Nieuws Economie

“Vers, lokaal en contant is het beste”

vers lokaal Betaal Bewust muntstickers
Beeld: Verkoper op de markt met betaal bewust contant stickervel
💨

“We gaan ­­uiteinde­lijk weer terug naar het begin”​
“We gaan ­­uiteinde­lijk weer terug naar het begin”
Datum: 6 februari 2023
Economie

Simone Beer


De stickeractie van De Andere Krant – Betaal Bewust Contant – is een groot succes. Er zijn al meer dan een miljoen 2-euro-muntstickers verspreid. In een nieuwe serie gaan we op zoek naar de rol die contant geld speelt in onze samenleving. In deze eerste aflevering gaan we de markt op.

Een enkele verkoper op de markt in Katwijk juicht het pinnen toe, omdat het veiliger is. De meerderheid ziet vooral nadelen: hoge kosten, afhankelijkheid van stroom en internet, toenemende controle. “Bordjes met ‘Pinnen? Ja graag!’, zie je steeds minder.”
Elke vrijdag is het Marktterrein langs de Zeeweg in Katwijk gevuld met verschillende marktkramen. Bloemen, kleding, groenten, eieren, vlees, vis, stroopwafels, brood en nog vele andere producten staan uitgestald. “Ik heb geen pinapparaat, uit principe niet”, vertelt een kledingverkoper. “Ik sta al 52 jaar op de markt en ik heb het altijd zo gedaan, dus waarom zou ik veranderen? De banken worden er alleen maar rijker van. Zakkenvullers zijn het.”

Zijn klanten hoort hij niet klagen. “De meeste mensen weten het inmiddels. En als ze contant geld tekort komen, kunnen ze geld opnemen bij de kraam voor reisproducten, hier schuin achter.”
Bij Jan de Visboer wordt het belang van contant betalen ook ingezien. “Ze willen wel dat alles digitaal wordt, maar als er een stroomstoring is, kan ik niks meer.” De aardappelverkoper vindt het ook belangrijk dat contant geld voldoende in omloop blijft. Een klant die het gesprek aanhoort, wordt meteen geïnspireerd. “Dan krijg je het van mij nu ook contant.”

Textielverkoper Ab Metselaar is niet verrast dat zoveel collega’s positief staan tegenover het aanmoedigen van contante betalingen. “De meeste marktjongens hier zijn zich heel bewust van wat er allemaal speelt op politiek en financieel niveau. We staan met de poten in de modder en spreken veel mensen.” De toenemende controle van banken en het ontmoedigen van het vrije contante geld wordt onderling regelmatig besproken. “Nederland loopt voorop in de digitalisering. Het is een verdienmodel geworden. Ik doe dit werk al tientallen jaren en ik had altijd gewoon het geld in mijn broekzak zitten. Nu betaalt bijna iedereen met de pinpas.”

Het pinapparaat dat er ligt, heeft bijna 1000 euro gekost. “En ik heb er twee, maar ik ga het niet doorrekenen. Dat gaat me klanten kosten.” Toch is Ab hoopvol. “Ik zeg altijd: waar het begint, eindigt het en waar het eindigt, begint het. We gaan uiteindelijk weer terug naar het begin. Mensen gaan beseffen dat vers, lokaal en contant het beste is.”

Stroopwafelbakker Ron Vergunst zag dat er in de coronaperiode massaal meer gepind werd. “Veel mensen werden bang gemaakt dat contant geld vies zou zijn, maar nu keert dat weer om. Er wordt nu steeds meer contant betaald.” Ron is daar wel blij mee. “Je moet stroom en internet hebben om pinnen mogelijk te maken, dus daar lopen we weleens tegenaan.”

Een belangrijk bezwaar van de marktkooplieden tegen pinnen zijn de kosten. “Ik heb een pinapparaat van Zettle en het kost me 1,6 of 1,7 procent per transactie,” vertelt Ron. Hij overweegt niet deze kosten door te voeren. “Dat kunnen we niet maken. Mensen hebben het al zwaar genoeg.”

De website van Zettle – onderdeel van PayPal – vermeldt dat de transactiekosten voor een mobiele kaartlezer 1,95 procent zijn. De aanschafkosten variëren van 15 tot 250 euro, met daarnaast nog de mogelijkheid voor volledige kassasystemen. Voor een contactloze kaartlezer van het merk SumUp begint de aanschafprijs bij 20 euro en liggen de transactiekosten op 2,75 procent. Bij beide aanbieders daalt dit percentage als de omzet toeneemt. Voor een professioneler apparaat, bijvoorbeeld van Verifone, moeten honderden euro’s worden neergelegd. De transactiekosten zijn dan ‘slechts’ 6 cent, maar hier komen dan nog wel 75 euro aansluitkosten en een abonnement van 12,42 euro per maand bij kijken.

Contante betalingen zijn dus niet alleen goed voor het hebben van meer vrijheid en privacy, maar zijn ook een stuk voordeliger voor deze verkopers. “Ik betaal ongeveer 6 euro om geld te storten en dat mag dan uit mijn hoofd maximaal 2500 euro zijn”, vervolgt Ron. “Als ik daarboven zit, betaal ik twee keer de kosten.” Procentueel is dat een stuk goedkoper. Onderling kunnen de verkopers hun kleingeld ruilen of contante inkomsten gebruiken om de inkopen mee te doen.

Volgens Ron waren er vroeger veel marktkramen met een ‘Pinnen? Ja graag!’-bordje, “maar die zie je tegenwoordig een stuk minder”. Het bordje hangt nog wel in de kraam van de verkoopster van Vietnamese loempia’s. “Vroeger moest ik met veel geld over straat en dan voelde ik mij niet veilig. Nu hoeft dat niet meer, dus dat is gemakkelijk.”

Zie voor meer informatie: deanderekrant.nl/cash


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.