Nieuws Mens en Macht

Aanvallen op vrijheid van meningsuiting steeds heftiger

aanval vrijheid
Timo Nausch
💹

Oproep tot verbod op politieke partijen​
Oproep tot verbod op politieke partijen
Datum: 29 oktober 2022
Mens en Macht

Van de redactie


De hoofdredactie van dagblad Trouw heeft een oproep gedaan om de PVV, FVD en mogelijk JA21 te verbieden. De oproep past in een trend waarin democratie en vrijheid van meningsuiting in Nederland steeds verder onder druk komen te staan.

“Haast is geboden met een wetsvoorstel waarmee het mogelijk wordt om politieke partijen te verbieden die de grondwet met voeten treden”, schrijft de hoofdredactie van Trouw in een commentaar op 21 oktober. Hoofdredacteur Cees van der Laan legt uit dat Trouw doelt op PVV en FVD, en wellicht JA21, die hij omschrijft als “de nette variant” van deze partijen. Volgens Trouw is FVD bezig “de parlementaire democratie te ondermijnen, complottheorieĂ«n de wereld in te slingeren en politieke tegenstanders verdacht te maken”. Hij verwijt “Thierry Baudet en zijn kornuiten in de Kamer antisemitisme”. Van der Laan: “Hoewel een partij verbieden het laatste is wat je in een democratie zou willen, moeten parlement en kabinet toch bereid zijn het beest in de bek te kijken en met wetgeving komen”.

Commentator Ab Gietelink, die zichzelf ‘links’ noemt, ziet in de oproep van Trouw juist een bedreiging voor de democratie. Trouw “pleit voor een dictatuur van politiek correcte opinie”, stelt Gietelink. “Hoofdredacteuren die een cordon sanitaire willen opwerpen tegen partijen als FVD en PVV dreigen de democratie een zware slag toe te brengen.” De beschuldiging van antisemitisme aan het adres van Baudet, die een Joodse vrouw heeft, noemt hij “lasterlijk”.

De oproep van Trouw staat niet op zichzelf. Vanuit politiek en media wordt steeds vaker opgeroepen om dissidenten monddood te maken. Zo hebben Kamerleden van VVD, PvdA, GroenLinks en Denk gevraagd om “maatregelen” tegen omroep Ongehoord Nederland (ON). VVD-Kamerlid Pim van Strien sprak van “racistische drek die ON onze huiskamers inpompt op kosten van de belastingbetaler”. Hoofdredacteur van WNL Bert Huisjes en directievoorzitter van KRO-NCRV Peter Kuipers vinden dat ON van de buis moet.

Wie zich uitspreekt tegen het overheidsbeleid op het gebied van corona, OekraĂŻne of immigratie, krijgt te maken met zware aantijgingen als ‘complotdenkers’, ‘antisemieten’, ‘fascisten’. De Britse schrijver David Icke, die is uitgenodigd om te komen spreken op een vredesdemonstratie in Amsterdam, werd in de media zelfs een “holocaustontkenner” genoemd, zonder bewijsvoering. Schrijver Özcan Akyol stelde in het televisieprogramma VI, over FVD: “Je hebt gewoon fascisten in de Kamer. Journalisten intimideren, complottheorieĂ«n, antisemitisme. Kijk of je die partij kan verbieden. Wat moeten ze nog meer doen om te bewijzen dat het fascisten zijn?” In hetzelfde programma deed Johan Derksen een oproep om Thierry Baudet te “liquideren”, wat herinneringen opriep aan de liquidatie van Pim Fortuyn.

SBS-journalist Merel Ek probeerde de uitspraak van Derksen goed te praten door tegen FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren te zeggen dat volgens Van Dale liquideren ook kan betekenen “iemand wegsturen”. Toen Van Meijeren haar op nogal ruwe wijze confronteerde met de onjuistheid van deze uitspraak, kreeg hij massale kritiek over zich heen. De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) en zelfs premier Rutte veroordeelden de actie van Van Meijeren, maar niet die van Ek.

Dissidenten worden ook op andere manieren steeds meer beperkt in hun vrijheid. Artsen worden beboet en opgejaagd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd als zij uit gewetensnood de overheidslijn in het coronabeleid niet volgen. Sociale media platforms als Youtube verwijderen op grote schaal video’s waarin kritiek wordt geuit op de Covid-vaccinaties, zelfs als die afkomstig is van gerenommeerde hoogleraren. Kritiek op westerse steun voor de oorlog in Oekraïne wordt ook gecensureerd.
Daarnaast worden critici beperkt in hun mogelijkheden om fondsen te werven. ING mag van de rechter weigeren een rekening te voeren voor de organisatie Viruswaarheid van Willem Engel en Jeroen Pols, zo werd vorige week bekend. Viruswaarheid vreest dat zij zal moeten stoppen als dit oordeel in hoger beroep in stand blijft. Engel wordt op vage gronden strafrechtelijk vervolgd vanwege “opruiing”. Betalingsdienst Paypal heeft aangekondigd gebruikers die “intolerantie” promoten te gaan weren. Het Nederlandse kabinet heeft als eerste in Europa een wetsvoorstel ingediend dat banken verplicht alle transacties boven de 100 euro van alle Nederlanders te monitoren in het kader van ‘witwasbestrijding’. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens zal straks “al jouw betaalgedrag centraal worden verzameld en met algoritmes in de gaten worden gehouden”.

De toenemende censuur beperkt zich niet tot Nederland. De EU is bezig met invoering van een wet, de European Digital Rights Initiative, die Brussel het recht geeft het internet te censureren in tijden van ‘crisis’. Brussel kan dan platforms als Facebook, Instagram, Twitter en Youtube dwingen inhoud te verwijderen. In Duitsland is deze week zonder enige ruchtbaarheid een wet door het Parlement gejast die het begrip ‘opruiing’ (‘Volksverhetzung’) verruimt. Aan bestaande wetgeving is een vaag opgestelde paragraaf toegevoegd die het bijvoorbeeld verbiedt om “oorlogsmisdaden goed te praten of te bagatelliseren”. Daarmee wordt kritiek op het beleid van de regering ten aanzien van Oekraïne moeilijker gemaakt.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.