Nieuws Geo-politiek

Opnieuw tart een Kennedy de Amerikaanse ‘deep state’

robert f kennedy presidents-kandidaat
Fotografie: Matt Baron | Shutterstock
💨

Robert F. Kennedy presidents-kandidaat​
Robert F. Kennedy presidents-kandidaat
Datum: 17 april 2023
Geo-politiek

Karel Beckman

Karel Beckman

Robert F. Kennedy jr. doet een gooi naar het presidentschap van de Verenigde Staten. Hij gaat de strijd aan met de “corrupte samensmelting van staatsmacht en grootkapitaal die onze economie heeft vernietigd, de middenklasse heeft geruïneerd, ons land en water heeft vervuild, onze kinderen heeft vergiftigd en ons heeft beroofd van onze waarden en vrijheid”. Hij is de derde Kennedy die het opneemt tegen het machtige Amerikaanse establishment. Zijn vader, Robert Kennedy, en oom, John F. Kennedy, hebben het niet overleefd.

Je zou denken dat het groot nieuws is: de 69-jarige Robert F. Kennedy jr., wiens wereldberoemde oom en zijn bijna net zo beroemde vader werden vermoord, heeft zich aangemeld als presidentskandidaat bij de Democratische Partij. Is het denkbaar dat we bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 een strijd te zien krijgen tussen Trump en Kennedy?

De Nederlandse media boeit dat weinig. NOS, NRC, Volkskrant en Trouw melden het nieuws niet eens. Nu.nl en AD komen met vier alinea’s, waarin Kennedy wordt neergezet als antivaxer. De Telegraaf beschrijft Kennedy in een wat groter artikel als “zeer gevaarlijk”.

Het valt waarschijnlijk ook niet mee voor de reguliere media om Robert Kennedy jr. te plaatsen. Hij is een Democraat (‘links’) in hart en nieren en een succesvolle milieuadvocaat die grote concerns als Bayer-dochter Monsanto (pesticiden) en chemiereus DuPont tot schadevergoedingen dwong wegens vervuiling (zie de film Dark Waters uit 2019). Ook is hij een klimaatactivist.
Tegelijkertijd neemt hij het met zijn organisatie Children’s Health Defense op tegen de vaccinatie-industrie. Hij is tegen de invoering van digitale centrale-bankgeld (CBDC). Hij is tegenstander van de oorlog in Oekraïne en het imperialistische Amerikaanse buitenlandse beleid. Hij neemt het op voor Julian Assange. Hij voert een collectieve rechtszaak tegen Joe Biden vanwege diens censuur van sociale media. En hij ontpopte zich tot felle criticus van het wereldwijde corona-lockdownbeleid, waardoor hij uitgroeide tot een held van de coronaverzetsbeweging. Het is uitgerekend de uitgeverij van FVD-voorman Thierry Baudet, Amsterdam Books, die vorig jaar een Nederlandse vertaling uitgaf van Kennedy’s schokkende boek over Anthony Fauci, Bill Gates en hun ‘wereldwijde oorlog tegen de democratie en volksgezondheid’. In deze vuistdikke pil, uitgebreid wetenschappelijk onderbouwd, levert Kennedy vernietigende kritiek op het Amerikaanse medische establishment en de corrumperende invloed die het al decennialang uitoefent op het wetenschappelijk onderzoek en medische praktijken in de hele wereld.

Kennedy’s standpunten lopen door allerlei rechts-links-hokjes heen, maar voor hemzelf zijn ze volkomen consistent. Bij zijn kandidaatstelling verklaarde hij, “mijn top-prioriteit is de corrupte samensmelting te beëindigen van staatsmacht en grootkapitaal” die de Verenigde Staten “aan het vernietigen” is. “Miljoenen mensen”, verklaarde hij, met een retoriek die doet denken aan de indrukwekkende speeches van zijn oom John, “worden zich bewust van de reële dreiging dat wij onze vrijheden voor altijd zullen verliezen aan dictatoriale, door de industrie bewerkte regeringen, als we nu geen actie ondernemen.”

Hij legt ook uit waarom hij zich keerde tegen de vaccinatie-praktijken in Amerika. “Ik startte met Children’s Health Defense nadat ik steeds weer werd aangesproken door ouders die bezorgd waren over de explosieve stijging van chronische kinderziekten en mij op het hart drukten verder te kijken dan wat de mainstreammedia en overheidsinstanties het publiek hierover vertelden. Nadat ik het wetenschappelijk bewijs zorgvuldig had onderzocht, werd het me duidelijk dat er een onweerlegbaar verband bestaat tussen enerzijds vaccins en andere gifstoffen en anderzijds de toename in autisme, allergieën en een groot aantal andere chronische ziekten. Ik wist toen dat ik deze kinderen en gezinnen niet in de steek kon laten.”

Kennedy gaat nog een stap verder: hij ziet een duidelijk verband tussen het farmaceutisch-medische complex en het militair-industrieel complex. Hij stelt dat het Covid-beleid werd uitgevoerd door het ministerie van Defensie en omschreef de Covid-vaccinatiecampagne als een “biologisch wapen dat wordt ingezet door het Amerikaanse militaire apparaat”. Hij ziet dan ook het militair-industrieel complex, of beter gezegd de hele Amerikaanse ‘deep state’, als de echte vijand. Hij velt een vernietigend oordeel over de rampzalige gevolgen van de Amerikaanse geopolitiek. “In het afgelopen decennium heeft ons land duizenden miljarden uitgegeven aan het bombarderen van wegen, havens, bruggen en vliegvelden. China besteedt soortgelijke bedragen aan het bouwen van wegens, havens, bruggen en vliegvelden. De oorlog in Oekraïne is het definitieve einde van de ‘Amerikaanse eeuw’ van de neo-conservatieven, die maar kort heeft geduurd.”

Heeft Kennedy een reële kans op het presidentschap? Hij heeft ongetwijfeld veel steun onder het gewone volk. Hij heeft 900.000 volgers op Twitter en zijn boek over Fauci en Gates is meer dan een miljoen keer verkocht. Maar in tegenstelling tot zijn vader en oom zal hij niet op steun kunnen rekenen van de Democratische Partij of van de reguliere media, die al begonnen zijn met bagger over hem uit te storten. Voor de Republikeinse stemmers zal zijn klimaat- en milieu-activisme waarschijnlijk een stap te ver zijn. Het betekent wel dat hij een grotere overlevingskans heeft dan zijn oom, die in 1963 werd vermoord, in opdracht van - daar is iedereen het wel over eens - de Amerikaanse inlichtingendiensten, en zijn vader, die in 1968 werd doodgeschoten in Californië, toen hij zich kandidaat stelde voor de Democratische ­Partij.

Zie voor een recensie van Kennedy’s boek over Fauci: dakl.nl/kennedy-fauci


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.