Nieuws Geo-politiek

Israëlische pers werpt nieuw licht op Hamas-aanval 7 oktober

Israel an 7 oktober
Foto: Een Israëlische soldaat doorzoekt een huis in een kibboets in Israël Fotografie: Martin Divisek | EPA
💨

Israëlische overheid heeft doden onterecht opgevoerd als slacht­offers van Hamas​
Israëlische overheid heeft doden onterecht opgevoerd als slacht­offers van Hamas
Datum: 26 november 2023
Geo-politiek

Eric van de Beek

Eric van de Beek

Hoe kon het op 7 oktober zo misgaan in Israël? En wat is er nou eigenlijk precies gebeurd? Berichtgeving in de Israëlische media werpt een nieuw licht op het bloedbad van die dag.

De Palestijnse verzets- annex terreurbeweging Hamas heeft vanuit de Gazastrook een aanval uitgevoerd op Israëlisch grondgebied, waarbij talloze onschuldige Israëliërs om het leven zijn gekomen of zijn ontvoerd. Dat is zeker. Maar inmiddels is duidelijk dat sommige gruwelverhalen hierover niet op feiten zijn gebaseerd, nuancering behoeven of nog niet bewezen zijn. Ook blijkt dat de Israëlische autoriteiten ernstiger tekort zijn geschoten dan tot onlangs gedacht werd.

Op 10 oktober bracht de Engelstalige Israëlische tv-zender i24News het verhaal in de wereld dat in de door Hamas aangevallen kibboets Kfar Aza tenminste veertig vermoorde baby’s waren aangetroffen, van wie sommige onthoofd. De verslaggeefster, Nicole Zedeck, meldde dit te hebben vernomen van niet nader genoemde Israëlische militairen. Dezelfde dag meldde de Israëlische majoor-­generaal Itai Veruv op Twitter: “Hamas heeft baby’s onthoofd. We zullen ze uitroeien”. Twee dagen later publiceerde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu foto’s van dode en verbrande baby’s op zijn Twitter-account, met de begeleidende tekst: “Hamas is onmenselijk. Hamas is ISIS”. Hij had de foto’s getoond aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, zo meldde hij. De Amerikaanse president Joe Biden zei de foto’s te hebben gezien. Daarna ging nog het verhaal rond over een baby die gebakken was in een oven. Dat werd de wereld ingeholpen door noodhulpverlener Asher Moskowitz.

Er blijkt echter niets waar van de babygruwelverhalen. De Israëlische krant Haaretz publiceerde op 19 oktober op zijn website een lijst met de namen van alle 1104 bekende Israëlische slachtoffers van 7 oktober. Onder hen was welgeteld één baby: de tien maanden oude Mila Cohen die om het leven kwam in de kibboets Be’eri. De doodsoorzaak is onbekend, want niet vermeld, waar deze wel vermeld staat bij sommige anderen.

Uit de lijst blijkt ook dat een aanzienlijk deel van de omgekomen Israëli bestaat uit soldaten (366) en politieagenten (59). Het aantal omgekomen burgers lag, volgens Haaretz, op 778.

Uit videobeelden die Hamas-strijders zelf gemaakt hebben met bodycams, blijkt duidelijk dat Hamas-strijders met opzet Israëlische burgers hebben doodgeschoten met Kalashnikovs. Veel burgerslachtoffers zijn echter onbedoeld geraakt. Zij zijn omgekomen tijdens beschietingen tussen de Hamas-militanten en het Israëlische leger. Zo hebben Israëlische helikopterpiloten geschoten op auto’s bij het Supernova-muziekfestival, waar Hamas bezoekers heeft ontvoerd. Volgens Haaretz is ook de politie inmiddels tot de conclusie gekomen dat bij deze beschietingen vanuit de lucht talloze Israëlische slachtoffers zijn gevallen.

Omdat geen duidelijk onderscheid kon worden gemaakt tussen Israëlische burgers en Hamas-strijders, werd in het wilde weg geschoten op alles wat bewoog. Tanks hebben zelfs huizen in de kibboets Be’eri onder vuur genomen waar Hamas-strijders waren binnengedrongen om mensen te ontvoeren. Waarschijnlijk is daarbij ook baby Milan Cohen om het leven gekomen.

De Israëlische overheid heeft diverse doden onterecht opgevoerd als slachtoffers van Hamas, onder wie de inzittenden van een auto die duidelijk geraakt was door een Hellfire-raket van een Apache-helikopter. Was dat ook het geval met de vrouw van wie de Israëlische overheid beelden toonde op 23 oktober aan de internationale pers? De Times of Israel omschreef haar als “deels verbrand, met een verminkt hoofd’. Haar jurk was opgetrokken tot boven haar middel en ze droeg geen onderbroek. Daniel Amran, een populaire nieuwsblogger, tweette een video van het verbrande lichaam van de vrouw en stelde dat zij was verkracht en levend verbrand. Hiervoor is echter door de Israëlische autoriteiten geen enkel bewijs geleverd. Onduidelijk is ook waar zij is aangetroffen, maar waarschijnlijk was dat op het muziekfestival. Mogelijk hoorde zij tot de ontvoerden en kwam zij om het leven toen de auto van haar gijzelnemers werd geraakt door een Israëlische raket. De auto’s die door de Israëlische legerhelikopters werden beschoten, zijn totaal uitgebrand, met de inzittenden erin. Op foto’s en video’s zijn tientallen zwaar verwoeste, uitgebrande wrakken te zien. Toen op de persconferentie legerwoordvoerder Mickey Edelstein werd gevraagd naar bewijzen voor verkrachting van Israëlische vrouwen, antwoordde hij: “We hebben ze, maar kunnen ze niet laten zien”. Op 9 november meldde de Times of Israel dat lijkschouwers niet hebben gezocht naar tekenen van verkrachting en dat er daarom geen forensisch bewijs is. Niettemin neemt de krant aan dat er wel degelijk verkracht is, omdat dit zou blijken uit verklaringen van onder meer overlevenden en verhoren van gevangengenomen Hamas-strijders.
Veel is nog steeds onduidelijk over hoe de uitbraak van Hamas heeft kunnen gebeuren. De grens met Gaza stond bekend om zijn strenge bewaking. Een radarsysteem en ondergrondse sensoren maken er deel van uit. Volgens een voormalige grensbewaakster zou zelfs een kakkerlak of een duif er nog niet in slagen om de grens te naderen zonder dat alle alarmbellen afgaan.

Afgelopen maand was er al het bericht dat de Egyptische inlichtingendienst de Israëlische autoriteiten had gewaarschuwd voor een op handen zijnde aanval van Hamas. Daar kwam afgelopen week de berichtgeving bij van het Israëlische nieuwsprogramma Channel 12 over vrouwelijke Israëlische soldaten die, in de weken voor 7 oktober, verdachte activiteiten hadden opgemerkt aan de zuidelijke grens van de Gazastrook. Toen ze hun zorgen hierover kenbaar maakten aan hun bevelhebbers, werden ze niet serieus genomen. Op zeker moment kregen ze zelfs ze te horen dat ze voor de krijgsraad zouden worden gesleept als ze “deze nonsens” bleven herhalen.

Het voedt de complottheorie dat de Israëlische autoriteiten de uitbraak van Hamas expres hebben laten gebeuren om zo een casus belli (onmiddelijke aanleiding tot oorlog - red.) te creëren. Het lijkt er in elk geval verdacht veel op dat er met opzet een leugen de wereld is geholpen over vermoorde baby’s om verzekerd te zijn van nationale en internationale steun voor een genadeloos ingrijpen in Gaza.

Israël werkt toe naar ontvolking Gaza

De Israëlische autoriteiten zien de Gazastrook graag ontvolkt. Dit blijkt uit een ingezonden brief van de Israëlische minister van veiligheid Gila Gamliel die de afgelopen week verscheen in The Jerusalem Post. “Het is van belang dat degenen die een leven zoeken, die kans wordt geboden”, schrijft zij. “Sommige wereldleiders bespreken al een wereldwijd hervestigingsprogramma voor vluchtelingen en zeggen dat ze Gazanen in hun land zouden verwelkomen. Dit zou door veel landen over de hele wereld kunnen worden gesteund, vooral door degenen die beweren vrienden van de Palestijnen te zijn. Dit is een kans voor degenen die zeggen dat ze het Palestijnse volk steunen om te laten zien dat dit niet alleen maar loze woorden zijn.” In plaats van geld te investeren in de wederopbouw van Gaza, zou de wereldgemeenschap, beter kunnen investeren in de opvang van Gazanen, zo stelt Gamiel. “Het zou een win-win-oplossing kunnen zijn: een overwinning voor de burgers van Gaza die op zoek zijn naar een beter leven en een overwinning voor Israël na deze verwoestende tragedie.” Volgens Gamiel wordt het “initiatief” van haar ministerie breed gedragen in de Israëlische volksvertegenwoordiging Knesset.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.