Nieuws Gezondheid

Verloren kennis en wijheid over medicinale paddenstoelen

Aurora Grigorjeva
💨

Interview met fungo-therapeut Aurora Grigorjeva, boodschapper uit het noorden​
Interview met fungo-therapeut Aurora Grigorjeva, boodschapper uit het noorden
Datum: 21 augustus 2024
Gezondheid

Belinda van Doorn


De Russische Aurora Grigorjeva is fungo-therapeut. Haar cliënten behandelt zij met medicinale paddenstoelen die een indrukwekkend aantal heilzame eigenschappen hebben. In Azië worden medicinale paddenstoelen breed toegepast in de reguliere gezondheidszorg, in het Westen weten we er nog weinig van.

Grigorjeva vaak ziek. Haar moeder wist veel over natuurgeneeskunde en behandelde haar op traditionele wijze met homeopathie, tincturen en zalven. Met succes. Nog steeds staat haar moeders huis vol zelfgemaakte remedies. Ondertussen schrijft ze ook aan een eigen receptenboek voor Aurora. Volksgeneeskunde, behandelingen met medicinale kruiden en paddenstoelen zijn in Rusland net zo normaal als fietsen hier, zegt Grigorjeva. “Mijn moeder vindt fietsen gevaarlijk, maar het gebruik van vliegenzwam vindt ze normaal.” De wortels van hun familie liggen in Siberië, waar het sjamanisme oorspronkelijk vandaan komt en waar hun voorouders ook sjamanistische genezers waren. Het sjamanisme is een verzameling van duizenden jaren oude natuurreligies die in de kern draaien om het bewaken en herstellen van de natuurlijke harmonie, vertelt Grigorjeva. “Dit draag ik in mijn genen. Ik voel mij een boodschapper uit het Noorden, iemand die hier de verloren kennis en wijsheid over zowel paddenstoelen als de oorsprong van het sjamanisme wil overbrengen.”

Als klein meisje ging ze ieder jaar drie maanden op kamp in de bossen bij Leningrad. Daar leerde ze veel over paddenstoelen, maar ze plukte alleen de zogenaamde ‘deftige’ exemplaren, eetbare paddenstoelen voor de wintermaanden. Ze sneed ze in kleine stukjes en reeg ze aan een draad om te drogen. Toen ze een paar jaar geleden ziek werd tijdens familiebezoek in Sint-Petersburg, adviseerde haar moeder haar een paar druppels tinctuur van de amanita muscaria (vliegenzwam) uit de paddenstoelenapotheek te nemen. In deze apotheken werken fungo-artsen en phyto-artsen waar je op ieder moment kunt binnenstappen met je onderzoeksresultaten en advies kunt vragen over een behandeling met medicinale paddenstoelen. Binnen een paar dagen was ze hersteld. “Veel oude volken in Siberië en het Verre Oosten beweren dat degene die vliegenzwam neemt, in contact komt met haar of zijn hogere krachten. Bij mij opende het de poorten naar andere kennis en wijsheid. Het voelde zo krachtig dat ik mij ging verdiepen in medicinale paddenstoelen.”

Omdat Grigorjeva al veel natuurgeneeskundige kennis had, haalde ze binnen enkele maanden haar diploma als fungo- therapeut in Sint-Petersburg. Het centrum waar ze afstudeerde, blijft afgestudeerde studenten volledige ondersteuning bieden door fungo-artsen, met maandelijkse online seminars en uitgebreide literatuur voor zelfstudie. Zo bleef ze zich ontwikkelen. “Toch had ik nog twee jaar nodig voor ik de nodige kennis en wijsheid had om mijn eigen praktijk op te zetten. Als fungo-therapeut werk ik holistisch en ik gebruik meer dan 25 soorten paddenstoelen in verschillende concentraties. Mocht ik twijfelen, dan kan ik meteen mijn fungo- arts raadplegen.”

De vraag waarom mensen ziek worden, boeide haar altijd al. “Mijn eerste eigen ervaring met medicinale paddenstoelen was in 2021, toen bij mij borstkanker werd geconstateerd. In Rusland vind je overal laboratoriums en privéklinieken waar je goedkoop onderzoeken kunt laten uitvoeren. Mijn slechte ervaringen met Nederlandse dokters zorgde ervoor dat ik mijn gezondheidscontroles al jaren in Sint-Petersburg laat doen. Daarnaast hebben Russische apotheken specialisten in dienst die ook natuurremedies kunnen adviseren. Die zijn zonder recept te koop. Bij de paddenstoelenapotheken kun je ook op ieder moment binnenstappen voor advies. Zo genas ik dankzij aftreksels, extracten en zetpillen van stinkzwam, vliegenzwam, shiitake en amandelpaddenstoel binnen acht maanden van mijn borstkanker. Sindsdien gebruik ik medicinale paddenstoelen als ik die nodig heb.

“Paddenstoelen ‘spreken’ ook tot mij, omdat ik deze authentieke kennis nu eenmaal in mij heb”, vervolgt ze. “Het is meer dan een diploma hebben. Het is mij gegeven. Het is hoe ik ben. Mijn werk als fungo-therapeut combineer ik met hypnotherapie – ik ben ook opgeleid als hypnotherapeut. Paddenstoelen helpen bij fysieke klachten en brengen ons naar een hoger bewustzijn. Hypnotherapie helpt ons bewust te worden van onbewuste processen en blokkades. Dit samen toepassen zorgt ervoor dat negatieve overtuigingen en trauma’s uit het verleden die onze genezing blokkeren, uit ons systeem worden verwijderd en dat pijnklachten verdwijnen.”

Russische fungo-artsen gebruikten in hun praktijk wel vijftig soorten paddenstoelen. De bekendste waren de privéartsen van keizerin Ekatherina II, H. Maksimovich-Ambodik en A.G. Polotebnov. Polotebnov gebruikte schimmels en was de eerste ontwikkelaar van penicilline (antibiotica). Ook lijfarts P.A. Badmajev van de laatste Russische keizerin, Alexandra Federovna Romanova, was een ware kunstenaar binnen de fungotherapie met zijn toepassingen van wel tachtig soorten medicinale paddenstoelen. Rusland kent ook een nationale academie voor mycologie die nauw samenwerkt met (academische) ziekenhuizen, onderzoeksinstituten en Japanse wetenschappers.

Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat de antitumor-eigenschappen van paddenstoelen een sterkere werking hebben dan die in van planten, stelt de therapeut. “Paddenstoelen hebben volgens Russische en Japanse onderzoeken inmiddels een reputatie als de meest efficiënte methode voor preventieve behandelingen tegen kanker”, stelt ze. “De polysachariden in paddenstoelen zijn suikerverbindingen die bepaalde stoffen stimuleren/activeren, waardoor chemische processen van ons immuunsysteem in gang worden gezet. Zo worden afvalstoffen tijdens een chemokuur afgebroken en afgevoerd, terwijl tegelijkertijd het immuunsysteem wordt versterkt. Shiitake (lentinula edodes) bijvoorbeeld heeft de polysacharide ‘lentinan’ die sterke antitumoreigenschappen bezit. De fytonciden, vluchtige stoffen, in shiitake kunnen virussen bestrijden, van rhino- tot aidsvirussen. In de Agarikonpaddenstoel (fomitopsis officinalis) zit polysacharide ‘lanophil’ die de lever dwingt de nodige enzymen uit te scheiden, zodat een verstoorde stofwisseling hersteld wordt. De bijzondere stof agarinezuur in de paddenstoel verwijdert zware metalen als arsenicum of kwiktoxines uit het lichaam.

“Afweerstoringen worden veroorzaakt door organismen die in het menselijk lichaam leven”, legt Grigorjeva uit. “Virussen, chlamydia, schimmels en wormen zijn de belangrijkste oorzaak van ernstige ziekten. Medicinale paddenstoelen kunnen de lichaamssystemen weer in balans brengen door deze parasieten op te ruimen. Ze hebben een antibacteriële, antibiotische, antitumor, antiparasitaire, ontstekingsremmende en slijmoplossende werking en werken positief op het immuunsysteem.

“Er zijn nog meer belangrijke stoffen in paddenstoelen”, vervolgt ze. “Zo hebben cantharellen een stof die parasieten en wormen, die de oorzaak zijn van veel ziekten aan lever, galblaas, nieren en longen, verlammen en doden tijdens hun larvestadium. Geen enkele plant kan dit. Waarom ontwormen we hier wel dieren, maar onszelf niet? In Rusland is dit algemeen bekend bij artsen, maar hier kijken dokters een andere kant op.”

Volgens Grigorjeva zijn paddenstoelen goed te combineren met medicijnen. “Ze kunnen het lichaam verlichting geven bij bijwerkingen van medicijnen en organen ondersteunen. Ze kunnen ook helpen helder te denken, je naar een hoger bewustzijn te brengen en angsten te overwinnen. Maar ook buiten de geneeskunde hebben paddenstoelen een heilzame werking: boeren gebruikten paddenstoelen om hun landbouwgrond te zuiveren van zware metalen en andere giftige stoffen. De paddenstoelen absorberen deze, zodat de grond weer geschikt wordt voor allerlei gewassen. Paddenstoelen groeien uit het mycelium, ook wel hyfen genoemd. Het zijn schimmeldraden die meestal ondergronds een netwerk vormen. Deze draden breken organisch materiaal af, wat ons ecosysteem weer ten goede komt. Paddenstoelen voeden zich met hulp van het mycelium. Aangezien dit in de natuur onmogelijk te scheiden is van de grond, worden van de wilde paddenstoelen alleen de vruchtlichamen gebruikt. Dit geeft de beste kwaliteit.

Ook laboratoria doen veel onderzoek naar paddenstoelen. President Y.V. Sergeev van het Nationaal Russische Scheikundige Instituut zegt hierover: “Mushroom biotechnologies are the beginning of the epoch of new medical products and biologically active preparations in medicine. Along with mushroomtechnologies the experience of healing mushroom use in fungotherapy keeps growing.”

De kunst is wel te weten wat alle stoffen in paddenstoelen precies doen en op welke manier we die uit de paddenstoel kunnen halen, zegt Grigorjeva. “Voor medicinaal gebruik moeten ze op de juiste manier worden gekweekt, geplukt en schoongemaakt. Voor een extract van 10 gram heb je bij sommige paddestoelen wel 1,5 tot 2 kilo paddenstoelen nodig. In Siberië wordt nu een fabriek gebouwd om medische preparaten op basis van paddenstoelen te produceren.

“In Nederland heb je ook soorten medicinale paddenstoelen”, weet ze. “Bijvoorbeeld vliegenzwam, netstelige boleet, pruikzwam, elfenbankjes, cantharellen, chaga, oesterzwam, stinkzwam en russula’s, waarvan sommige ook eetbaar zijn. Voor medicinale toepassing kun je ze beter rauw eten of drogen en fijnmalen. Zelf ben ik de Siberische kwaliteit paddenstoelen gewend. Die worden in een nog ongerept gebied gekweekt in Altai. Het was moeilijk hier in het Westen een goed alternatief te vinden, maar uiteindelijk lukte het mij aan de beste extracten te komen, waarvan sommige zelfs 50 procent polysachariden bevatten, een unicum voor Europa.

Deze zomer is Grigorjeva in Siberië om meer kennis te op te doen bij een associatie van 4000 sjamanen. “Kennis over paddestoelen kan ons helpen onze planeet naar een hoger bewustzijnsniveau te brengen. Geen enkele boom of plant kan zonder wortels leven, onze oorsprong zit in onze genen en dat is wat ons kracht en energie geeft. Niet voor niets zitten daar onze blokkades en trauma’s. Door ze te erkennen en op te lossen kunnen we enorm veel kracht, geluk en gezondheid ervaren. We kunnen deze planeet alleen transformeren als we in harmonie met onszelf, onze voorouders en onze natuur gaan leven.”


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.