Thierry Baudet: “Links en rechts zijn de weg kwijt”


FVD crowd
Datum: 2021-10-21
Mens en Macht
Tione Rongen


Deze week begon het FvD met de Vrijheidskaravaan als eerste politieke partij de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Thierry Baudet trok op een dorpsplein in het Brabantse Cuijk zo’n 150 mensen. Vanwege de samenvoeging van vijf gemeenten vinden daar al op 24 november ‘herindelingsverkiezingen’ plaats. Baudet vindt FvD niet links of rechts. “We bouwen aan een nieuwe wereld.”

In afwachting van Baudets komst halen we op het terras van brasserie ’t Heere Huys een stuk appeltaart. We zijn eigenlijk net te laat. De Forum-voorman is met zijn gevolg zojuist de toegang geweigerd. “Hij kon geen QR laten zien, dus heb ik hem weggestuurd", vertelt de serveerster die zich prompt verontschuldigt voor deze daad van QR-uitsluiting. “Ik kan natuurlijk ook niet anders.”

Op het plein zelf, bij de vrijheidskaravaan tussen de tafeltjes en stoeltjes is het een stuk gezelliger. Bezoekers dansen en neuriën wat mee op Hollandse schlagers. Bij het vrijheidscafé zijn gratis drankjes en allerlei FvD-prullaria te koop. 
Jillvanni Willemsen (22), een kermismedewerker en potentieel nieuw raadslid, is zojuist uit Ede aangekomen. Hij komt hier onder gelijkgestemden “positieve energie tanken”. Dankzij Forum ziet het vlot gebekte partijlid nog wel licht aan het eind van de tunnel. “Ik woon nog veilig”, vertelt hij. “Maar in de wijk verderop gingen enkele jaren terug in een week tijd twintig auto’s in de fik. De daders werden niet of amper aangepakt en terroriseren nog altijd de wijk. Daar wil ik wel strenge handhaving op, niet op vaccinaties of op QR-codes." 

Rosie Alvarado, een voormalige IBM-medewerkster, emigreerde in 2003 van Texas naar Nederland en woont inmiddels zes jaar in Cuijk . Ze vertelt: “Toen ik hier kwam, vond ik jullie land een openbaring: veilig, vrij, open, goede verzekeringen. Echt een verzorgingsstaat, een voorbeeld voor de wereld. Maar man, man, inmiddels is het net zo erg als in de VS. Die tweedeling, armoede, criminaliteit, corruptie en dan nu die vaccinatie-shit. Wat me echt boos maakt is dat nu zelfs kinderen zich moeten laten inspuiten. Are you crazy? Jullie zijn toch allemaal hoog opgeleid? Toch blijven jullie keer op keer opnieuw op die Rutte stemmen.” 

Inmiddels zou ze wel terug willen naar Texas, waar het wel meevalt met de anti-Covid-maatregelen. Maar voor de politiek keert ze niet terug. Zo deprimerend. Misschien kan Baudet wel een vuist maken, niet alleen met woorden maar vooral met daden, ik ben benieuwd.”

Ineens staat hij op het podium, een politicus als rockster. “Hallo Cuijk, hebben jullie het gezellig?” Het eerste gejuich klinkt op, daarna hangt iedereen aan zijn lippen. “Politiek Nederland is de weg kwijt, de wereldbeelden van zowel links als rechts zijn weggevaagd,” stelt hij vast. “De waanzin van Den Haag en Brussel en van organisaties als de World Economic Forum, de WHO en RIVM regeert. Het gezonde verstand is in de aanpak van de alsmaar opstapelende crises, van de massa-immigratie, de stikstof-, de energie-, de informatiecrises, de criminaliteit/ondermijning en de huidige covid-plandemie – compleet verdwenen. Want ook als het waar is wat ze ons proberen wijs te maken, hoe los je dan het stikstof-probleem en de woningnood op door zo’n 100 duizend Afghanen binnen te laten. Het is gewoon niet meer uit te leggen.”

Applaus. “Ik distantieer me van die hypnose, van dat gedebatteer als kippen zonder kop. Ik benoem het, spreek ze daarop in de Tweede Kamer continu aan. Met het gevolg dat ze me als extreem-rechts ‘framen’, als een holocaust-ontkenner zelfs. Maar ik ben een jongen met een missie, daarom ben ik hier.” Nog vragen?“ Talloze vingers gaan de lucht in. Uit zijn antwoorden toont Baudet zijn interesse in het opzetten van een Forum-cryptomunt, in het uitbreiden van zijn media-kanaal en mogelijk zelfs in het opzetten van een eigen zorgsysteem met eigen ziekenhuizen. Kortom: aan het bouwen van een nieuwe wereld. 

Maar het gaat ook over de lokale politiek. Cuijk heeft namelijk zijn eigen crisis. Vanaf 1 januari 2022 worden de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis samengevoegd in ‘Het Land van Cuijk’. Een nieuwe gemeente die ook een nieuwe gemeentenraad dient te krijgen. Deze ‘herindelingsverkiezingen’ vinden plaats op 24 november. Ook in Purmerend en Beemster is dit het geval. Ook daar is FvD bijzonder actief. “We zijn tegen een groot Land van Cuijk”, aldus FVD-lijsttrekker Peter Verstegen. “Gemeenten dienen kleiner te zijn dan 20 duizend inwoners. Kom je daarboven, zo blijkt uit veel onderzoek, dan verdwijnt de onderlinge betrokkenheid.” 

Later wordt Baudet gevraagd waar die rechtse framing van zijn partij toch vandaan komt? “Omdat partijgenoten zwichtten onder de sociale druk om afstand van mij te nemen", zegt Baudet. “We zijn inmiddels verraden door Otten, door Eerdmans en consorten en natuurlijk door Viagra, eeuhh sorry door Haga. Nu worden we als antisemitisch, zelfs als holocaust-ontkenners weggezet. Omdat Gideon (Tweede Kamerlid , Gideon van Meijeren) het uitsluiten van bevolkingsgroepen vergeleek met de terreur die in de jaren dertig in Duitsland plaatsvond, dus niet met de oorlog zelf en natuurlijk al helemaal niet met de holocaust. Maar ik ga door met mijn missie, ik wil het oude gezellige Nederland terug, weiger mee te doen aan die waanzin en buig zeker niet voor die QR-fascisten zoals hier een eindje verderop.” 
Wil je alle artikelen lezen?
Koop De Andere Krant bij jou in de buurt, of abonneer nu en krijg elke zaterdag de krant in de bus.
Wil je alle artikelen lezen?
Koop De Andere Krant bij jou in de buurt, of abonneer nu en krijg elke zaterdag de krant in de bus.

AK
Volg Ons:              

©2021 De Andere Krant B.V. i.o., Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.