Nieuws Gezondheid

Interview Britse cardioloog Aseem Malhotra: “De moderne geneeskunde zit vol koloniaal denken”

interview aseem
💨

“Covid-vaccins slechtste farmaceutische product uit de geschiedenis”​
“Covid-vaccins slechtste farmaceutische product uit de geschiedenis”
Datum: 31 mei 2024
Gezondheid

Toine de Graaf

Toine de Graaf

“De moderne geneeskunde zit vol met koloniaal denken. Big food en big pharma zijn er alleen maar op uit om geld te verdienen door het onderdrukken van informatie en het onderdrukken van democratie.” Dit zegt de befaamde Britse cardioloog Aseem Malhotra in een gesprek met deze krant. Volgens Malhotra, die op 22 juni in Nederland spreekt, waren de covid-vaccins “het slechtste farmaceutische product uit de geschiedenis”. Het gezondheidsstelsel moet op de schop. “De commerciële invloed moet volledig worden gescheiden van beleidsvorming en klinische besluitvorming, en toezichthoudende instanties, zoals het Europees Medicijn Agentschap (EMA), moeten niet langer worden gefinancierd door de farmacie.”

In november 2021 veroorzaakte Aseem Malhotra, internationaal bekend vanwege zijn strijd voor een gezonde leefstijl, een schokgolf in Groot-Brittannië. In een tv-uitzending van GB News waarschuwde de cardioloog onomwonden voor de coronavaccins, die hij in verband bracht met een verhoogd risico op een hartinfarct. Veel kijkers wreven zich de ogen uit: was dit dezelfde Malhotra die eerder op tv zijn vertrouwen had uitgesproken in de coronavaccins?

Ja, het was dezelfde Malhotra die direct na de introductie van de coronavaccins, in januari 2021, twee Pfizer-prikken nam om zijn patiënten en 73-jarige ­vader te beschermen. Maar zijn vertrouwen verdampte nadat zijn gevaccineerde vader in juli 2021 plotseling overleed na een hartstilstand. Malhotra kon zijn dood uiteindelijk niet anders verklaren dan door de vaccins. Vanaf dat moment kantelde zijn visie.

Ogen openen met ‘First do no pharm’

Inmiddels is Malhotra, die praktijk houdt in hartje Londen, de schrik van big pharma en het Britse medisch establishment, waarvan hij jarenlang deel uitmaakte. “De informatie die ik had in het begin van de pandemie is compleet anders dan de informatie die ik nu heb”, zegt Malhotra. “En aangezien de informatie is veranderd, is het mijn plicht en verantwoordelijkheid op die informatie te reageren. En dat is wat ik doe.” Hij werkt nu aan een ‘baanbrekende’ documentaire, First do no pharm, waarmee hij de wereldbevolking de ogen wil openen voor de werkelijkheid van het medisch systeem.

U hebt een U-bocht gemaakt?
“Ja. Ik ben in de loop van 2021 een van de belangrijkste campagnevoerders geworden om de vaccinatieplicht voor gezondheidswerkers in het Verenigd Koninkrijk ongedaan te maken. Daarnaast heb ik verschillende peer-reviewed wetenschappelijke artikelen gepubliceerd. In najaar 2022 bijvoorbeeld een tweeluik over de mRNA-vaccins, in de Journal of Insulin Resistance (Curing the pandemic of misinformation on covid-19 mRNA ­vaccines through real evidence-based medicine – red.).”

Momenteel werkt u aan een documentaire genaamd ‘First do no pharm’. Waar gaat deze over?
Gedurende mijn hele carrière ben ik een arts geweest met als primaire verantwoordelijkheid en plicht: de patiënt en de wetenschappelijke integriteit. Ik heb een persoonlijk belang bij het verbeteren van de resultaten van patiënten. Dat betekent: ziekte beheersen, risico’s behandelen en lijden verlichten. Dat is mijn grootste passie. Tegen alles waarvan ik het gevoel heb dat het het vermogen van mijn patiënten om hun gezondheid te optimaliseren ondermijnt, zal ik vechten. De titel van de documentaire is een variatie op het medische basisprincipe: First do no harm (Veroorzaak allereerst geen schade). Wat mij betreft is een documentaire een ander medium om de waarheid te verspreiden. Je moet alles gebruiken wat je tot je beschikking hebt, om te proberen de geest van mensen te openen. Om ze te laten begrijpen hoe ze een betere gezondheid kunnen bereiken en hoe beleidsmakers de bevolking kunnen helpen gezonder te worden. Dat is eigenlijk wat we met deze documentaire willen bereiken.

U hebt grote ambities met deze documentaire?
Ja. Ik hoop dat deze documentaire zal worden opgepakt in de hele wereld. We zijn nu bezig met de definitieve montage. Ik verwacht dat hij in juni of juli klaar is. We willen dat deze documentaire baanbrekend wordt, omdat we naar elke laag gaan van hoe de farmaceutische industrie te werk gaat. De vraag is: als mensen volledig geïnformeerd zijn, zouden ze dan hiervoor kiezen? Of zouden ze zeggen: ‘Dit is onaanvaardbaar’. Wij willen in deze documentaire de wereldwijde gezondheidscrisis helpen verklaren. En ook laten zien wat we daaraan kunnen doen, wat de mogelijke oplossingen zijn. We benadrukken daarbij de voordelen en de wetenschappelijke basis van leefstijlverandering, wat effectiever is dan medicatie bij het voorkomen van hartziekten en zelfs het omkeren ervan. Verkeerde voeding is waarschijnlijk een van de belangrijkste oorzaken van chronische ziekten, vandaag de dag. Hopelijk wordt dit de meest krachtige gezondheids­documentaire van onze tijd.

Wat is de kern van de gezondheidscrisis?
We hebben pathologisch egoïstische entiteiten die ervan profiteren dat mensen ziek blijven: grote bedrijven die we kennen als big food en big pharma. Zij willen dat mensen meer voedsel eten en meer medicijnen slikken. Maar dat is niet in het belang van onze gezondheid. Om te begrijpen waar we nu zijn aanbeland, moeten we begrijpen hoe we hier zijn gekomen en terugkijken naar de geschiedenis. Wat we uiteindelijk hebben gekregen, is een voortzetting van Brits en Nederlands kolonialisme, in een andere vorm. De genoemde entiteiten zijn er alleen maar op uit om geld te verdienen door het onderdrukken van informatie en het onderdrukken van de democratie. De moderne geneeskunde zit vol koloniaal denken, want een van de manieren waarop de moderne geneeskunde financieel succes heeft geboekt is door het opzettelijk onderdrukken van de oude wijsheid van het Oosten en van leefstijlmaatregelen. Big pharma wordt daarbij geholpen door onrechtvaardige, onethische en onwetenschappelijke wetgeving. Daardoor is er commerciële invloed op de medische besluitvorming, en een gebrek aan transparantie en onafhankelijkheid waar het gaat om de interpretatie en verspreiding van klinisch onderzoek van grote farmaceutische bedrijven.

Eerder hebt u gewezen op de “toenemende zichtbare en onzichtbare, ongecontroleerde macht van big pharma over toezichthouders, academische instellingen, de media en politici”. Wat moet als eerste worden aangepakt?
Het laaghangend fruit: commerciële invloed moet volledig worden gescheiden van beleidsvorming en klinische besluitvorming. Het moet niet zo zijn dat farmaceutische bedrijven hun eigen huiswerk mogen maken. Ze kunnen medicijnen ontwikkelen, maar ze mogen deze niet zelf testen. Die moeten onafhankelijk worden getest. Daarnaast dienen toezichthoudende instanties, zoals het Europees Medicijnagentschap (EMA), niet langer te worden gefinancierd door de farmacie. Er is geen onafhankelijkheid, maar een enorme vooringenomenheid. Laat ik het zo zeggen: geld vertroebelt het oordeel.

Wat kunnen bezoekers op 22 juni van uw XL Talk in Amsterdam verwachten?
In mijn XL-lezing zal ik de basale oorzaak van de pandemie van chronische ziekten bespreken, met speciale nadruk op hartziekten, en hoe die kunnen worden omgekeerd. Ik zal op wetenschappelijk bewijs gebaseerde oplossingen bieden, voor individuen en voor hele populaties. Bezoekers krijgen daarmee ook een beter idee van wat er op grotere schaal moet gebeuren om de gezondheidscrisis op te lossen. Het gaat er niet alleen om dat mensen individueel ontdekken hoe ze zichzelf kunnen helpen. Wij zijn allemaal afhankelijk van elkaar. En daarom is onze eigen individuele gezondheid direct gekoppeld aan de gezondheid van de mensen om ons heen. Het is in ieders belang dat we als samenleving vooruitgang boeken.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.