Nieuws   Geo-politiek

Nederland gaat door met Moderna ondanks hartschade


Moderna CEO Bancel
💨

Datum: 16 oktober 2021
Geo-politiek
Martijn Bloem, Karel Beckman

Nederland is vooralsnog niet van plan het vaccinatiebeleid van de Noord-Europese landen te volgen. IJsland, Zweden, Noorwegen en Finland zijn gestopt met het prikken met Moderna vanwege een vergroot risico op ontstekingen aan de hartspier en het hartspierzakje. Bij het EU meldpunt EUdraVigilance zijn voor het Moderna vaccin 787 dodelijke slachtoffers gemeld vanwege hartaandoeningen en 3456 voor alle vaccins samen. Volgens een woordvoerder van GGD-GHOR is Moderna echter “een prima vaccin”.

Zweden, Denemarken en Noorwegen zijn eerder deze maand gestopt met het gebruik van de Moderna injectie voor mensen onder de 30 na publicatie van Noors onderzoek over cardiovasculaire bijwerkingen. IJsland geeft aan niemand meer het Moderna vaccin. Uit het Noorse onderzoek bleek dat Moderna wordt geassocieerd met een vergroot risico op hartspierontsteking (myocarditis) en ontsteking van het hartspierzakje (pericarditis), met name bij jongeren en jongvolwassenen.

Een woordvoerder van de Zweedse gezondheidsorganisatie Folkhälsomyndigheten verklaarde volgens persbureau Reuters: “De connectie is duidelijk zichtbaar wanneer het aankomt op Moderna’s vaccin Spikevax, met name na de twee dosis”.

Een woordvoerder van de Deense gezondheidsautoriteit zei: “In de voorlopige data… is er een vermoeden van een verhoogd risico op hartontsteking bij vaccinatie met Moderna”. De Canadese staat Ontario is al op 29 september gestopt met het toedienen van de Moderna injectie aan 18- tot 24-jarigen. “Het percentage kinderen met myocarditis is veel hoger dan het percentage dat Covid-19 krijgt,” zei een woordvoerder van de regering van Ontario in de Toronto Sun.

In Nederland werd woensdag bekend dat de GGD’s voorlopig stoppen met het zetten van eerste prikken met Moderna, maar dat is puur om efficiency-redenen, verklaart een woordvoerder van de overkoepelende instantie GGD-GHOR tegenover deze krant. “Het aantal prikken is de laatste tijd sterk afgenomen. We willen de priklocaties nu efficiënter inrichten, dan hebben we aan drie vaccins genoeg. Maar Moderna is een prima vaccin. We gaan daar zeker weer mee prikken als de regering in november besluit over te gaan tot booster shots en de aantallen weer toenemen.”

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wilde geen antwoord geven op vragen van De Andere Krant over het beleid ten aanzien van de vaccins. Het ministerie, dat in juni nog 6 miljoen doses Moderna inkocht, liet eerder aan NU.nl weten dat het Moderna-vaccin nog steeds voldoende veilig en werkzaam is. Voorlopig voorziet het ministerie geen “verandering in de vaccinatiestrategie”, meldde NU.nl. In Nederland waren op 8 oktober 2021 in totaal bijna 2 miljoen Moderna injecties gezet.

Bij het EU meldpunt voor bijwerkingen EUdraVigilance waren op 14 oktober in de EU 10.153 meldingen binnengekomen van hartaandoeningen na injectie van Moderna. Dat is overigens minder dan bij AstraZeneca en Pfizer, die echter ook in grotere aantallen zijn toegepast. In totaal waren er 61.370 meldingen van hartaandoeningen bij alle vaccins waarvan 3456 dodelijk. Het totale aantal gemelde doden van alle bijwerkingen ligt boven de 26.000. Bij de Mexicaanse griep in 2009 werd gebruik van het Pandemrix vaccin in de VS stopgezet nadat 25 doden waren gemeld.

In een zeer recente wetenschappelijke preprint-publicatie meldt cardioloog Peter McCullough dat het aantal gevallen van myocarditis bij 12- tot 15-jarigen 19 keer zo groot is na vaccinatie dan het normale percentage. Voor jongens van 12-17 jaar is de kans op hartaandoeningen na vaccinatie hoger dan de kans om met Covid-19 in het ziekenhuis te belanden.

De oprichters van Moderna zijn ondertussen spekkopers van de Covid-19 pandemie. Aandeelhouders Noubar Afeyan, Robert Langer en Timothy Springer zijn de Forbes top 400 van rijkste Amerikanen binnengestormd in 2021. Ze hebben een vermogen van tussen de $4,9 en $5,9 miljard. Moderna (de naam verwijst naar de gen-therapeutische mRNA technologie die het bedrijf gebruikt) is een bedrijf met een controversiële geschiedenis, zo blijkt uit recent onderzoek van Whitney Webb, een van de beste onderzoeksjournalisten uit de Verenigde Staten.

Webb schrijft dat Moderna, dat in 2010 werd opgericht, vóór de coronapandemie geen enkel medicijn succesvol op de markt wist te brengen. De mRNA-technologie bleek niet veilig te zijn bij reguliere medicijnen. De coronapandemie en de komst van de mRNA-vaccins, waar CEO Stéphane Bance (zie foto) hard voor lobbyde bij ’s werelds machtigste financiers en politici, wist het bedrijf te redden.

 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.©2023 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.