Nieuws Samen Leven

Het einde van de vrije samenleving

einde vrije samenleving
Giu Vicente
💨

­Gevoelige meningen worden in het huis van de democratie verboden verklaard​
­Gevoelige meningen worden in het huis van de democratie verboden verklaard
Datum: 20 maart 2022
Samen Leven

Sander Compagner

Sander Compagner

Nederland gaat steeds meer richting een Orwelliaanse samenleving waarbij meningen worden ingedeeld in goed of fout. Niet-toegestane meningen worden op een veelheid van manieren tegengewerkt. Een korte bloemlezing:

  • De overheid controleert haar eigen burgers en zelfs parlementariërs die onwelgevallige meningen delen. Op pagina 4 van deze krant staat een artikel over Oost-Duitse toestanden in het coronabeleid.
  • In het parlement bepaalt de voorzitter tot hoe ver het debat mag gaan. ­Gevoelige meningen worden in het huis van de democratie verboden verklaard. Daar waar de vrijheid van meningsuiting wettelijk extra beschermd is, omdat dat de basis is van een werkende democratie, wordt deze aan banden gelegd.
  • Een documentaire met onwelgevallige inhoud wordt geweerd uit ­het Amsterdamse Tuschinski. De hoofdpersoon, FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren, wordt in de meest walgelijke bewoordingen weggezet op radio1 door de vleesgeworden deugdelijkheid Marcel van Roosmalen, die Van Meijeren ten onrechte beschuldigt van het bagatelliseren van de Holocaust (met als obligaat deugende opening dat er geen geweld gebruikt mag worden, want dat hoort niet op de nette zender. Maar feitenvrije vuilspuiterij is geen probleem tegen een tegenstander van de toegestane opinie).
  • Nieuwszenders die onwelgevallige meningen en invalshoeken ­brengen, worden weggehouden bij de Nederlandse burger. De overheid, de EU in dit geval, bepaalt welke informatie wel of niet geschikt is voor de burgers van Nederland. Propaganda wordt alleen door ‘de ander’ gebruikt en de overheid ziet het als haar taak ons daartegen te ‘beschermen’.
  • Lokale kranten hebben op grote schaal uitingen van Forum voor Democratie buiten hun verkiezingsbijlages gehouden.
  • De verspreiding van de HoeNuVerder-krant, een publicatie van De Andere Krant en andere alternative media, is door veel (media)partijen gefrustreerd. Een krant die kritische vragen stelt, is blijkbaar een risico voor de bedrijfsvoering in een maatschappij van sociale controle.
  • Hugo de Jonge stelde in de Tweede Kamer dat artsen die een andere zienswijze hebben op het gebruik van ivermectine “op hun jasje gespuugd moeten worden”.
  • Steeds meer criticasters van de meerderheidsmening of de voorgeschreven werkelijkheid, krijgen te maken met justitie. Deze week was het de beurt aan Willem Engel, waarbij de waarschuwing aan iedere kritische denker niet mis te verstaan is. Na 440 artikelen in de Nederlandse kranten waarin Engel de maat is genomen, is het grote publiek warm gemaakt voor zijn arrestatie. Hele volksstammen reageren met gejuich omdat iemand vanwege zijn mening van de straat is gehaald.
  • Vrije media en criticasters van beleid worden op alle mogelijke manieren geframed. Een wetenschapsjournalist (een antropoloog die mee wil praten over onderwerpen die hem boven zijn pet gaan) noemt huisarts (en columnist in deze krant) Els van Veen een virusontkenner. Dat deze aantijging geen enkele basis heeft in de uitlatingen die door Van Veen gedaan zijn, doet er niet toe. De stempels complotdenker, klimaatontkenner, racist, fascist en natuurlijk het denigrerende ‘wappie’‛ worden continu gebruikt door hoeders van het narratief. Alles om weg te blijven van de inhoud.
De hierboven geschreven ontwikkeling is levensgevaarlijk en zal uiteindelijk, wanneer we deze niet kunnen keren, het einde betekenen van onze vrije samenleving. Het kort geleden verschenen boek van Matthias Desmet De psychologie van het totalitarisme is een must read om deze ontwikkeling te begrijpen. Als Andere Krant blijven we alle kanten van het debat belichten en zullen we nooit buigen voor welke druk op onze berichtgeving dan ook.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.