VS. De NOAA wilde het bericht niet bevestigen. Associated Press vervolgt: “De NOAA, wiens data worden beschouwd als de gouden standaard in de klimaatwetenschap, stelde in een verklaring dat het de onofficiële cijfers niet kan bevestigen. De NOAA gaf aan dat de Reanalyzer modelgegevens gebruikt, die ‘niet geschikt’ zijn als substituut voor daadwerkelijk gemeten temperaturen en klimaatrecords.”

Zoals de NOAA aangeeft, is de Climate Reanalyzer dus geen meetinstrument, maar een computermodel. Een vrij oud computermodel zelfs, uit 2009. De onderzoekers achter de Climate Reanalyzer erkennen op hun website ook dat hun gegevens niet betrouwbaar zijn: ze kunnen “niet worden beschouwd als officiële cijfers op basis van observaties”, zo meldt het platform.

Daar komt nog bij dat de gegevens van de Climate Reanalyzer slechts teruggaan tot 1979, zoals Anthony Watts van de website Wattsupwiththat.com signaleerde op de website Climaterealism.com. “Dat het de heetste week ooit was op aarde, was dus sowieso onzin. Als het al een record was, wat niet zo was, dan was het een record sinds 1979.”

Een week later was het opnieuw raak in de media: een hittegolf in Zuid-Europa werd aangewend om paniek te zaaien over klimaatverandering. Op 13 juli tweette het bekende Duitse Helmholtz-Klima-Initiative: “Volgens de European Space Agency (ESA) staan Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Polen een grote hittegolf te wachten. Op de eilanden Sicilië en Sardinië worden temperaturen tot 48°C verwacht, mogelijk de hoogste temperaturen ooit in Europa gemeten.” Helmholtz Klima Initiative is een onderzoekinstituut met 18 vestigingen en een jaarlijks budget van rond de 6 miljard euro, merendeels afkomstig van de Duitse overheid.

De Duitse minister van Gezondheid, professor Karl Lauterbauch tweette: “De klimaatverandering vernietigt Zuid-Europa. Een tijdperk loopt ten einde.”

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA meldde op 13 juli inderdaad dat er temperaturen op Sicilië en Sardinië “verwacht worden van 48 °C, potentieel de hoogste temperaturen ooit gemeten in Europa”. Het ging dus slechts om een verwachting.

Dat niet alleen: de ESA bleek te verwijzen naar zogeheten ‘oppervlaktetemperaturen’. Maar de standaardtemperaturen die normaal in weersberichten worden gebruikt zijn luchttemperaturen: ze worden gemeten 2 meter boven de grond. En daar zijn de temperaturen aanmerkelijk lager dan aan de grond. Ook dit bleek dus een broodje aap.

De werkelijke temperaturen bleken bovendien achter te blijven bij de ‘verwachte’ temperaturen. In Catania in Sicilië werd het 39 °C, ver onder het record van 44,4 °C dat stamt uit 1988. In Madrid werd het eveneens 39 °C, zeker niet ongewoon. In Barcelona bleven de temperaturen steken op minder dan 30°C. Het Europese record blijft dan ook in handen van Athene, waar het in 1977 meerdere dagen achter elkaar 47 °C was.

Staaltjes desinformatie derhalve van de media, maar we hoeven niet te verwachten dat de berichten van het internet zullen worden verwijderd, of door de Europese Commissie als ‘desinformatie’ van sociale media zullen worden verbannen.

Sterker, er is bewijs dat de klimaathysterie in de media bewust wordt aangewakkerd. In 2001 bracht het Britse Behavioural Insights Team (BIT) een gids uit voor televisieomroepen waarin wordt uitgelegd hoe zij hun kijkers en luisteraars er subtiel toe kunnen overhalen om “hun levensstijl te decarboniseren”. Het BIT is een instantie die in 2010 door de Britse regering is opgericht om het gedrag van burgers te sturen.

Nederland volgde het Britse voorbeeld in 2014 met het Behavioral Insights Network Nederland (BIN NL). De Britten lopen internationaal voorop als het gaat om propagandatechnieken en gedragssturing.

Het rapport van het BIT, The power of TV: nudging viewers to decarbonise their life­styles, belicht de rol die omroepen moeten spelen om “de planeet te redden”. De psychologen van het BIT geven allerlei tips hoe tv-programma’s kunnen worden ingezet om mensen minder vlees te doen eten, minder te laten vliegen, voor elektrische auto’s te kiezen, en dergelijke. Eén van de methoden: weermannen en weervrouwen inzetten om de klimaatboodschap te verspreiden.

Opmerkelijk is dat het rapport door BIT is geschreven in samenwerking met Sky News, een van de grootste televisiestations van Europa. De directeur van Sky, Dana Strong, schrijft in het voorwoord dat haar bedrijf het als haar taak ziet de kijkers “aan te moedigen om hun CO2-voetafdruk te verminderen.”

Sky is een van de media die voortdurend de klimaatangst aanwakkeren. Nieuws­presentator Kirsty McCabe vertelde de kijkers tijdens de recente hittegolf in Zuid-Europa dat Britse toeristen echt “het strand niet kunnen bezoeken. Je wilt echt binnenblijven.”


Kouderecords


Op 17 juli werd in Argentinië een maandrecord gebroken: het was in het Zuid-Amerikaanse land nog nooit zo koud in juli, sinds het begin van de metingen in 1961. De luchthaven van Perito Moreno noteerde -22,5 °C. In Siberië was het in juli ook extreem koud. In Khatanga werd op 14 juli het kouderecord van 1940 gebroken. De gemiddelde temperatuur op aarde was in juni het laagste in de laatste dertig jaar.

De BBC meldde dat de relatief koude julimaand in Groot-Brittannië te danken is aan de opwarming van de aarde. ‘Where has the UK summer gone?’ vroeg de BBC zich af (bestond die dan?). De koele zomer is volgens de BBC te wijten aan een blokkade van luchtcirculatie boven de Noord-Atlantische oceaan – en dergelijke blokkades “zouden door klimaatverandering toenemen”.

Er sterven in Europa veel meer mensen aan koudegolven dan aan hittegolven, zo werd onlangs nog bevestigd in een studie van een groep internationale onderzoekers onder leiding van dr Pierre Masselot. Zij meldden in het medische tijdschrift The Lancet dat er in de periode 2000-2019 naar schatting 203.620 mensen overleden aan de gevolgen van extreme kou, en 20.173 aan de gevolgen van extreme hitte.



 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2025 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.