Nieuws Mens en Macht

“NRC verspreidt nepnieuws over vredesdemonstraties”

NRC verspreidt desinformatie
Beeld: MKFOTOGRAFIE
💨

NRC voert al langer een smeercampagne tegen partijen die enig begrip tonen voor Rusland​
NRC voert al langer een smeercampagne tegen partijen die enig begrip tonen voor Rusland
Datum: 28 oktober 2023
Mens en Macht

Ab Gietelink


De maandelijkse vredesdemonstraties in Amsterdam worden “aangejaagd” en “betaald” door Rusland, meldt NRC op 23 oktober. In het artikel worden twee personen op de korrel genomen: organisator Petra Ottenhof, die als zzp’er kleding en sieraden verkoopt op festivals, én Natalya Vorontsova, een Nederlands-Russische zorgmedewerker die zich al jaren inzet voor betere verhoudingen tussen Nederland en Rusland.

Beiden noemen de beschuldigingen absurd. NRC kan desgevraagd geen enkel concreet bewijs aanvoeren van betalingen voor de demonstraties, waarvan de maandelijkse kosten een paar honderd euro bedragen. Journalist Ab Gietelink, geregeld aanwezig bij de vredesbijeenkomsten, betoogt dat NRC nepnieuws verspreidt. “De demonstranten staan daar omdat ze tegen wapenleveranties aan Oekraïne zijn. Dat is blijkbaar een mening die je volgens NRC niet kunt hebben zonder te worden ‘aangejaagd’ door Rusland. De vraag is waarom een ‘kwaliteitskrant’ als NRC zover is afgegleden dat zij niet de oorlogs­hitsende politici en mediaorganisaties en het militair-industriële complex onderzoekt, maar vredesdemonstranten verdacht maakt? Het antwoord is dat NRC en de rest van de Nederlandse media hebben gekozen voor steun aan Oekraïne en al jaren anti-Rusland zijn. Ondertussen zijn honderdduizenden Oekraïeners gestorven en dreigt het land ten onder te gaan. Dat vindt NRC blijkbaar minder belangrijk”.

De vredesdemonstraties op de Dam vinden iedere laatste zondag van de maand plaats. De eerstkomende op 29 oktober.

Iedere laatste zondag van de maand vindt op de Dam in Amsterdam de demonstratie Geen wapens voor vrede plaats. Veel van de deelnemers – er zijn meestal zo’n 100 mensen – waren er ook al bij tijdens de coronademonstraties. De meesten hebben een politiek linkse achtergrond. De vredesdemonstraties worden in de Nederlandse media grotendeels doodgezwegen, maar krijgen in de Russische (en onafhankelijke Oekraïense) media wel aandacht. Sprekers en organisatie kan men dat moeilijk verwijten. Zij worden door journalisten van de persbureaus TASS en Ria Novosti gevraagd commentaar te geven en leggen uit dat ze voor onderhandelingen en vrede met Rusland zijn. Niemand van hen legitimeert de Russische invasie van 24 februari 2022.

Omdat ik vaste spreker bij alle demonstraties was, heb ik de organisatoren goed leren kenen. Ik weet daarom dat de beschuldigingen berusten op ‘fake nieuws’. De twee personen die in het artikel op de korrel worden genomen, organisator Petra Ottenhof (zie P24) en de Nederlands-Russische Natalya Vorontsova, verwerpen de beschuldigingen in het artikel nadrukkelijk.

Petra Ottenhof verkoopt als zzp’er kleding en sieraden op festivals. Zij legt uit dat de demonstraties low budget zijn georganiseerd en dat iedereen grotendeels zijn eigen kosten voor zijn rekening neemt. Daarnaast is er tijdens de zes gehouden demonstraties voor ongeveer 1500 euro aan donaties opgehaald, waarvan vergunningskosten, demo-materialen en flyers werden betaald. Het gaat om donatiebedragen tussen de 5 en 100 euro. Er waren geen ‘Russische’ donaties bij. “Wij zijn onafhankelijk”, zegt Ottenhof. “Er zijn geen Russische organisaties die ons hebben ‘aangejaagd’ of die invloed hadden op onze leuzen of besluitvorming van de demonstraties.”

Natalya Vorontsova (49), die in het artikel wordt neergezet als de kwade genius die contacten met ‘Rusland’ zou onderhouden, is sociaalpsychiatrisch casemanager in de regio Haaglanden. Zij is al eerder door de AIVD afgeschilderd als een Russische spionne. Ik heb Vorontsova een aantal keren persoonlijk ontmoet. Zij is een betrokken, integere en idealistische Nederlands-Russische burger, die zich al jaren inzet om de relatie tussen Nederland en Rusland te verbeteren. Zij helpt zowel Russische als Oekraïense vluchtelingen.

Vorontsova stelt dat zij voor de vredesdemonstraties nooit geld heeft ontvangen van Russische organisaties. Zij heeft in de organisatiegroep een deel van de kleine donaties van deelnemers en sympathisanten opgehaald, in totaal gemiddeld 150 euro per demonstratie. Het bedrag voor de verkeersontheffing op de Dam, 245 euro, vulde ze aan van haar eigen geld. NRC schrijft dat ze een “stroomgenerator kocht, die nodig was voor de geluidsinstallatie op de Dam”. De generator werd echter gehuurd.

Vorontsova zou zich volgens NRC inzetten voor de Nederlandse tak van een “met steun van Poetin” opgerichte organisatie, Vrijwilligers voor de Overwinning. Dit is een organisatie die de overwinning van Rusland op de nazi’s herdenkt en bloemen legt op Sovjet-graven in Nederland, waaronder die in Amersfoort. Het is goed mogelijk dat er in deze organisatie ‘Russische patriotten’ actief zijn die de oorlog in Oekraïne ondersteunen, maar dat wil niet zeggen dat de vredesdemonstraties op de Dam door hen worden ‘betaald’ of ‘aangejaagd’. Vorontsova zou verder volgens NRC een onderscheiding hebben ontvangen van een separatistenleider uit Oekraïne, maar dat ontkent zij.

NRC meldt ook dat “de internetzender Mriya” beelden van de vredesdemonstraties verspreidt. Dit is een onafhankelijke Oekraïense zender die tegen de oorlog is en daarom ondergronds moet opereren. Volgens NRC zouden “Mriya-journalisten” twee persconferenties hebben belegd, in de hotels Krasnapolsky en Victoria. Bij die laatste was ik aanwezig en heb ik uitgelegd, zoals ik steeds doe, dat ik de Russische inval veroordeel, maar ook dat die is uitgelokt door de Navo en de VS.

NRC voert al langer een smeercampagne tegen partijen die enig begrip tonen voor Rusland. Wilmer Heck schreef een 2,5 pagina groot artikel over De Andere Krant waarin hij op basis van vage verbanden aanvoerde dat wij door Rusland zouden worden betaald, wat uiteraard onzin is. Het bericht werd wel kritiekloos overgenomen door media als de NOS en Follow The Money. Heck en Kouwenhoven schreven ook een artikel over onze medewerker Eric van de Beek, auteur van een boek over MH17, waarin zij beweerden dat Van de Beek en journalist Max van der Werff werden “aangestuurd” door de Russische geheime dienst. Voor een weerlegging van deze beschuldigingen, zie dakl.nl/smeercampagne-mh17-journalisten

Weerwoord NRC
Wij vroegen Wilmer Heck telefonisch om concrete bewijzen van de beschuldiging dat de vredesdemonstranten door Rusland worden betaald. “Heb je bankafschriften of telefoontabs?” Heck: “Nee, ik werk niet voor de inlichtingendiensten”. “Wat heb je dan wel?” Heck: “We hebben beelden dat ze kleren dragen van de organisatie en lid zijn van de Facebookgroep”. “Dat klinkt alsof je niets concreets hebt, anders zou je het zo kunnen noemen.” Heck: “Je beschuldigt me nu van slechte journalistiek. Ik hang op.” Later kregen we een reactie via Whatsapp. “We hebben vier personen geïdentificeerd die deelnemen aan de ‘vredesdemonstraties’ en actief zijn voor de Nederlandse tak van de Vrijwilligers van de Overwinning. (...) Een van hen is Vorontsova.”

Voor een portret van Natalya Vorontsova, zie: dakl.nl/portret-natalya-vorontsova
 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.