Nieuws Mens en Macht

Vervolging van dissidenten in Europa steeds heftiger

vervolging dissidenten
Beeld: Dries van Langenhove. Fotografie: Jonas Roosens Belga Photo
💹

De lijst van vervolgde overheidscritici wordt steeds langer​
De lijst van vervolgde overheidscritici wordt steeds langer
Datum: 17 maart 2024
Mens en Macht

Erick Overveen en Karel Beckman


De veroordeling van de Vlaamse ex-politicus Dries van Langenhove, de arrestatie van de broers Andrew en Tristan Tate in RoemeniĂ«, de politie-inval bij cabaretier Hans Teeuwen, het zijn voorbeelden van een golf van repressie in Europa gericht op dissidenten, meestal van ‘rechtse’ signatuur. “Dit gaat ons allemaal raken. De vrijheid van meningsuiting wordt bedreigd”, zegt FVD-voorman Thierry Baudet tegenover De Andere Krant.

Ursula von der Leyen waarschuwde in februari nadrukkelijk voor het gevaar van ‘rechtsextremisten’. Ze noemde ook namen: Geert Wilders, Marine Le Pen, de AFD in Duitsland, het zijn “vrienden van Poetin” die “Europa kapot willen maken”, zei de ongekozen Duitse ‘president’ van de EU.
Brussel is niet van plan dat zomaar te laten gebeuren. De EU heeft wetgeving opgetuigd, de Digital Services Act, waarmee het ‘desinformatie’ gaat bestrijden. In de diverse EU-lidstaten is wetgeving ingevoerd om ‘haatzaaien’ en ‘racisme’ te bestrijden. Duitsland heeft 450 ambtenaren aangesteld bij de Federale Politie die erop gaan toezien dat ‘de democratie’ niet wordt ‘ondermijnd’ door andersdenkenden.

De Europese autoriteiten jagen sinds de start van de ‘covid-pandemie’ actief op critici van het coronabeleid. Nu er in heel Europa een ‘ruk naar rechts’ waarneembaar is in de politiek, breidt de vervolging van critici zich uit naar mensen die als ‘radicaal rechts’ worden bestempeld. Ook ‘complotdenkers’ worden steeds meer gezien als vijanden van de staat. Strafvervolging wordt meestal gebaseerd op misdrijven als ‘haatzaaien’ of ‘antisemitisme’, maar ook regelmatig op vermeende seksuele misdrijven.

Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor de gebroeders Andrew en Tristan Tate. De twee Britse influencers en professionele kickboksers werden afgelopen week (opnieuw) gearresteerd in hun woning in Roemenië, nadat de Roemeense Strafrechtelijke Onderzoeksdienst had besloten dat ze mogen worden uitgeleverd aan Engeland. Daar worden ze beschuldigd van seksuele misdrijven uit 2012 en 2015. Volgens hun woordvoerder, Mateea Petrescu, heeft de onverwachte heropleving van deze oude beschuldigingen de Tate-broers diep geschokt en verontrust. Ze ontkennen alle aantijgingen resoluut en zeggen teleurgesteld te zijn dat de beschuldigingen opnieuw worden aangevoerd zonder nieuw bewijs.

Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, uit tegenover De Andere Krant zijn bezorgdheid over de situatie van de Tate-broers. “Ik heb de broers nog geen twee weken geleden bezocht. Tristan deelde toen zijn ervaringen met mij over de vreselijke omstandigheden tijdens zijn eerste detentie. Hij werd ondergebracht in een cel met geesteszieken en personen die tot levenslang waren veroordeeld, waar zes mensen vier bedden moesten delen, en vreesde iedere nacht voor zijn leven. Hij heeft 27 dagen zittend onder een gootsteen moeten slapen. Terwijl hij omringd werd door moordenaars. En dat allemaal vanwege een beschuldiging dat hij 12 jaar geleden verbale seksuele intimidatie zou hebben geuit tegen een vrouw in Engeland. Dit is volkomen buitenproportioneel en belachelijk. Wij moeten hier iets tegen doen, omdat dit ons allemaal gaat raken. Maar ik mis een soort collectieve loyaliteit hiervoor, ook in de vrije media. Ik bedoel, ik spreek me uit. Dat deed ik ook al voordat ik de Tates ontmoet had, maar ik vind dat iedereen nu een vuist moeten maken tegen dit soort dictatoriale tendensen.”

Op dezelfde dag werd bekend dat Dries Van Langenhove, oprichter en leider van de rechtse jongerenorganisatie Schild & Vrienden, door de correctionele rechtbank van Gent is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en een boete van 16.000 euro vanwege het overtreden van racisme en ‘negationisme’ – het ontkennen of rechtvaardigen van de Holocaust. Daarnaast zijn hem voor tien jaar zijn burgerrechten ontnomen, wat inhoudt dat hij geen openbaar ambt meer mag bekleden of zich verkiesbaar mag stellen voor een politieke functie.

Van Langenhove kwam in opspraak in de media na een reportage over racistische en antisemitische berichten die zijn gedeeld in een besloten appgroep waar hij lid van was. Vijf andere leden kregen zes tot acht maanden voorwaardelijke celstraf. Een zesde werd vrijgesproken omdat hij spijt betuigde. De rechtbank stelt dat Van Langenhove zijn ‘publieke voorbeeldfunctie’ heeft verzaakt door haatdragende en racistische content te verspreiden. “Hij heeft de andere beklaagden meegetrokken in zijn racistisch, haatdragend, nazistisch en negationistisch discours waarmee hij mensen tegen elkaar opzet. Van Langenhove gaf blijk van een verregaande normloosheid en misprijzen voor fundamentele waarden en rechten. Hij schept een vijandige sfeer in de samenleving. Hij draagt bij tot tegenstrijd, tweespalt en conflicten en werkt op die manier fysiek en psychisch geweld in de hand. Dit alles wijst op een bijzonder gevaarlijke ingesteldheid”, aldus de rechter.

Het vonnis in de zaak rond Schild & Vrienden kreeg wereldwijde aandacht. Op X noemde de Nederlandse opiniemaker Eva Vlaardingerbroek het vonnis “absolute tirannie”. “Dit zegt veel over de staat van vrijheid van meningsuiting in Europa. Patriottische dissidenten worden gevangengezet. Volgende keer ben jij het, of ik, of iemand anders die zich uitspreekt tegen het regime”, schreef ze.

Elon Musk, CEO van X en Tesla, deelde het bericht van Vlaardingerbroek bericht op zijn account met de opmerking: “Whoa.” Na de uitspraak twitterde de Belgisch-Libanese activist en publicist Dyab Abou Jahjah, bekend van de Arabisch-Europese Liga, dat mensen zoals Van Langenhove niet veroordeeld zouden moeten worden voor hun meningen of ideeĂ«n, hoe verwerpelijk ze ook mogen zijn. “Deze uitspraak zal Van Langenhove’s positie niet verzwakken maar versterken, omdat hij in de ogen van sommigen een martelaar voor de vrije meningsuiting wordt.” Filosoof, schrijver en politicus Sid Lukkassen reageerde tegenover De Andere Krant: “Dit was te verwachten. De totalitaire staat toont geen genade. Van Langenhove hoopte niet langer een doelwit te zijn na zijn afscheiding van Vlaams Belang, maar dat was tevergeefs. Dit is overduidelijk een politiek proces. Dit was duidelijk bij Conner Rousseau, ex-voorzitter van Vooruit, die ontsnapte aan vervolging voor zijn racistische uitspraken, in tegenstelling tot Van Langenhove.”

Het nieuws over Van Langenhove was nog vers toen bekend werd dat cabaretier Hans Teeuwen in zijn huis in Amsterdam was aangehouden. Dit gebeurde vanwege een satirisch filmpje waarin hij, met een zwarte pruik op zijn hoofd, de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema persifleerde. In de video was ook een luchtdrukpistool zichtbaar. Teeuwen reageerde met zijn video op de hevige anti-­IsraĂ«lprotesten bij de opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam. Op de beelden was ook een - schijnbaar echt - vuurwapen op tafel te zien, wat reden was voor de politie om Teeuwen thuis op te zoeken. De sociale media raakten opnieuw in rep en roer. De Britse schrijver David Icke - zelf ook vervolgd - merkte het ook op en Tweette. “Nederland is een fascistische staat. Hoe kan iemand nou nog geloven dat dit een liberale democratie is. Hilarisch. Hoeveel van deze flapdrollen heb je nodig om een komediant - die grappen maakt over de burgemeester - te bezoeken? Is het trouwens diezelfde burgemeester die mij uit Amsterdam heeft verbannen? Als dat zo is, wat een aanfluiting.” Halsema zelf had op Instagram nogal laconiek op de persiflage gereageerd: “Mijn haar zit (meestal) echt beter”.

Deze week werd bekend dat het OM beroep heeft aangetekend tegen de vrijspraak van de Haagse politicus Richard de Mos. Hij werd in april vorig jaar vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie en corruptie. Het OM gaat echter opnieuw proberen, en eist nu een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en 240 uur werkstraf vanwege ‘omkoping’, plus een ambtsverbod van vier jaar.

Parlementslid Pepijn van Houwelingen (FVD) vroeg deze week een debat aan in de Tweede Kamer. “Het vrije woord staat ernstig onder druk”, tweette hij. “We zien dat het wereldwijd steeds vaker voorkomt dat politici uit een bepaalde richting, zal ik maar zeggen, door het juridisch apparaat worden aangepakt. Denk aan de gebroeders Tate en aan David Icke. Trump is een heel mooi voorbeeld uit de VS trouwens. Dat vinden wij heel zorgelijk en daar willen wij graag een debat over met de minister van Buitenlandse Zaken”, aldus het parlementslid. Hij kreeg geen meerderheid voor zijn oproep.

De lijst van vervolgde overheidscritici wordt steeds langer


De lijst van dissidenten en overheidscritici die de afgelopen jaren zijn vervolgd wordt langer en langer. We hebben een aantal voorbeelden op een rijtje gezet.
Gideon van Meijeren, lid van Forum voor Democratie (FvD), stond vorige maand voor de rechter op beschuldiging van ‘opruiing’. Hij zou volgens het OM tijdens een boerenprotest in 2022 geweld tegen de overheid hebben aangemoedigd.

Journalist Rypke Zeilmaker van onder andere De Andere Krant werd met geweld gearresteerd nadat hij kritisch over gemeenteambtenaren had geschreven.

In Engeland werd de bekende ‘rechtse’ politicus Nigel Farage afgesloten van zijn bankrekening. Hetzelfde overkwam actiegroep Viruswaarheid van Jeroen Pols en Willem Engel en vele andere overheidscritici. Willem Engel werd in maart 2022 gearresteerd wegens ‘opruiing’ en later opnieuw wegens het schenden van zijn schorsingsvoorwaarden. De Duitse belastingdienst joeg tegelijkertijd op Jeroen Pols, die werd aangeklaagd voor – en vrijgesproken van – belastingfraude.

Uitgever Tom Zwitser van De Blauwe Tijger kreeg te maken met een dreigende bankafsluiting door ING, twee weken nadat zijn uitgeverij was genoemd in het rapport Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland 53 van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in oktober 2020. De Groningse uitgeverij is een “ultraconservatief doorgeefluik van anti-overheidspropaganda, nepnieuws en complottheorieĂ«n” dat bovendien geld doneert aan een boerenactiegroep, aldus NCTV.

Een ander slachtoffer van de-banking is de Stichting Voorzij, die opkomt voor de belangen van vrouwen en meisjes. Zij kregen in 2021 van hun bank, Bunq, te horen dat zij niet “aan de policy zouden voldoen”. Bij navraag bleek dat de bank vond “dat ze vinden dat wij discrimineren omdat we niet voor de rechten van transvrouwen opkomen”, vertelde oprichtster Caroline Franssen van Voorzij.

De Britse schrijver David Icke werd in november 2022 de toegang tot Nederland en het gehele Schengen-gebied ontzegd omdat hij een bedreiging zou vormen van de openbare orde.

De kritische podcaster en presentator Russell Brand, die miljoenen volgers heeft, werd vorig jaar beschuldigd van seksuele misdrijven die hij zou hebben begaan tussen 2006 en 2013. Hij heeft de beschuldigingen ontkend en verklaard dat hij nooit niet-consensuele seks heeft gehad. Het onderzoek is nog gaande.

Julian Assange, oprichter van Wikileaks, werd in Zweden door het OM op uiterst dubieuze gronden beschuldigd van verkrachting.

In Duitsland werden vorig jaar 25 mensen van de ReichsbĂŒrger-beweging met veel machtsvertoon gearresteerd. Zij zouden een staatsgreep hebben gepland, maar bewijs daarvoor werd niet geleverd.

In 2022 werd in België overheidscriticus Yannick Verdyck doodgeschoten door de politie.

Michael Ballweg, de Duitse ondernemer uit Stuttgart die bekendheid kreeg als organisator van de Querdenken-protesten tegen de covid-19-maatregelen in Duitsland werd in 2022 gearresteerd en beschuldigd van pogingen tot fraude, oplichting en belastingdelicten. Hij kreeg een voorlopige hechtenis van negen maanden.

De advocaat Reiner Fuellmich, initiator van de Corona Ausschuss stichting, werd opgepakt in Mexico en onder zwaar arrest geplaatst in Duitsland, op beschuldiging van fraude. Zijn rechtszaak vond afgelopen week plaats.

Heiko Schöning, de Duitse arts die bekend werd om zijn kritische visie op de covid-19-pandemie, werd in 2020 in het Londense Hyde Park gearresteerd omdat hij tijdens een betoging covid omschreef als een “geplande nep-pandemie”.

De toneelschrijver C.J. Hopkins, bekend van zijn politieke satire die het ‘nieuwe normaal’ beschrijft, kreeg een boete van 3.600 euro (of zestig dagen gevangenisstraf) voor het posten van twee tweets met de cover van zijn boek Rise of the New Normal Reich, waarin hij het covid-beleid vergelijkt met het nazisme. Hij werd vervolgens door het Duitse OM beschuldigd van ‘het verspreiden van nazi-propaganda’. Hopkins werd in januari van dit jaar vrijgesproken door een rechtbank in Berlijn, maar het OM heeft hoger beroep ingesteld.
Christian Dettmar oordeelde als familierechter tijdens de coronaperiode dat mondmaskers voor kinderen onrechtmatig waren. Hij werd uit zijn functie ontheven en is veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf.

Sucharit Bhakdi, top-viroloog die zich vanaf het begin van de coronacrisis heeft uitgesproken, werd aangeklaagd voor vermeende oproepen tot haat, antisemitisme en het trivialiseren van de Holocaust.

Muzikant Roger Waters (Pink Floyd) droeg tijdens een optreden in Duitsland een zwartleren uniform dat sterk leek op een SS-uniform om zijn oppositie tegen fascisme te benadrukken en kreeg hiervoor een strafrechtelijk onderzoek aan zijn broek.

De Amerikaanse onderzoeksjournalist Matt Taibbi versloeg de Twitter files, die aan het licht brachten dat Amerikaanse overheidsdiensten samenwerkten met Twitter om inhoud te censureren. Op de dag dat hij bevindingen naar buiten bracht, werd een onderzoek naar hem ingesteld door de Belastingdienst.
Kit Klarenberg van het Amerikaanse platform de Grayzone werd in Groot-Brittannië opgepakt en door zes agenten verhoord vanwege zijn kritische reportages over onderwerpen als de oorlog in Oekraïne.
Owen Shroyer, presentator bij Infowars, werd tot twee maanden cel veroordeeld, omdat hij ‘ongegronde beweringen’ zou hebben gedaan over fraude bij de verkiezing van Joe Biden en er mede voor zou hebben gezorgd dat de protesten van Trumpaanhangers op 6 januari 2021 in Washington uit de hand liepen.

Andere, minder bekende mensen die vervolgd werden vanwege hun kritiek op het huidige systeem: de Duitse vredesactivist Heinrich BĂŒcker, verschillende leden van de Black Alliance for Peace die kritisch is over het conflict in OekraĂŻne, Omali Yeshitela, Penny Hess, Jess Nevel, de Zwitserse cardioloog Thomas Binder, de Duitse arts Heinrich Habig en advocate Sabine Deutsch.

Hierbij komen de kritische artsen die door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn beboet (zie pagina 3 van deze krant). Daarnaast werden en worden vele critici ontslagen, bijvoorbeeld op universiteiten of andere overheidsinstellingen, of op andere wijze ‘gecanceld’. Dat overkwam bijvoorbeeld professor Martin Kulldorff bij Harvard (zie p. 12 van deze krant), universitair hoofddocent Tjeerd Andringa bij de Rijksuniversiteit Groningen en ingenieur Coen Vermeeren, directeur Studium Generale aan de TU Delft.

Bovenstaande lijst is verre van compleet.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.