Cash

Betaal Bewust Contant

Betaal Bewust Contant
Het gebruik van contant geld neemt steeds verder af. Er wordt zelfs gewerkt aan een geheel digitale munt, de Central Bank Digital Currency. Als dit doorgaat, dan kan de overheid straks al je transacties controleren en zelfs tegenhouden. Contant betalen betekent vrijheid, anonimiteit, privacy en minder controle. Kom in verzet, betaal zoveel mogelijk contant. Plak deze stickers op 50 cent-, 1 euro- en 2 euro-munten om andere mensen wakker te maken. Geld moet vrij en van ons blijven en dat hebben we zelf in de hand!

Bestelpagina stickervellen

Vanaf de start van de muntstickeractie eind november vorig jaar, zijn er al meer dan 25 duizend stickervellen verspreid. Dat betekent dat er potentieel al meer dan een miljoen muntstickers zijn geplakt op de 2 euro-munten. De redactie van De Andere Krant merkt aan het enthousiasme onder de abonnees en de (bij)bestellingen van de stickervellen op de website dat de actie leeft. Onlangs plofte een enthousiaste e-mail uit België op onze digitale deurmat. “Ergens begin december hebben we per toeval hier in Antwerpen een 2-euro muntstuk ontvangen voorzien van een sticker ‘Betaal Bewust Contant van De Andere Krant’”, schrijft de lezer. “We vonden dat absoluut de max.” Dezelfde Vlaamse briefschrijver deelde ons mee dat hij niet veel later ook op het Spaanse vakantie-eiland Tenerife een Betaal Bewust Contant-sticker aantrof.

Uit vele reacties blijkt dat mensen graag in verzet komen tegen de aanval op het contante geld. Onderzoek van De Nederlandsche Bank wijst uit 1,5 miljoen Nederlanders afhankelijk zijn van contant geld. Het gaat dan voornamelijk om slechtzienden, daklozen, ouderen en mensen in de schuldhulpverlening. Wij geloven dat cashgeld voor iedereen van groot belang is, want cash betekent vrijheid in financiële keuzes. Er is in Nederland op 7 april 2022 een convenant getekend, waarin staat dat cashgeld de komende vijf jaar zeker in omloop zal blijven, maar een juridische basis om dat voornemen af te dwingen is er niet. De Andere Krant roept daarom iedereen blijvend op, zoveel mogelijk contant te betalen. Met de komst van de digitale munt, de Central Bank Digital Currency (CBDC), ligt die vrijheid onder vuur. De CBDC geeft de overheid in de toekomst de mogelijkheid alle transacties te kunnen controleren en zelfs tegen te houden.

De Andere Krant heeft een nieuwe sticker ontworpen die past op de 2 euro-, 1 euro- en 50 cent-munten. Alle abonnees krijgen deze week bij de krant een stickervel bijgevoegd. De stickervellen zijn ook te bestellen via de website per vijf vellen. Wie de krant van 18 maart 2023 bestelt, ontvangt er een stickervel bij. Kom in verzet, betaal zoveel mogelijk contant.

Bestelpagina stickervellen

Lees meer in onderstaande artikelen of in de Betaal Bewust Contant serie waarin De Andere Krant op zoek is naar de rol die contant geld speelt in onze samenleving.©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.