Rechter weigert getuigen te horen in hogerberoepzaak van Gideon van Meijeren
Gideon van Meijeren arriveert bij het gerechtshof voor de regiezitting van zijn hoger beroep | Fotografie: Sem van der Wal
De inhoudelijke zitting zal eind 2025 of begin 2026 plaatsvinden
Gideon van Meijeren is vorig jaar veroordeeld tot 200 uur taakstraf voor opruiing en oproepen tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag, maar ging hiertegen in hoger beroep. Afgelopen week diende de regiezitting in zijn zaak. De Forum voor Democratie-politicus kreeg daarin te horen dat het gerechtshof in Den Haag weigert drie door hem aangevoerde getuigen te horen.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft Van Meijeren op 2 juli 2022, tijdens een boerenforum in Tuil, en op 10 oktober 2022 tijdens een Youtube-interview met Compleetdenkers, opgeroepen tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag. “De verdachte zei dat de overheid burgers berooft van hun fundamentele vrijheden en grondrechten, dat het stikstofbeleid van de overheid onrechtmatig is en dat we te maken hebben met een tirannieke overheid”, aldus het OM.
Anders gezegd uitte Van Meijeren de hoop dat mensen in opstand zouden komen tegen wat hij ziet als tirannieke overheid. Hij stelde graag te zien dat mensen naar Den Haag zouden trekken en daar zouden blijven totdat de regering opstapt. Ook gaf hij aan dat hij het niet ondenkbaar zou vinden, door het voortdurend onrechtmatige handelen van de overheid, dat er op een zeker moment geweld zou worden gebruikt. Het is door het OM uitgelegd alsof Van Meijeren daar zelf een oproep tot geweld zou hebben geplaatst. Dat is pertinent niet waar, zegt de parlementariër. In zijn toespraken spreekt hij van “vreedzaam verzet” en een “fluwelen revolutie”, oftewel geweldloos. Het lijkt erop dat de rechters dit niet willen horen.
Vorig jaar werd de eis van het OM van 200 uren taakstraf tegen Van Meijeren ingewilligd. In de regiezitting van zijn hogerberoepszaak liet Van Meijeren nogmaals weten dat er geen rekening is gehouden met de context waarin hij zijn uitingen plaatste. Er zijn volgens hem “essentiële onderdelen van zijn verdediging” genegeerd. Tijdens de zitting schoof de parlementariër drie getuigen — schrijfster en onderzoeksjournaliste Naomi Wolf, rechtsfilosoof Christaan Alting von Geusau en hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging — naar voren, die volgens Van Meijeren kunnen onderbouwen dat er in Nederland sprake is van “een zodanig ernstige aantasting van de democratische orde, dat vreedzaam verzet daartegen een legitieme en noodzakelijke reactie vormt. Hun verklaringen zijn daarom onmisbaar voor een eerlijke beoordeling van mijn verweer”, aldus Van Meijeren.
Het Haagse gerechtshof gaf aan de drie deskundigen niet te willen horen. Van Meijeren zou onvoldoende hebben aangetoond dat de rechtsdeskundigen “in juridische zin een bijdrage kunnen leveren” aan de zaak, zo stelde voorzitter Van Boven. Van Meijeren reageerde verbolgen op dat oordeel. “Dit is tekenend voor de tijd waarin we leven: wie kritisch is op de macht, wordt niet inhoudelijk weerlegd, maar monddood gemaakt. Het hof weigert zich te laten informeren over de context waarin mijn uitingen tot stand zijn gekomen — een context die ik beschouw als een noodtoestand binnen de democratische rechtsorde.”
Twee andere verzoeken van Van Meijeren willigde het hof wel in: er worden twee zittingsdagen ingepland, omdat één dag te beperkt is gebleken. Ook zal het hof twee video-opnames aan het dossier toevoegen. Of die ter zitting zullen worden afgespeeld, wordt later beslist. Van Boven gaf aan dat de inhoudelijke zitting vermoedelijk eind 2025 zal plaatsvinden, maar dat kan — afhankelijk van de agenda — ook begin 2026 worden.