Scroll Top
Nieuws of Column?:
NIEUWS
Breaker:
-
2024 - Uitgave 20

“We stevenen af op een ramp. Dat ziet het college gewoon niet.”

| Datum: 18 mei 2024
we-stevenen-af-op-een-ramp-2024-05-18

Beeld: mkfotografie

Interview Brian van der Graaf, Statenlid voor de PVV in Zuid-Holland

De PVV-fractie van de Provinciale Staten van Zuid-Holland stelde kritische vragen aan de Gedeputeerde Staten over de plannen van de overheid die volgens hen zullen leiden tot een rampzalige ‘verbouwing’ van de provincie, maar zij kregen ontwijkende antwoorden. In een interview met De Andere Krant zegt Statenlid Brian van der Graaf van de PVV dat de bestuurders het “goed bedoelen”, maar niet lijken te beseffen dat er door de grote verbouwing “hele grote problemen gaan komen op het gebied van energie en voedselvoorziening”. De inwoners van Zuid-Holland zitten volgens hem niet te wachten op de plannen, maar daar hebben de bestuurders geen boodschap aan. “Ze willen de wereld redden. De plannen niet uitvoeren is geen optie.”

Toen Van der Graaf als stemmenteller in 2021 zag dat mensen na de toeslagenaffaire en andere toestanden weer op Mark Rutte en Sigrid Kaag hadden gestemd, besloot hij zich verkiesbaar te stellen. Hij koos voor de PVV “vanwege het sociale aspect. De laatste decennia zie ik dat mensen steeds minder naar elkaar omkijken. Die saamhorigheid die we vroeger hadden, die zou ik graag ­terugzien.” Inmiddels is hij sinds een jaar Statenlid.

Naar aanleiding van een artikel in De Andere Krant over de 22 landelijke projecten waarmee de regering heel Nederland op de schop wil nemen, stelde zijn fractie kritische vragen aan het bestuur. In de brief stellen zij dat de PVV zich “grote zorgen maakt over de enorme verbouwing die gaande is, aangezien daar in verkiezingstijd nauwelijks aandacht voor is en de uitvoering dermate onoverzichtelijk, dat gerust gesteld kan worden dat het merendeel van onze inwoners geen flauw idee heeft wat er gaande is, laat staan dat ze daar een mening over hebben. Een slechte zaak, aangezien de gevolgen voor hun levens en leefomgeving heel groot zullen zijn.” De fractie vroeg onder meer “wanneer en op welke wijze onze burgers hebben kunnen stemmen over de gaande zijnde verbouwing van Nederland en onze provincie Zuid-Holland?”

Het antwoord van Gedeputeerde Staten was dat inwoners via een ‘digitale inwonersraadpleging’ zijn gevraagd “inbreng te leveren bij het stellen van prioriteiten ten behoeve van het Ruimtelijk Voorstel dat de minister aan ons heeft gevraagd in het kader van de Ruimtelijke Puzzel”. Die ‘ruimtelijke puzzel’ is een project waarbij in oktober 2022 alle provincies een ‘starterspakket’ ontvingen van het Rijk met een “ruimtelijke puzzelopdracht” waarin ze de 22 nationale programma’s een plek moesten geven. Aan de inwonersraadpleging hadden 5800 mensen meegedaan, stelde GS. Daarmee was voor het college de democratische verantwoording voldoende afgedekt. Van der Graaf denkt daar anders over.

De PVV-fractie benadrukt het belang van democratische legitimering. Volgens de Gedeputeerden is dit afgedekt door ‘participatie’ in de vorm van een digitale survey. Hoe kijken jullie daartegenaan?
Er zijn tussen de 5000 en 6000 mensen die een reactie hebben gegeven, in een provincie met bijna vier miljoen inwoners. Dat zegt natuurlijk niet zo veel. Als je echt de mening van de bevolking wilt hebben, dan moet je daar eigenlijk een referendum over houden. Laten we wel wezen, bij geen enkele verkiezing zijn al deze maatregelen zodanig voorgelegd aan de bevolking, dat de bewoners daar een goede keuze in hebben kunnen maken. In een referendum kun je die keuze voorleggen, ‘kijk, dit is de ruimte die we hebben. Wij als college willen dat op deze manier opnieuw indelen. Kunt u zich hierin vinden?’

In het afgelopen jaar heb ik ontzettend veel geleerd. Wat mij is opgevallen, is dat veel woorden die een bepaalde betekenis hebben in de maatschappij, in de politieke praktijk een hele andere betekenis hebben. Een van die woorden is participatie. Als je mag participeren, zou je veronderstellen dat ‘nee’ ook een optie is. Maar dat is niet het geval.

Dat heb ik met regelmaat in commissievergaderingen benoemd: Wat doen we met bewoners die zeggen ‘ik wil het niet’’? De reactie is steevast ‘nee is gewoon geen optie’. Dat zie je bij al die transities, of het nu over energie of grondstoffen gaat. Volgens het bestuur moet de wereld worden gered. En die verbouwing en transities zijn vervolgens dermate noodzakelijk dat ‘nee’ niet in overweging kan worden genomen. Het enige wat het college wel bereid is mee te wegen, is de manier waarop de plannen worden uitgevoerd. Maar de plannen niet uitvoeren is geen optie. Is dat participatie? Want je hebt geen enkele keus. Je moet.

Om nog een voorbeeld te geven: de circulaire economie. Wat mensen daar waarschijnlijk onder verstaan, is dat de overheid meer gaat recyclen en zuinig doet met grondstoffen. Dat is natuurlijk prima. Maar wanneer je de beleidsdocumenten leest, wordt duidelijk dat circulair betekent dat de meeste mensen zich op de lange termijn bijvoorbeeld geen auto meer kunnen veroorloven. Het college is hier duidelijk over, ze beseffen dat er niet genoeg grondstoffen zijn om iedereen aan een elektrische auto te helpen. Dus tegen 2050 is voor een groot deel van de bevolking de auto onhaalbaar geworden en qua mobiliteit geheel afhankelijk van openbaar vervoer en deelmobiliteitsconcepten (deanderekrant.nl/circulair-zuidholland). Het gaat daarnaast ook over het beïnvloeden van het consumptiegedrag, zodat mensen anders gaan leven. Minder consumeren, anders consumeren, minder vlees eten, meer plantaardig. Het gaat zelfs zo ver, dat bouwmaterialen ook plantaardiger moeten worden. Je gaat 50 jaar terug de in tijd. Hoe kun je dat ambiëren? Het is onvoorstelbaar.

Luister, ik twijfel niet aan de goede bedoelingen van het college. Maar, ik zie ook veel naïviteit. Ze kunnen niet overzien dat de plannen die ze nu doorvoeren over 10, 15 of 20 jaar een enorme negatieve impact zullen hebben op het functioneren van onze maatschappij. De inwoners willen dit helemaal niet. Dat ziet het college gewoon niet. Zij denken dat de wereld moet worden gered. En als deze plannen niet doorgaan, dat de wereld dan letterlijk vergaat.

Digitaal abonnement voor € 7,50 per maand

Met die goede bedoelingen worden nu de boeren en vissers weggesaneerd. Hoe kijken jullie aan tegen het antwoord dat de visserij met een ‘Visserij ontwikkelplan’ gaat worden geholpen?
Je ziet bij al dit soort transities, ook bij de boeren, en bij windmolens, dat je op duidelijke vragen nogal vage en ontwijkende antwoorden krijgt. Het is overduidelijk dat ze plannen willen uitvoeren, die ervoor zorgen dat het allemaal minder wordt. Maar als ze daar eerlijk neerzetten ‘de visserij wordt weggesaneerd’, dan krijg je natuurlijk meer onvrede.

Wat het lastig maakt, is dat degenen die door dit beleid worden getroffen, het wel doorhebben, maar de mensen eromheen, de consument in dit geval, niet. Die ziet nog steeds een visje liggen op de markt en denkt ‘het zal mijn tijd wel duren’. Als je gaat kijken wat er achter de schermen allemaal gebeurt, ook met de boeren en niet alleen in Nederland maar in heel Europa, zie je risico’s voor de voedselvoorziening. We stevenen af op een ramp binnen een paar decennia. Niet over twee jaar. Als dit zo doorgaat krijgen we hele grote problemen, zowel op het gebied van voedselvoorziening als energie.

Deze veranderingen gaan zo langzaam en geleidelijk, dat het in het dagelijks leven bijna niet opvalt. Tot over tien of twintig jaar dat moment komt, dat er niet voldoende vis meer in de schappen ligt. Dan is het al te laat. Dan heeft de hele afbraak al plaatsgevonden. Is dat moment eenmaal daar, dan heb je net zoveel tijd nodig om weer op te bouwen wat je in decennia hebt afgebroken. Dat is vreselijk. En het is helemaal niet nodig. We hadden zo’n mooie provincie. Alles was zo goed geregeld.

Wordt er verder nog opvolging gegeven aan jullie vragen?
Dit college staat grotendeels achter de plannen van het Rijk en heeft een vrij dichtgetimmerd coalitieakkoord om deze uit te voeren. Maar het vreemde is, het college geeft ook aan dat ‘niet alles kan’. Dus los van of je de verbouwing en de transities wel of niet wenselijk acht, het is gewoon onmogelijk, al zou je het willen. Zoveel ruimte hebben we helemaal niet. Wij als PVV snappen niet waarom je er dan aan begint als college. Ga er dan voor staan en zeg tegen het Rijk: Jullie verlangen iets van ons, waar we niet aan kunnen voldoen. Als oppositiepartij is het erg moeilijk het college dan een andere kant op te sturen, die wat ons betreft meer wenselijk is. Maar, we blijven proberen, en we blijven kritische vragen stellen.

Meer lezen
Antwoorden op Statenvragen van PVV: deanderekrant.nl/statenvragen
De grote verbouwing van ­Nederland: deanderekrant.nl/nederland-op-de-schop
Hoe democratisch is de grote verbouwing? deanderekrant.nl/hoe-democratisch
Het debat over de ­circulaire ­economie in de provincie: deanderekrant.nl/economie-energie

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.