Nieuws Cultuur

Hoe redelijk zijn Kaags Twitter-vrienden?

twitter trollen
💨

Twitter-terrreur van ‘Team Doc Box’​
Twitter-terrreur van ‘Team Doc Box’
Datum: 28 januari 2023
Cultuur

Van onze redacteur


“Hoe democratisch is het als D66 en zijn minister van Financiën met behulp van een leger Twitter-trollen iedereen die het met het overheidsbeleid oneens is, demoniseert en intimideert?” Deze vraag werpt schrijver, filmmaker en radiopresentator Erick Overveen op, in een onthullende reportage.

Overveen, een actieve twitteraar met 22.500 volgers, kreeg onlangs een tip dat op een intieme partijbijeenkomst van D66, waar Kaag een oproep deed aan “redelijke krachten” om zich te laten horen, een aantal beruchte twitteraars op de voorste rij zaten, samen met viroloog Marion Koopmans. “Deze influencers, zoals ­­@PietLekkerkerk, @Frontaalnaakt (Peter Breedveld) - die ooit opriep PVV’ers dood te schieten - en het omstreden @Doc_Box waarachter Tom van Boxsel schuilgaat, oefenen een ware terreur uit op Twitter”, stelt Overveen. “Ze gebruiken de grofste taal om critici van het coronabeleid in diskrediet te brengen.”

De techniek van de influencers bestaat eruit, critici te beledigen en belachelijk te maken. Vervolgens doet een grote groep, meestal anonieme volgers er een schepje bovenop met nog meer denigrerende tweets. Retailspecialist Hans van Tellingen, een zeer gematigd criticus, stelt over @Doc_Box: “Ik ben wel wat gewend, maar zijn keiharde toon was echt opvallend. Met name zijn beschimpende en soms agressieve toon richting vrouwen als huisarts Els van Veen was buitenproportioneel.” Annelies Strikkers, invloedrijk criticus van het overheidsbeleid: “Zo’n trollenleger komt als een vloedgolf over je heen. Ik ben heel zwaar aangevallen. Het brengt veel emoties teweeg.”

De aanvallen op Twitter worden soms gevolgd door het spammen van e-mailaccounts en zelfs directe bedreigingen. Overveen zelf kan erover meepraten: nadat hij zich vorige week op Twitter liet horen, werden vervalste e-mails van hem verspreid en ontving zijn 86-jarige tante telefonische bedreigingen.
Het was voor Overveen en andere Twitteraars een schok om te ontdekken dat de agressieve twitteraars waar zij zo’n last van hebben, nauwe banden blijken te hebben met de top van D66 en mensen als Koopmans. Overveen: “Hoe redelijk zijn de krachten die Kaag bespeelt en hoe democratisch is dit?”

Sigrid Kaags trollenleger van Twitter-pestkoppen


Minister van Financiën Sigrid Kaag riep onlangs bij een D66-bijeenkomst op tot verzet tegen rechts-extremisten en complot-populisten en moedigde “alle redelijke krachten” aan om niet langer te zwijgen. Maar hoe redelijk zijn Kaags ‘redelijke krachten’ zelf? De voorste rij van de bijeenkomst werd gevuld door Twitter-influencers, zoals @PietLekkerkerk, @FrontaalNaakt (Peter Breedveld) en het omstreden @Doc_Box waarachter Tom van Boxsel samen met zijn vrouw Sophie Rodenburg blijken schuil te gaan, die samen met de ook aanwezige viroloog en OMT-lid Marion Koopmans, een ware terreur hebben uitgeoefend op Twitter. 2,5 jaar lang hebben ze geprobeerd critici van het coronabeleid het zwijgen op te leggen, vaak met de grofste middelen.

Direct nadat er foto’s op Twitter verschenen van de genodigden op de D66-bijeenkomst reageerde Harm Beertema van de PVV fel: “Wat doet iemand als @FrontaalNaakt (Peter Breedveld), die oproept tot het doodschieten van PVV’ers, in vredesnaam op uitnodiging op de voorste rij bij een D66-bijeenkomst over het bestrijden van extremisme? Ik kom er niet uit.”

twitter trollen tweet 4


Beertema kreeg bijval van Twitteraars die zichzelf dezelfde vraag stelden. Journaliste en Twitter-influencer Annelies Strikkers retweette de foto met de tekst: “Heel interessant. Links in het publiek zit in een zwarte blouse onze scheldende ‘huisarts in opleiding’ Tom van Boxsel @Doc_Box samen met zijn vrouw. Naast Tom zit @PietLekkerkerk. Helemaal links zit @MarionKoopmans. Is dit een reünie gecombineerd met de D66 bijeenkomst?”
Tom van Boxsel zelf schoot direct in de verdediging en Twitterde: “moet je zien. Ze doen alsof ze het Watergate-schandaal hebben ontrafeld, die domme wappies.” Strikkers: “Tom ging er helemaal los over. Blijkbaar voelde hij zich betrapt aangezien hij altijd volhield een neutrale Tweep te zijn zonder politieke belangen, die zich als ‘huisarts in opleiding’ genoodzaakt voelde om desinformatie te bestrijden, maar het enige wat hij heeft gedaan, is samen met een aantal artsen als @aboutanurse, “influencer-arts” Don Roelofsen (die onlangs nog Twitteraar van het jaar werd – red.), Chi Lueng Chiu van Covidwiki, en politici als Piet Lekkerkerk, en een enorm trollenleger een terreurbewind uitvoeren op de politieke opponenten.”
24 uur later bleek Van Boxsels Twitter-account te zijn verdwenen. Zijn vrouw Sophie Rodenburg plaatste een emotioneel betoog op LinkedIn waarin zij bekend maakte dat haar man bedreigd werd uit de hoek van extreemrechts. Strikkers: “Zij is een verloskundige en enorme pro-vaxxer. Zij draait nu alles om. Slachtofferschap in optima forma wat goed past bij het narratief van D66 in het bestrijden van ‘extreemrechts’ op social media. Sophie is trouwens sinds het voorval achter een slotje gegaan. Ook wel interessant, nietwaar? Blijkbaar hebben ze toch wat te verbergen. Ik vind het ronduit stuitend dat uitgerekend mensen zoals hij vooraan zaten bij een speech over het gevaar van extreemrechts en polarisatie terwijl zij voor de meest polariserende influencers kunnen doorgaan.”

Hans van Tellingen is retailspecialist en heeft op Twitter inmiddels zo’n 72.000 volgers. Hans is iemand die altijd inhoudelijke en onderbouwde blogs schrijft en netjes blijft qua taalgebruik. Van alle coronabeleidscritici behoort hij zeker tot de “gematigden”. Van Tellingen: “Met Tom van Boxsel alias Tom Box aka Doc_Box heb ik een jaar of twee geleden voor het eerst kennisgemaakt. Eerst was hij nog anoniem op Twitter, maar later bleek hij een radioloog te zijn die zich liet omscholen tot huisarts in opleiding. Nu ben ik wel wat gewend op Twitter, maar zijn keiharde toon was echt opvallend te noemen. Dat had hij bijvoorbeeld naar mij toe. Maar met name zijn beschimpende en soms zelfs agressieve toon richting vrouwen als huisarts Els van Veen,
­­­@evareports, ON-presentatrice Raisa Blommestijn en Simone Juffermans was buitenproportioneel. Verder bleek hij vreemd genoeg te beschikken over een enorm grote groep meestal anonieme volgers die er dan in de commentaren nog een schepje bovenop deden bij Tom. Van Boxsel heeft hen bij mijn weten nooit tot de orde geroepen. Wat hij en zijn volgers aan online ‘verharding’ doen is ongekend. Dat hij op de voorste rij zat bij Kaag op 15 januari is voor mij dan ook hallucinant te noemen.”

Wie het Twitter-account van Doc_Box onderzoekt, ontdekt dat politici als Nilüfer Gündogan, Jan Paternotte en Sigrid Kaag steevast enthousiast reageren op Toms agressieve tweets. Simone Juffermans, ook een bekende Twitteraar, vertelt ons: “Van Boxsels account was er overduidelijk op gericht om coronacriticasters in een extremistische hoek te zetten. Het viel me ook op dat hij nooit inhoudelijk reageerde.” Zover De Andere Krant het heeft kunnen nagaan is Van Boxsel radioloog geweest in een ziekenhuis op de Caribische eilanden, en is hij op een gegeven ogenblik in Nederland huisarts in opleiding geworden. Juffermans: “Hij wordt onder andere gesteund door mensen als Piet Lekkerkerk, die laatste is geobsedeerd met een blinde haat tegen FVD.”

twitter trollen tweet 3


Hans van Tellingen: “De methode die Doc_Box is als volgt. Hij wordt vaak, om logische redenen, geblokkeerd, maar met een ander account maakt hij dan screenshots. Zodat hij de mensen in zijn vizier blijft beschimpen, met alle gevolgen van dien. Terwijl hij zélf niet met open vizier strijdt. Dit is echt niet jofel.”

Juffermans: “Tom heeft het ook een tijd op mij gemunt. Daardoor begon zijn hele clan op mij reageren. Ze vonden me via LinkedIn. Weer een ander wist waar ik woonde. En zo ging het maar door. Wat hij doet is gewoon gevaarlijk. Er lopen genoeg gekken rond. Mensen als Tom scheppen een klimaat waarin er zo’n gek kan opstaan. Ik ben van mening dat Tom van Boxsel als huisarts een voorbeeldfunctie heeft.”

Strikkers: “Zo’n trollenleger komt als een vloedgolf over je heen. Het kan erg aangrijpend zijn want hun insteek is niets anders dan jou door middel van ridiculisering en criminalisering uit balans te brengen. Ze willen dat je ermee ophoudt. Ik ben heel zwaar aangevallen. Ik heb hier zelf thuis ook weleens in tranen gezeten. Het brengt veel emoties teweeg.”

Terwijl de Doc_Box-clan zijn terreur ook deze week voortzette, hekelde onder andere Ronald Plasterk van de PvdA in zijn column in De Telegraaf de partij van Kaag als volgt: “Veruit de grootste bedreiging voor de vrijheid van denken en vrijheid van meningsuiting, van de democratie, en veruit de kampioen in beslotenheid en oude achterkamertjespolitiek is D66.”

twitter trollen tweet 2


Een anonieme bron, bekend bij De Andere Krant, vertelt ons desgevraagd: “Begin 2020 tijdens de uitbraak van de coronapandemie stond er een artikel in Medisch Contact over een brandbrief van bezorgde artsen. Later werd dat het ­Artsencollectief. Eerst stonden de namen van de honderden aangesloten huisartsen en specialisten online. Vanaf oktober 2020 werd dat te gevaarlijk en werd deze lijst offline gehaald. De prominente artsen werden toen ook al via hun werkgever benaderd dat ze ‘wappie’ waren. Daar zat een compleet trollen­leger achter van duizenden accounts. Hun tactiek is steevast hetzelfde: gaslighten, tweets uit verband rukken, op de persoon spelen, een virtuele knokploeg samenstellen om mensen de stuipen op het lijf te jagen met als doel hen de mond te snoeren.”

Huisarts Nico Terpstra, @artinspector op Twitter, was er toen als de kippen bij om deze artsen in diskrediet te brengen. Evenals ‘medisch journalist’ Aliëtte Jonkers. Deze twee bleken later samen te werken met bekende medische toetsenbord-inquisiteurs als Pepijn van Erp (stichting Skepsis) en Daniël Tuijnman en met zogenaamde factcheckers uit de Denktank Desinformatie, een in 2019 door het ministerie van VWS opgerichte geheime organisatie, waarvan de leden niet bekend zijn, maar die contacten hebben met de media en acties voeren op social media om het overheidsnarratief te verdedigen.

twitter trollen tweet 1

Hans van Tellingen: “Een oproep van mevrouw Kaag tot minder verharding op sociale media is op zich terecht, maar het begin van de heftigste en belangrijkste polarisatie lijkt te worden gevormd door mensen die bij haar op de eerste rij zaten op 15 januari.”

Twitter-terrreur van ‘Team Doc Box’


Nadat ik naar aanleiding van de D66-partijbijeenkomst me kritisch uit op Twitter, krijg ik direct van onder anderen D66’er Jan Paternotte en voormalig D66-lid Sydney Smeets een veeg uit de pan: “stop de terroristische tweets van opruier en crimineel Erick Overveen.”

Daarna wordt het nog erger. Ook ik mag ervaren waar Team Doc_Box en het trollenleger van D66 toe in staat is. Nadat ik een oproep doe op 19 januari, waarin ik mensen vraag of ze meer informatie beschikbaar hebben over Team Doc Box wordt ook mijn account overspoeld door duizenden trollen die het opnemen voor ‘de huisarts in opleiding’ met teksten als “Ik ben Team Doc Box”.

Daarbij hameren ze op het fraudeschandaal rond mijn filmmaatschappij Citizen Media uit 2015, toen ik veroordeeld werd vanwege het verduisteren van belastinggeld, een zaak die al lang voorbij is, waar ik spijt voor heb betuigd en uitgebreid uit de doeken heb gedaan op mijn website en in mijn autobiografische roman Delirium. Vervolgens worden niet alleen mijn e-mailaccounts volgespamd met reclame, maar ook stromen de bedreigingen binnen met als absolute dieptepunt een gephotoshopte e-mail onder mijn eigen auteursnaam waarin ik Van Boxsel zou hebben aangezegd dat hij mij 5000 euro moest betalen, omdat ik anders een aantal “gevoelige thema’s” over hem en zijn vrouw openbaar zou maken in De Andere Krant. Het gevolg was dat ik geen andere keuze had dan op de late vrijdagavond van 20 januari melding te maken bij de politie.

Twitteraar Annelies Strikkers zegt: “Typisch Doc_Box en zijn trollenlegers. Ook ik maakte mee dat mijn mailbox volliep met reclame en nieuwsbrieven waarvoor ik me zelf nooit had aangemeld. Het is een kinderachtige vorm van terreur. Om nog maar te zwijgen van de virtuele insinuaties en bedreigingen van zijn aanhang. Ik ben helemaal kapotgespamd en getrold.”

Dezelfde dag dat ik mijn Twitter-account voor het eerst op slot moet gooien vanwege de terreur van duizenden trollen, krijg ik ook veel steunbetuigingen. Viruswaarheid-voorman Willem Engel: “Wat er nu met jou gebeurt, Erick, gebeurde eerder met (jurist) Jeroen Pols, wiens criminele verleden door Fred Teeven, de voormalige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, werd opgevist tijdens het proces van Viruswaarheid tegen de avondklok. De overheid gaat bewust zaken uit je verleden uitvergroten om je in diskrediet te brengen.”

Uiteindelijk blijven de belangrijkste vragen voor mij onbeantwoord. Wat is ‘desinformatie’ en wie bepaalt dat? En hoe ‘democratisch’ is het als D66 en zijn minister van Financiën met hulp van een leger van trollen iedereen die het met het overheidsbeleid oneens is, demoniseert en intimideert?

Erik Geurten – auteursnaam Erick Overveen – is auteur, journalist, filmmaker en radiopresentator. Zijn meest recente roman is Delirium?!, die zich afspeelt rond de moord op Theo van Gogh.

Naschrift: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Chi Lueng Chiu van @Covidwiki aanwezig was op de D66 bijeenkomst. Chi Lueng Chiu verklaarde zelf niet aanwezig te zijn geweest. Deze bewering is dan ook uit het artikel gehaald.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.