Nieuws Geo-politiek

Europese media roeren de oorlogstrom

media en oorlog
💹

Zweden waarschuwt burgers voor oorlog met Rusland​
Zweden waarschuwt burgers voor oorlog met Rusland
Datum: 23 januari 2024
Geo-politiek

Karel Beckman

Karel Beckman

Europese kranten waarschuwen hun publiek voor een op handen zijnde Russische invasie in 2024 of 2025. Het lijkt onderdeel van een propagandacampagne die de Europese bevolking moet voorbereiden op een Navo-oorlog tegen Rusland.

“De Bundeswehr bereidt zich voor op een aanval van Poetin”, kopte het Duitse sensatiedagblad Bild afgelopen week. De krant baseerde zich op “geheime overheidsdocumenten”. De Britse Daily Mail nam het bericht meteen over: “Geheime gelekte plannen onthullen hoe Rusland stap voor stap een totale oorlog gaat starten in achttien maanden tijd”, wisten de Britten te melden.

Het artikel in de Daily Mail ging ver­gezeld van een kleurrijk stappen­­plan, inclusief kaart van Europa, met angstaanjagende aankondigingen. Februari 2024: Rusland mobiliseert 200.00 troepen. Voorjaar 2024: Rusland lanceert nieuw offensief in Oekraïne en boekt flinke vooruitgang. Juli 2024: Rusland stookt geweld op in Estland, Letland en Litouwen. Oktober 2024: Rusland stuurt raketten naar Kaliningrad. Na nog een aantal escalaties eindigt het overzicht met Mei 2025: 300.000 Navo-troepen opgeroepen, Poetin trekt zich terug of begint de Derde Wereldoorlog.

Je zou dit nog kunnen afdoen als een incident, maar Bild en de Daily Mail zijn niet de enige media die de oorlogstrom roeren. In Zweden meldden de media dat “hoge Zweedse overheidsfunctionarissen de burgers hebben gewaarschuwd dat ze zich moeten voorbereiden op een mogelijke oorlog”. Minister van Buitenlandse Zaken Tobias Billstrom zei dat “Rusland een ernstige bedreiging vormt” voor Europa en dat Zweden “voorbereid moet zijn op een langdurige confrontatie”. Finse media meldden dat “Amerikanen ongehinderd toegang zullen krijgen” tot gebieden in Finland voor militaire doeleinden. In Estland meldde de premier dat “Rusland binnen drie jaar de Estse grenzen zal bedreigen”.

In Polen werd gemeld dat de regering voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog Duitse troepen zal toelaten. “Poolse fabrieken gaan op volle kracht oorlogsmaterieel produceren”, berichtte een krant. De Daily Mail meldde: “Het Verenigd Koninkrijk gaat 20.000 militairen leveren voor de grootste Navo-oefening sinds de Koude Oorlog, gericht op het afstoten van een Russische invasie.” De president van Estland deed een duit in het zakje door tegen de Oekraïense president Zelensky te zeggen dat zijn land geen restricties aan Oekraïne wil opleggen bij bombardementen op Russische doelen. In Letland werd een 82-jarige Russische ex-militair het land uitgezet, omdat hij een gevaar zou zijn voor de nationale veiligheid.

Volgens blogger Simplicius, die de Navo kritisch volgt en deze berichten verzamelde, is het doel van de propagandacampagne het omgekeerde van wat het lijkt. “De Navo-oorlogs­machine beschuldigt Rusland van iets waar ze zelf de zaden voor aan het planten zijn.” Hij wijst erop dat de westerse politici zichzelf tegenspreken. “Aan de ene kant zeggen ze dat Oekraïne de oorlog tegen Rusland aan het winnen is en dat Rusland is verzwakt, aan de andere kant dat Rusland heel Europa wil gaan veroveren.”

EU-‘president’ Ursula von der Leyen zei deze week in Davos bij het World Economic Forum dat Rusland “militair, economisch en diplomatiek is verzwakt”, maar het is onduidelijk waarop zij dit baseert. Rusland is dit jaar voorzitter van de BRICS, een snel groeiende groep van landen, inclusief China en India, die zich onafhankelijk opstellen van het Westen. De Indiase minister van Handel was onlangs vijf dagen op bezoek in Moskou, de Indiase minister-president Modi volgt binnenkort. Poetin en de Chinese leider Xi Jinping hebben elkaar de afgelopen jaren tientallen malen ontmoet. Ook sloot Rusland kort geleden een vrijhandelsovereenkomst met Iran.

Poetin heeft nooit blijk gegeven van enige intentie om Europa te veroveren of een oorlog te beginnen tegen de Navo. Hij zou in 2005 hebben gezegd dat “de ineenstorting van de Sovjet-Unie de grootste geopolitieke catastrofe was van de 20e eeuw”, zo wordt hem vaak voor de voeten geworpen. Volgens buitenland-commentator Ted Snider van het Libertarian Institute in de VS is dat citaat uit zijn context gerukt. “Poetin zei dat het ‘een grote ramp’ was, niet ‘de grootste’, en hij doelde daarbij op de economische ineenstorting die volgde op de politieke ontmanteling van de Sovjet-Unie. Hij betreurde het dat de spaargelden van de burgers in rook opgingen en dat oligarchen die de macht hadden overgenomen in Rusland, alleen hun eigen belang nastreven”, aldus Snider.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.