Senator Eric Kemperman vertelt waarom hij uit de BBB fractie is gestapt
Karel Beckman | Datum: 26 mei 2025
“BBB is een echo van de status quo geworden”
Senator Eric Kemperman is vandaag een week geleden uit de BBB-fractie gestapt, uit onvrede met de koers van de partij. Hij heeft lang geprobeerd intern iets te veranderen, maar dat heeft hij nu opgegeven. “BBB was ooit een frisse belofte in een land dat daar naar snakte. Er was hoop en verwachting. Die is helaas niet uitgekomen. De partij is verworden tot een echo van de status quo, die zich conformeert aan bestaand beleid.”
Senator Eric Kemperman doet zijn uiterste best om zo min mogelijk heibel te veroorzaken. Hij speelt niet op de man, schopt niet na en blijft zich respectvol uiten naar zijn collega’s van BBB, nadat hij afgelopen maandag zijn vertrek aankondigde op eeen partijvergadering. Hij gaat verder als eenmansfractie in zowel de Senaat als in de provinciale staten van Gelderland. “Ik zie heel veel hardwerkende, goedbedoelende BBB-bestuurders, zowel in het parlement als in de provincie. Ik spreek geen waardeoordeel uit over iemand.” Maar inhoudelijk spaart de 60-jarige Rotterdamse ex-ondernemer zijn partij niet. “We zijn teveel bezig met elkaar appjes te sturen over wat er allemaal niet goed is in dit land, maar we doen er weinig aan. We laten ons steeds weer vertellen dat verandering nu eenmaal moeilijk is, dat het tijd kost, dat dingen ‘nu eenmaal zo werken’. We zijn nu twee jaar verder na de enorme overwinning bij de provinciale verkiezingen en ik kan niet anders concluderen dan dat we veel te weinig resultaten hebben geboekt.”
BBB was heel even de hoop van de natie, herinnert Kemperman zich. De partij werd groot op de golf van het boerenprotest dat twee jaar geleden door het land trok. “Maar zij vertolkten een geluid dat brede weerklank vond”, zegt Kemperman. “Alle boeren samen zijn goed voor slechts 1 procent van de stemmen. Wij haalden meer dan 19 procent. We waren een nuchtere, no-nonsense partij. We spraken gewonemensentaal. Ik zie nog Caroline op die trekker zitten op het Binnenhof. Wat is daar van over? Je ziet het terug in de peilingen. We zakken steeds verder weg. Mensen zijn teleurgesteld. Als het zo doorgaat, is de partij over twee jaar verdwenen.”
BBB wist zijn electorale winst ook te verzilveren bij de coalitievorming in de provincies. “We wisten in bijna alle provincies in het bestuur terecht te komen. We stonden en staan wat dat betreft in het centrum van de macht. Maar we doen er veel te weinig mee.” Het zit Kemperman erg dwars dat BBB zijn belofte aan de boeren niet heeft waargemaakt. “Wiersma (BBB-landbouwminister) doet haar best, maar er is niets opgelost. Het probleem wordt verschoven naar een ministeriële commissie. Dat is een politieke truc. Er komt een onderzoek, dan zijn we we weer een jaar verder. De boer, de ondernemer, de PAS-melder is er niets mee opgeschoten.”
Stikstof is lang niet het enige dossier waarop BBB volgens Kemperman onvoldoende bereikt. De provinciale bestuurders doen te weinig tegen de komst van megawindturbines en zonnefarms, zegt hij. “Daar is enorm veel protest tegen, terecht, maar wij kiezen niet de kant van de bewoners. Dat vind ik onbegrijpelijk.”
Dan is er de volkshuisvesting, een specialiteit van Kemperman, die 25 jaar in de sociale-woningbouw actief was. “Deze sector moet helpen de wooncrisis op te lossen. Dan komt er ineens een voorjaarsnota uit waarin een huurbevriezing van twee jaar is aangekondigd. Dit was een verkiezingsbelofte van Wilders. Een enorme dreun voor de sector. Het betekent dat 35 miljard aan projecten op losse schroeven staat. De vereniging van woningbouwcorporaties, Aedes, is uit het overleg met de minister getreden en naar de rechter gestapt. Nota bene de minister van Volkshuisvesting, onze eigen Mona Keijzer, is hier nauwelijks in gekend. Zij is pas in de ministerraad op de hoogte gebracht. Dit kan toch niet. Ze zijn in het kabinet aan het kwartetten in plaats van het land te besturen. Dit heeft een enorme impact op de samenleving. Ik wil geen onderdeel meer zijn van dit soort spelletjes.”
Minstens zo belangrijk voor Kemperman is zijn overtuiging dat we moeten streven naar vrede, zowel in Oekraïne als in Israël. “Praat eens een keer over vrede, heb ik mijn collega’s voorgehouden. Proef het woord eens, kijk eens hoe dat voelt. Ik vind dat we ten aanzien van Oekraïne veel te oorlogszuchtig zijn. Wij in het Westen in het algemeen, maar BBB gaat daar in mee. Het was niet mogelijk hierover een gesprek op gang te krijgen.” Hetzelfde geldt voor Gaza. “Er klinkt nu eindelijk een heel klein beetje kritiek vanuit het kabinet op Israël. Te laat en te weinig wat mij betreft. Het kan toch niet wat daar gebeurt? Je gooit geen bommen op tenten en ziekenhuizen. Je bent toch niet pro-Hamas als je dat zegt? Dit overstijgt voor mij de partijpolitiek. Jong en oud zijn het erover eens dat het geweld in Gaza moet stoppen.”
Hoe verklaart hij het gebrek aan resultaten? “De bestuurspraktijk blijkt taai te zijn. Je hebt te maken met cohorten ambtenaren die al tientallen jaren hetzelfde beleid uitrollen. Het is heel moeilijk om dat te veranderen. Maar dat mag geen excuus zijn.” Ontbreekt het BBB aan een ideologie? “Ik weet niet zo goed wat dat is. Toen we begonnen wisten we eigenlijk zelf ook niet zo goed waar we voor stonden. Dat moest zich in de praktijk bewijzen. Maar als je zo weinig bereikt, moet je je afvragen, is de koers wel goed? Dan moet je als partij bij elkaar gaan zitten en harde vragen stellen. Dat gebeurt niet. Ik zie het ook bij NSC en PVV.”
Kemperman is nu naast Martin van Rooijen (50Plus) en Auke van der Goot (OPNL) de derde éénpitter in de Eerste Kamer. “Ik ben nu de fractie Kemperman. Dat is wel even wennen.” Dat hij in de Kamer blijft zitten, beschouwt hij niet als kiezersbedrog. Integendeel. “Ik blijf omdat ik mijn beloften aan de kiezer wil waar maken. Dat kan ik niet als ik me conformeer aan de fractie. Ik wil niet blijven zitten alleen om mijn termijn vol te maken. Ik heb grote offers gebracht. Na dertig jaar ondernemerschap mijn bedrijf verkocht. Ik wilde de politiek in om echt iets te veranderen. Daarvoor krijg ik nu meer vrijheid. Ik ben nog lang niet klaar in de politiek.”
Hij zal niet overstappen naar een andere partij. In een interview vorig jaar met De Andere Krant — die hij wekelijks verspreidt onder de senatoren — erkende hij dat hij vaak sympathie voelt voor standpunten van de FVD, maar hij denkt dat hij meer kan bereiken als onafhankelijk senator. “Er komen nog veel belangrijke dossiers aan. Het asielbeleid. Het woningbeleid. Ik ben misschien weg bij BBB, maar ik denk dat ik nog steeds heel goed het originele BBB-gedachtegoed kan vertegenwoordigen. Ik denk dat de kiezer dat juist zal waarderen.”
Megawindturbines die de leefomgeving van mens en dier verpesten‚ ‘nulemissiebeleid’ waardoor ondernemers de stad niet meer in kunnen met dieselbusjes‚ smart city-apparaten zoals 5G‚ wifi-trackers en sensoren in lantaarnpalen die de privacy en gezondheid van burgers aantasten‚ wateroverlast als gevolg van ‘vernattingsbeleid’‚ wolven die recreatie onmogelijk maken‚ de komst van oefenterreinen voor Defensie — op allerlei manieren wordt de leefomgeving van burgers bedreigd. Steeds meer mensen komen hiertegen in verzet. Ze spreken in bij raadsvergaderingen of zetten acties op touw om de controle over hun omgeving terug te pakken.
Wij zijn ervan overtuigd dat burgers op lokaal vlak veel kunnen bereiken. Zeker als we verbinding maken met elkaar. Daarvoor is deze nieuwe rubriek bedoeld. Hierin belichten wij wekelijks een lokaal initiatief waarmee burgers zich teweerstellen tegen plannen die hun leefomgeving aantasten. Alle initiatieven zullen bij elkaar worden gebracht op een aparte website van De Andere Krant (in ontwikkeling). Wij hopen dat mensen hierdoor elkaar weten te vinden en niet zelf steeds opnieuw het wiel hoeven uit te vinden.
Ben jij bezig met een lokaal initiatief waarvoor je aandacht wilt vragen en dat ook voor mensen elders in het land relevant is? Neem dan contact op met de redactie: redactie@deanderekrant.nl o.v.v. De Grote Verbouwing.