Nieuws Klimaat

Inferno Maui: klimaatverandering of diabolische aanslag?

inferno maui
Beeld: Unsplash
💨

Twijfels over oorzaak rampzalige brand op Hawaï​
Twijfels over oorzaak rampzalige brand op Hawaï
Datum: 19 augustus 2023
Klimaat

Ido Dijkstra

Ido Dijkstra

Een deel van het stadje Lahaina op Maui, het op één na grootste eiland van de archipel Hawaï, is verwoest door een inferno. Een plotseling oplaaiend onbedwingbaar vuur heeft honderden mensen een gruwelijke dood bezorgd en meer dan duizend panden in de historische wijk van de badplaats tot de grond toe afgebrand. Volgens de autoriteiten zijn op hol geslagen bosbranden, aangewakkerd door harde wind, de oorzaak. Het zou een neveneffect van de opwarming van de aarde zijn. Sceptici, onder wie overlevenden en ooggetuigen, bestrijden dit narratief. Enkelen wijzen zelfs op een diabolische oorzaak: een aanval met een zogenaamd ‘directed-energy weapon’ (DEW).

De ooggetuigenverslagen van overlevenden op Maui zijn indrukwekkend. Mensen die op 8 augustus aanwezig waren in het hart van het historische toeristische stadje met zo’n 13 duizend inwoners, werden overvallen door een vlammenzee. Het tachtig sirenes tellende alarmsysteem werd niet geactiveerd bij deze ramp. In een nieuwsuitzending van Democracy Now! vertelt vakantieganger Vixay Phonxaylinkham hoe hij ternauwernood zijn gezin en vijf kinderen wist te redden. “We hadden gegeten in een restaurant, zaten in de auto en wilden Lahaina uitrijden. Het verkeer stond vast, toen ik ineens donkere rookwolken zag naderen. Ik moest heel snel denken. We zijn snel uit de auto gegaan en de oceaan in gerend. We hebben ons vastgeklampt aan een surfplank. Alles brandde. Er waren explosies, auto’s ontploften, brandende deeltjes vlogen rond. Het was heel surreëel. We konden amper ademhalen. Het enige wat ik kon denken en zeggen is: we houden vol. We gaan hier niet dood. Het was puur overleven.”

Video’s afkomstig van drones en helikopters tonen daags na de branden een gebied in apocalyptische staat. Waar een paar uur daarvoor nog overwegend fraaie huizen en bedrijven stonden, ligt nu vooral witte as op de stenen grondplaten. De meeste auto’s zijn verschrompeld. De ravage doet denken aan een oorlogsgebied waar een precisiebombardement heeft plaatsgevonden. Gouverneur van Maui, Josh Green, constateerde “dat je de indruk krijgt dat een bom en vuur is afgegaan”.

Dat is volgens de autoriteiten niet het geval. Het onderzoek naar de toedracht staat slechts in de kinderschoenen, toch is het dominante verhaal nu al dat de bosbranden zich snel konden verspreiden door de aanhoudende droogte. Tornado Dory, die over de Stille Oceaan raasde, zorgde voor een aanwakkerende wind die niet zoals gebruikelijk uit zee maar uit de bergen kwam. Generaal Kenneth Hara van het Hawaïaanse ministerie van Defensie, sprak van “rode vlag droogte in combinatie met sterke wind” met als gevolg “wildfires” als de meest logische verklaring. Reguliere media verspreiden dat narratief ook als een wildvuur. “Wetenschappers zeggen dat klimaatverandering, aangedreven door het gebruik van fossiele brandstoffen, heeft geleid tot frequentere en krachtigere extreme weersomstandigheden”, aldus Reuters. Op Amazon is sinds 10 augustus al een Kindle-versie van het boek Fire and fury: The story of the 2023 Maui Fire and its implications for climate change van Miles Stones verschenen, die vertelt over de branden in Maui en de implicaties van klimaatverandering.

Op social media als Instagram, Tiktok, Twitter en Facebook zijn er vele vloggers, bloggers en ooggetuigen die hardop hun twijfels uitspreken bij deze lezing. “Er wordt in de media veel gezegd wat gewoon niet accuraat is. Een aantal punten: we proberen te helpen, maar hulp wordt afgewezen. Er wordt gesproken over tientallen doden op dit moment, maar ik weet al van honderden. Misschien maak ik mensen boos. Het zou inderdaad ook een natuurlijke ramp kunnen zijn, maar van wat ik zie met mijn eigen ogen, wijst het daar niet op”, deelt een ooggetuige via het Instagram-account Unjectedofficial. “Ik heb het idee dat het een aanslag met een DEW is en het verhaal een cover-up is voor veel meer.”

DEW staat voor directed-energy weapon, een afstandswapen afgevuurd door een laser bevestigd op bijvoorbeeld een drone, satelliet of vliegtuig. Het is een militair wapen dat doelwitten van afstand gericht en heel snel vernietigen kan, terwijl de dader buiten beeld blijft. Het scenario dat dit militaire wapen, dat de normale burger alleen kent uit een James Bond-film, voor de ongekende vernietiging heeft gezorgd, klinkt in eerste instantie ongeloofwaardig. Maar het wapen bestaat echt, zo geeft ook het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, toe. Sterker, het Air Force Research Laboratory (AFRL) heeft een basis op Maui waar geëxperimenteerd wordt met lasers, in het Maui Space Surveillance Complex.

De reden dat sceptici hinten op deze optie, is dat vele objecten letterlijk tot as zijn gemaakt. Soms staat de bomen ernaast nog recht overeind. Ook boten die in het water lagen, zijn verbrand. Wonderlijk genoeg zijn bijvoorbeeld de Maria Lanakila-kerk en een ander huis bij de kust nagenoeg ongemoeid gebleven, terwijl onroerend goed eromheen volledig in puin ligt. Er zijn vloggers die videomateriaal delen waarop flitsen te zien zijn. Het is alleen lastig te verifiëren hoe betrouwbaar deze personen zijn en of de beelden authentiek zijn. Vele worden ook gauw weer verwijderd.

Wat wel te verifiëren valt, is dat Ashley Probst, een plaatselijke reporter van Maui Times, via Twitter de autoriteiten ernstige nalatigheid verwijt. “Ik ben journalist die onophoudelijk bezig is informatie te vergaren bij het gemeentebestuur van Maui en de politie. Beide hebben een radiostilte afgekondigd en reageren niet op telefoontjes en emails van mij. De politieagenten in Lahaina hebben mijn recht van vrijheid van pers ontzegd door mij niet tot Lahaina Town toe te laten en me niet van informatie te voorzien. Ze hebben me zelfs van het kastje naar de muur gestuurd in mijn pogingen de mediacoördinator te pakken te krijgen. Ik krijg opgelegd dat ik alleen mag berichten wat bevestigd is door de autoriteiten. Wie tegen jullie liegen zijn de overheidsinstanties, die proberen hun wegen te verdoezelen, niet hun verantwoordelijkheid pakken en uitblinken in mismanagement”, stelt zij.

Ross Hart, een inwoner van Kula, een ander deel van Maui, vertelt dat hij in het begin de nog beheersbare branden aan het blussen was. “We hadden aanvankelijk het gevoel dat we het vuur aan het bedwingen waren en bij de huizen weg konden houden. En toen viel het water uit. Ook de patrouillerende brandweermannen konden niet meer water tappen. Het vuur sloeg over en versloeg ons. Daar sta je dan met je tuinslang en je ziet je huis in de fik gaan. We zijn toen in de auto gestapt en gevlucht. De volgende dag kwamen we terug en alles was platgebrand.”

De kritiek op de overheid verspreidt zich ook als een lopend vuur. President Joe Biden heeft na een aanvankelijk “no comment” als reactie op de ramp in Maui, inmiddels wel zijn medeleven betuigd en gezegd dat hij voor hulp gaat zorgen. Hij gebruikte daarbij de opmerkelijke woorden. “We’re laser-focused on getting aid to survivors…”

“DEW: complottheorie van klimaatveranderingontkenners”

Reguliere media zijn er als de kippen bij om de suggestie over directed-energy weapons (dew) in de kiem te smoren. De BBC schrijft dat “misleidende posts die impliceren dat ‘elites’ of overheidsafdelingen de branden opzettelijk zijn gestart, zijn afkomstig van verschillende bronnen”. Het tijdschrift Newsweek stelt dat het “een nieuwe complottheorie van ontkenners van klimaatverandering” is. Newsweek erkent nog wel dat Defensie jaarlijks een miljard uitgeeft aan de ontwikkeling van dergelijke wapens, maar stelt dat het moeilijk is die buiten testomgevingen te gebruiken. Het tijdschrift mailde met het Air Force Research Laboratory, waar volgens de aanhangers van wat zij “complottheorieën” noemen, een hele vleugel gewijd is aan het ontwikkelen van dews. De inhoud van dat e-mailcontact is niet duidelijk omschreven. Opmerkelijk is wel dat deze ‘onafhankelijke’ nieuwsmedia al deze conclusies trekken terwijl het bergen van de lijken nog in volle gang is en de autoriteiten nog niks feitelijks over het ontstaan van de branden hebben gedeeld. Ook Nederlandse journalisten zoals Chris Klomp en Maarten Keulemans, die in de coronacrisis het overheidsnarratief strikt volgden, reageren daags na de ramp cynisch op de suggestie dat er mogelijk een andere of sinistere verklaring voor de enorme verwoestingen is dan door de autoriteiten gepropageerd.

Zal er een smart city herrijzen uit de as?


Maui is een ruim 1800 vierkante kilometer tellend eiland, het op één na grootste van de eilandengroep Hawaï, met ruim 144 duizend inwoners. Een rijk eiland, in trek bij toeristen, waarvan er bij benadering twee miljoen per jaar komen. De grond in de historische wijk van Laihana, dat het zwaarst getroffen is door de branden, is kostbaar. De huizenprijzen lagen daar gemiddeld boven de miljoen dollar. Maui is een geliefde plek van de rijken, bekenden en zakenlieden van deze aarde, zoals talkshowhost Oprah Winfrey (die 870 hectare landbouwgrond bezit), acteur Clint Eastwood, zangeres Lady Gaga, miljardair Bill Gates en Facebook/Meta-voorman Mark Zuckerberg.

Ook de elitaire netwerkclub World Economic Forum heeft zijn vizier al langer gericht op Hawaï. In een artikel uit 2018 met de titel How Hawaii plans to be the first US state to run entirely on clean energy staat dat het WEF de eilandengroep wil laten draaien op zogenaamde ‘groene energie’.

Sceptici vrezen dat de elite het vernietigende inferno zal aangrijpen om een feniks letterlijk uit de as te laten verrijzen in de vorm van een ‘smart city’, leunend op kunstmatige intelligentie. Opmerkelijk in dat licht is dat gouverneur Josh Green, openlijk supporter van Agenda 2030 van de VN, op 17 juli het omstreden mandaat Emergency Proclamation Relating To Housing heeft bekrachtigd. Volgens critici is dit een antidemocratische wet. “Het versnelt het bouwproces, omzeilt veel waarborgen, geeft veel macht om beslissingen te nemen aan een select aantal met bijna geen waarborgen en vangnet voor landbehoud, culturele behoeften en meer, in naam van snelheid”, schreef de Hawaïaanse krant Star Advertiser in juli na de bekrachtiging kritisch. De eerste vastgoedondernemers hebben al aangeklopt bij slachtoffers van de ramp om de grond op te kopen.

Er zijn meer aanwijzingen dat Hawaï in rap tempo de komende jaren omgeturnd gaat worden tot ‘smart state’. Tijdens een smart city conferentie HICSS56 begin dit jaar (3 tot en met 6 januari) op Maui werd uitgebreid gesproken over smart cities en digital government. Op 25 september staat er in hoofdstad Honolulu, op het Hawaïaanse eiland Oahu, opnieuw een conferentie gepland over deze onderwerpen: Hawaii digital government summit. Amazon-baas Jeff Bezos, eveneens grootgrondbezitter op Maui, heeft al 100 miljoen dollar toegezegd voor het herbouwen van Lahaina. Ook hij is groot voorstander van AI gedreven steden.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.