Roemenië sluit tweede ‘populistische’ presidentskandidaat uit van verkiezingen
Diana Șoșoacă | Fotografie: Daniel Mihailescu | ANP
Verkiezingen Roemenië beïnvloed
De Roemeense Centrale Kiescommissie heeft opnieuw een rechts-nationalistische kandidaat uitgesloten van de presidentsverkiezingen. Na Călin Georgescu mag nu ook covid-criticus Diana Șoșoacă niet meedoen aan de verkiezingen van 4 mei.
Volgens de Kiescommissie zijn haar publieke uitspraken, met name haar oppositie tegen het Roemeense lidmaatschap van de Europese Unie en de Navo, onverenigbaar met de grondwettelijke taken van het presidentschap. “Roemenië is geen democratie meer, we leven in een globalistische dictatuur”, schreef Șoșoacă in een reactie op X.
Șoșoacă, die in haar campagne refereert aan Trump (‘Make Romania Great Again’), is lid van het Europees Parlement voor de partij SOS Roemenië. Ze heeft meer dan 400.000 volgers op Facebook en meer dan 523.000 op TikTok. Ze is tegen het EU-lidmaatschap van haar land en tegen het lidmaatschap van de Navo. Ze heeft al een bezoek gebracht aan de Russische ambassade in Boekarest om vredesboodschappen over te brengen namens de Roemenen die “niet meegesleurd willen worden in een oorlog door een verraderlijke politieke klasse”. Ze verwierf bekendheid in 2020 tijdens de covid-19 pandemie door zich op sociale media actief uit te spreken tegen de lockdowns en andere maatregelen. Later werd ze een van de belangrijkste critici van de covid-vaccinaties.
Op 13 maart stelde ze zich kandidaat voor de verkiezingen van 4 mei en beloofde “tegen het systeem te vechten”, waarbij ze bokshandschoenen droeg. Șoșoacă was al uitgesloten van de presidentsverkiezingen van 23 november 2024, die door Georgescu werden gewonnen. De uitslag van deze verkiezingen werd door het Constitutionele Hof ongeldig verklaard, omdat Georgescu zou zijn geholpen door Russische propagandisten op TikTok. Hiervoor is door de Roemeense autoriteiten nooit enig bewijs geleverd. Aanhangers van Georgescu, die volgens peilingen 40 procent van de kiezers achter zich heeft, hebben diverse malen massaal gedemonstreerd tegen de uitsluiting van hun kandidaat.
De Europese Commissie heeft zich niet officieel uitgelaten over de gang van zaken in Roemenië. Șoșoacă is niet erg populair bij het Brusselse establishment. In juli 2024 zond ze via Facebook een live-uitzending uit van de plenaire vergadering van het Europees Parlement bij de stemming over de nieuwe voorzitter van de Commissie, die door Ursula von der Leyen werd gewonnen. Op haar stembiljet schreef ze dat ze tegen Oekraïne en LGBT-rechten was. “Het Europees Parlement vertegenwoordigt de belangen van grootmachten en multinationale consortia”, zei ze.
Șoșoacă heeft zich nu gewend tot Trump en Poetin voor hulp. Op 16 maart schreef ze op Facebook een open brief aan de Amerikaanse president en een aan de Russische president. “De afwijzing van mijn kandidatuur voor de Roemeense presidentsverkiezingen voor de tweede keer bewijst dat het democratische systeem is vernietigd en dat de verkiezingen al zijn vervalst”, schreef ze aan Trump. “Het verbieden van mijn kandidatuur zonder enige wettelijke basis, wat een flagrante schending is van de grondwet van het land, is een ongekende daad in de beschaafde wereld en in een democratisch land.” Ze riep Trump op “de uitslag van de verkiezingen in Roemenië niet te erkennen”. Volgens Șoșoacă is het duidelijk dat “het globalistische systeem in Roemenië haar roep om soevereiniteit vreest en de verkiezingen manipuleert om een marionet te installeren die met dictatoriale middelen door globalisten wordt gecontroleerd”.
Tegenover Poetin benadrukt ze dat ze voor vrede is. Ze waarschuwt Poetin dat “het gevaar nog lang niet geweken is – opnieuw duwt de Europese Unie ons de oorlog in. Zoals u kunt zien, beschuldigt de EU Rusland van dictatuur, maar de echte dictatuur is in Roemenië.” Ze vraagt Poetin om het Roemeense volk niet verantwoordelijk te houden voor “de misplaatste beslissingen van het huidige Roemeense leiderschap”. Ze eindigt haar brief met te zeggen dat ze “opkomt voor de Roemenen in de Republiek Moldavië die lijden onder de dictatuur van (de Moldavische president) Maia Sandu, gesteund door (de Amerikaanse filantroop George) Soros”.
Voor rechts-nationalistische kiezers is er nu nog één kandidaat over op 4 mei. De kandidatuur van George Simion van de Alliantie voor de Eenheid van Roemenen (AUR) is wel goedgekeurd door de Kiescommissie, hoewel de 38-jarige politicus wordt verdacht van het ‘aanzetten tot geweld’ tijdens de recente protesten van Georgescu-aanhangers. Simion heeft kritisch gereageerd op de uitsluiting van Șoșoacă: “Dit besluit is een nieuwe klap voor onze Roemeense democratie en een ernstige schending van de grondrechten en vrijheden”.
De Amerikaanse onafhankelijk analist Tyler Durden, van de website ZeroHedge, noemt het bizar en ondemocratisch dat de Roemeense Kiescommissie iemand uitsluit omdat zij tegenstander is van iets wat in de Grondwet staat, namelijk de Roemeense lidmaatschappen van EU en Navo. “Grondwetten kunnen via wettelijke processen worden veranderd en kandidaten zouden vrij moeten zijn om voor veranderingen te pleiten.”