Nieuws Klimaat

Klimaatangst: gefinancierd door miljardairs, gesteund door psychologen

klimaatangst gefinancierd
Beeld: Activistische groepering Extinction Rebellion | Fotografie: Maren Winter
💨

“Aanhoudende verstorende protesten”​
“Aanhoudende verstorende protesten”
Datum: 9 januari 2023
Klimaat

Karel Beckman

Karel Beckman

Actiegroepen als Just Stop Oil en Extinction Rebellion handelen niet spontaan, maar worden gefinancierd door zeer vermogende ‘filantropen’ die nauwe banden hebben met overheden en invloedrijke organisaties als de Bill and Melinda Gates Foundation en het World Economic Forum (WEF). Achter hun activiteiten gaan uitgekiende psychologische campagnes schuil die de geesten rijp moeten maken voor ingrijpende gedragsverandering vanwege het klimaat.

Bijna 60 procent van de wereldbevolking is ‘zeer of extreem bezorgd’ over klimaatverandering, zo zou blijken uit een onderzoek gepubliceerd in medisch tijdschrift The Lancet in december 2021. Bij veel mensen, vooral jongeren, is sprake van toenemende ‘klimaatstress’ zoals het inmiddels wordt genoemd door psychologen. Bij een aantal jongeren uit zich dit in steeds radicalere acties. Dit najaar deed vooral de actiegroep Just Stop Oil van zich spreken. Zij gooiden tomatensoep op een schilderij van Van Gogh, lijmden zich vast aan een doek van Vermeer en haalden andere stunts uit, die veel publiciteit genereerden.

Deze acties lijken spontaan op te komen, maar in werkelijkheid is Just Stop Oil een gelikte organisatie die wordt gefinancierd door zeer vermogende filantropen. Just Stop Oil wordt grotendeels gefinancierd door het Climate Emergency Fund (CEF), een initiatief van Aileen Getty, een nazaat van de oliemiljardair J.P. Getty, Rory Kennedy, dochter van de vermoorde senator Robert Kennedy (en zus van Robert Kennedy Jr.) en filantroop Trevor Neilson. Alle drie hebben een huis aan het strand in Malibu in Californië, schrijft Stephen McMurray in een recent artikel ‘The Climate Change Cult and the War on the Mind’.

CEF voert een plan uit dat ze zelf omschrijven als “aanhoudende verstorende protesten”. “Geleidelijke verandering heeft gefaald”, stelt CEF, “maar activisme werkt”. Sinds de oprichting in 2019 heeft CEF 94 actiegroepen gefinancierd, waaronder ook Extinction Rebellion, en meer dan 22.000 activisten getraind.

McMurray belicht in zijn artikel onder meer de rol van mede-oprichter Trevor Neilson, die een boeiend cv heeft. Hij startte zijn carrière als communicatiemedewerker van Bill Gates en werkte zich op tot directeur communicatie van de Bill and Melinda Gates Foundation en persoonlijk woordvoerder van Bill Gates. Hij werkte ook als stagiair in het Witte Huis onder Bill Clinton. In 2002 zette hij samen met Bill Gates, Bono en George Soros de liefdadigheidsorganisatie Data op, gericht op het bestrijden van armoede en (het vermeende probleem van) aids in Afrika. In 2006 volgde de oprichting van de Global Philanthropy Group.

In 2015 startte Neilson samen met Howard Warren Buffett, kleinzoon van de beroemde miljardair Warren Buffett, het investeringsfonds I(X) Investments, later omgedoopt tot I(X) Net Zero, dat investeert in ‘groene’ energieprojecten. De term ‘net zero’ verwijst naar de klimaatdoelstelling van ‘nul CO2-uitstoot’. Howard Warren Buffett was ook bestuurslid van de Gates Foundation en een belangrijke sponsor van Barack Obama. Neilson was daarnaast lid van clubs als de Clinton Global Initiative, de Council on Foreign Relations (CFR), de invloedrijke Amerikaanse denktank die vanaf de jaren ’30 werd gefinancierd door de Rockefeller Foundation, en hij doorliep het Young Global Leader-programma van het WEF.
In de adviesraad van het CEF zitten onder meer Stephen Kretzmann, oprichter van Oil Change, een organisatie die een einde wil maken aan alle olieproductie, tevens sponsor van de neo-Marxistische Black Lives Matter-­beweging (BLM), en de bekende activist Bill McKibben, die klimaatacties op één lijn stelt met acties tegen racisme: “Een racistische en gewelddadige politiemacht in je buurt lijkt veel op een kolencentrale in je buurt”, schreef hij in de New York Times.

Operationeel directeur van het CEF is klinisch psycholoog Margaret Klein Salamon, oprichter van Climate Awakening, “een project om de kracht van klimaatemoties te ontketenen door middel van schaalbare kleine groepsgesprekken”. Salamon is verbonden met diverse netwerken van ‘klimaatpsychologen’ in de VS en Groot-Brittannië, zoals de Climate Psychology Alliance en Climate Psychologists, en met ‘discussiegroepen’ als het Good Grief Network, waarin gelijkgestemden elkaar ondersteunen. Het Good Grief Network biedt een tienstappenplan dat mensen leert om te gaan met klimaatstress. Dit begint met: “Wees bang voor de toekomst en accepteer de ernst van de dreiging”. Klimaatbeleid wordt rechtstreeks gekoppeld aan thema’s als ‘wit privilege’ en de ­LHBQT-ideologie. Zo stelt stap 8 van het tienstappenplan: “We moeten praten over onze privileges, zoals de waterleidingen in onze huizen (in­door plumbing), geboren worden met een witte huid, toegang hebben tot een auto of openbaar vervoer, en je identificeren met het geslacht dat je is toegewezen bij je geboorte”.

Een aantal van de psychologen in deze netwerken was betrokken bij de propaganda-teams van de Amerikaanse en Britse overheid in de Covid-periode. Zij passen de technieken die ze in die tijd hebben geleerd, nu toe op het klimaatbeleid, schrijft McMurray. Hij verwijst onder meer naar een rapport van 12 oktober 2022 van de Milieu- en Klimaatcommissie van de House of Lords, waarin wordt aangegeven dat alle Britse ministeries psychologische technieken moeten gaan inzetten om de klimaatdoelen te bereiken. Het Covid-beleid kan hiervoor als model dienen, stelt het rapport.

Farmacoloog Sir Patrick Vallance, de hoogste wetenschappelijke adviseur van de Britse overheid en een van de architecten van het Britse Covid-­beleid, zegt: “De realiteit is dat gedragsverandering deel uitmaakt van het bereiken van Net Zero.” McMurray concludeert: “Het is duidelijk dat klimaatalarmisten, ondersteund door miljardairs, psychologen en de overheid, een oorlog aan het voeren zijn om de geesten van de mensen te veroveren, om hun Great Reset-dystopie te kunnen verwezenlijken. Zij hebben de macht en het geld aan hun zijde, maar niet de waarheid, zodat ze zich moeten bedienen van mind control-technieken.”


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.