Nieuws Mens en Macht

Censuur gaat door: internist opnieuw van LinkedIn verwijderd

linkedin censuur
Beeld: Souvik Banerjee | Unsplash
💨

Kritiek op beleid nog steeds niet welkom op sociale media​
Kritiek op beleid nog steeds niet welkom op sociale media
Datum: 8 april 2023
Mens en Macht

Barbara Le Noble


Het LinkedIn-account van vasculair internist Sabine Pinedo is onlangs voor de derde keer verwijderd. Begin 2023 werd haar account, met meer dan vijftienduizend volgers, ook al eens verwijderd. Na protest van velen, waaronder ook enkele invloedrijke mensen, werd de blokkade toen binnen enkele dagen weer opgeheven.

Pinedo, die een medisch platform heeft opgericht, Vital 10, dat pleit voor meer aandacht voor leefstijl en zorg die gericht is op gezondheid in plaats van ziekte, deelde op LinkedIn peer-reviewed wetenschappelijke artikelen en stelde vragen over het zorgbeleid. “Ik stelde vooral vragen, zodat mensen zelf gaan nadenken. Mijn berichten waren altijd doorspekt met vragen en ik heb nooit desinformatie verspreid. De wetenschappelijke onderzoeken die ik deelde, zijn peer-reviewed. Het is toch bizar dat collega-wetenschappers met een andere visie deze niet mogen delen met de wereld?”

De uitingen van Pinedo zouden de community-richtlijnen van LinkedIn schenden. Volgens een woordvoerder van LinkedIn zijn de regels aangescherpt sinds corona en mogen leden geen inhoud delen die ingaat tegen de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere officiële instanties.

De verwijdering van het LinkedIn-account van Pinedo laat zien dat de censuur op sociale media onverminderd doorgaat. In de periode 2020-2023 werden wereldwijd vele berichten en accounts verwijderd van professionals met een wetenschappelijke achtergrond, omdat zij zich kritisch uitlieten over de coronavaccins. Hun bijdragen werden zonder opgaaf van reden verwijderd, ondanks het feit dat zij genuanceerd schreven en hun stellingen onderbouwden. Berichten die de reputatie van deze gecensureerde professionals schaden, mochten wel online blijven. Ook werden berichten met onjuiste medische claims en valse aannames over de vaccins niet verwijderd.

Uit WOB-documenten is gebleken dat de Nederlandse regering, onder meer middels een ‘Denktank Desinformatie’, media actief bewerkt om kritiek op het coronabeleid te censureren. Ook de EU oefent zware druk uit op sociale media om onwelgevallige uitingen, ook met betrekking tot de oorlog in Oekraïne of het klimaatbeleid, te verwijderen, op straffe van zware boetes.

Noot van de redactie:

In het artikel “Censuur gaat door: internist van LinkedIn af”, dat is verschenen in de papieren uitgave van De Andere Krant (8 april 2023, nr. 14) zijn helaas enkele fouten geslopen. Er stond in dit artikel dat Vital10 pleit “voor meer aandacht voor leefstijl in plaats van pillen en vaccins.” Dit is onjuist. Vital10 richt zich op geen enkele manier “tegen pillen en vaccins”. Ook werd gesteld dat het LinkedIn account van Sabine Pinedo was “teruggezet na bemoeienis van invloedrijke collega-artsen Marcel Levi en Maurice van den Bosch”. Het ging echter om protesten van velen, waaronder collega-artsen. De fouten zijn geheel de verantwoordelijkheid van de redactie. Onze excuses daarvoor. 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.