Nieuws Mens en Macht

World Economic Forum steeds meer onder vergrootglas – en onder vuur

wef onder vuur
Beeld: Klaus Schwab
💨

Zelfs in de reguliere media sijpelt stevige kritiek door​
Zelfs in de reguliere media sijpelt stevige kritiek door
Datum: 16 januari 2023
Mens en Macht

Ido Dijkstra

Ido Dijkstra

De eliteclub World Economic Forum van Klaus Schwab, die vanaf 16 januari voor de 53e keer bijeenkomt in Davos, slaagt er sinds de coronacrisis niet meer in, in de schaduw te opereren. De ondemocratische werkwijze en de ‘status aparte’ van de globalisten roept steeds meer weerstand op. “De kritiek op het WEF is snel aan het verbreden.”

Naar schatting 3000 machtige politici, beroemdheden en zakenmensen vliegen komende dagen vanuit heel de wereld naar Davos, vaak in privéjets. Onder hen vertegenwoordigers van de Nederlandse regering zoals premier Rutte, de ministers Kajsa Ollongren (Defensie), Sigrid Kaag (Financiën) en Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken), en ook koningin Máxima. Persbureau Reuters meldt dat een recordaantal van 52 staatshoofden op de gastenlijst staat, al ontbreekt wel de naam van Joe Biden. Nog eens 600 CEO’s van multinationals geven acte de présence, onder wie Nederlandse topmannen als Klaas Knot (De Nederlandsche Bank), Feike Sijbesma (Philips) en Dolf van den Brink (Heineken).
De elite komt in het ski-oord bijeen om te praten over klimaatverandering, de ‘energie- en voedselcrisis’, mogelijke cyberattacks, de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en meer. Allemaal om er ‘samen te gaan werken in een gefragmenteerde wereld’, staat op de site. “We zitten in een mindset van crises. Davos kan helpen daaruit te komen”, blikte directeur en oprichter Klaus Schwab vooruit.

Steeds minder mensen lijken echter te geloven in de goede intenties van het WEF. De rijken der aarden die samenkomen in Davos zijn in de ogen van velen niet de oplossers, maar makers van problemen. Zowel politiek links als rechts georiënteerde protestgroepen hebben aangekondigd te gaan protesteren in Davos. De komende dagen marcheert een leger van 5000 militairen door de straten van het skioord, zo meldt de Zwitserse krant Blick. Het is blijkbaar nodig om de veiligheid van de elite te waarborgen. Ook de Noorse WEF-president Børge Brende geeft toe dat er spanning is. “Het lijdt geen twijfel dat onze 53e jaarlijkse bijeenkomst in Davos zal plaatsvinden tegen de meest complexe geopolitieke en economische achtergrond in decennia.”

Het WEF roept bij monde van Schwab al jaren dat het “noodzakelijk is de wereld opnieuw op te starten”. Dit plan, The Great Reset, is omstreden, mede omdat het geen democratische basis heeft. Op de grote social media-kanalen zijn sympathisanten van het project als naalden in een hooiberg van kritiek. The Great Reset dient niet tot nut van het algemeen, maar van een kleine elite, zo luidt de teneur van de meeste reacties. De invloedrijke netwerkclub lijkt niet goed raad te weten met de kritiek. Algemeen directeur Adrian Monck probeert de kritiek in de hoek van ‘desinformatie’ te plaatsen. “Desinformatie is een plaag voor het publieke discours. Op feiten gebaseerde journalistiek kan helpen dit te stoppen”, schrijft de voormalig Brits hoogleraar journalistiek, die werkte voor CBS en Sky News, in een opiniestuk. In een ander stuk heeft hij het zelfs over ‘een antisemitische complottheorie’ als mensen vermoeden dat de Great Reset gebruikt wordt om de wereldmacht te grijpen.

FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen, die in de Tweede Kamer vragen heeft gesteld over de contacten tussen Nederlandse regeringsleden en het WEF, herkent de tactiek. “Je hebt misinformatie en desinformatie. Misinformatie is bijvoorbeeld beweren dat de maan gemaakt is van blauwe kaas. Ze zullen je hooguit voor gek verklaren om zo’n maffe bewering, maar dat is het. Alles wat echter indruist tegen het verhaal van deze technocraten, betitelen ze snel als desinformatie. De definitie daarvan is het ter kwade trouwe verspreiden of verdraaien van een verhaal. Door dat frame op critici te plakken, is een inhoudelijke discussie niet meer mogelijk en nodig. Waarom ze het doen? Ik kan het niet anders verklaren dan dat zij geloven dat ze de absolute waarheid in pacht hebben. Maar ze komen er niet meer zo gemakkelijk mee weg.”

Het WEF weet dat ze het gangbare narratief moeten controleren om effectief te zijn. “Narratieven zijn in staat een natie in oorlog te drukken en gemeenschappen in armoede te houden”, staat op de site. Het laatste boek van Klaus Schwab heet The Great Narrative – For a better future. Maar juist die slag zijn de globalisten aan het verliezen. Zo sijpelt er zelfs stevige kritiek door in de reguliere media. Het Britse politieke tijdschrift The Spectator, opgericht in 1828, legt in een lang essay uit ‘Waarom het niet gek is om tegen het World Economic Forum te zijn’. Schrijver Samuel Gregg heeft daarvoor helemaal geen complottheorieën nodig, schrijft hij. “De agenda die nu wordt nagejaagd in plaatsen zoals Davos is alarmerend genoeg voor iedereen die gelooft in het behoud van waarden als vrijheid, soevereiniteit en decentralisatie van de macht”. Het stuk kreeg wereldwijde aandacht doordat het werd gedeeld door de bekende psycholoog en opiniemaker Jordan Peterson.

Dat het WEF steeds vaker onder een kritisch vergrootglas ligt, heeft ook zijn uitwerking in Den Haag niet gemist. Steeds meer politici merken op dat er een intieme relatie tussen de Staat der Nederlanden en het WEF is ontstaan. Minister van Buitenlandse Zaken en vice-president Hoekstra liet in een brief aan de Kamervoorzitter Vera Bergkamp weten dat hij op 18 januari niet bij het Commissiedebat Raad Buitenlandse Zaken kan zijn, omdat hij verplichtingen in Davos heeft. “Daar gaan ze weer in januari met zijn allen naar het World Economic Forum. Ze zeggen er nu dus zelfs Kamerdebatten voor af. Om in het geheim te kunnen overleggen over ons maar zonder ons, én zonder dat wij dat kunnen controleren. Globalisten Unlimited. Verschrikkelijk. #WEF”, tweette Geert Wilders. Het was zelfs even het meest geretweette bericht van Nederland. Ook Caroline van der Plas van BBB was duidelijk: “Bizar dat een minister een debat met de Kamer niet bijwoont vanwege het #WEF. Een middelvinger naar de burgers in Nederland.” Wybren van Haga: “Ongehoord. Minister verkiest achterkamers boven de Tweede Kamer en schoffeert daarmee het hoogste orgaan dat, in tegenstelling tot het World Economic Forum, wél democratisch gekozen is. Ik verzoek Kamervoorzitter @Vera_Bergkamp dringend om deze afmelding niet te accepteren”, aldus de voorman van BVNL die het WEF “een rare marxistische club” noemde. Van Houwelingen concludeert dan ook dat “de kritiek op het WEF inmiddels snel aan het verbreden is”.

WEF geniet in Zwitserland status van soevereine staat

Het World Economic Forum geniet, net als de vaccinatie-alliantie GAVI, in Zwitserland ‘een status aparte’ die normaal gesproken alleen voor intergouvernementele organisaties, zoals VN-instanties, is bedoeld. Op de website Vraagtekens.net laat een Nederlandse burgerjournaliste, die anoniem wil blijven, zien dat de Zwitserse overheid overeenkomsten is aangegaan met Global Vaccine Alliance (GAVI) en het WEF, beide gevestigd in het kanton Genève. Hierin is vastgelegd dat deze organisaties dezelfde privileges hebben als soevereine staten, onder de zogenaamde Host State Act (HSA). Daardoor genieten zij bijvoorbeeld immuniteit tegen juridische procedures, zo staat in artikel 3 van de HSA. In de overeenkomst met het WEF, aangegaan op 17 december 2014, staat dat de Zwitserse organisatie onder meer volledige vrijheid van handelen (artikel 2), belastingvrijstelling (artikel 3) en vrije beschikking over tegoeden geniet. (artikel 4). In de overeenkomst met GAVI, een samenwerkingsverband van vaccinproducenten, de Bill & Melinda Gates Foundation en internationale instellingen als de Wereldbank en WHO, staat dat de Zwitserse autoriteiten gebouwen van de vaccinalliantie niet mogen betreden en dat werknemers niet gearresteerd kunnen worden, enkele uitzonderlijke situaties daargelaten.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.