Nieuws Opinie

We Shall Overcome

column karel overcome
Sammie Chaffin
💨

Ze liegen en beschuldigen ons, maar wij bepalen de agenda​
Ze liegen en beschuldigen ons, maar wij bepalen de agenda
Datum: 23 september 2022
Opinie

Karel Beckman

Karel Beckman

Ik ken iemand die faalangst-training geeft aan kinderen. Zij probeert ze af te helpen van hun ‘bibbergedachten’. Ik merk veel bibbergedachten om me heen. De vreselijkste dingen komen op ons af. Tot hongersnood aan toe. Het zou allemaal zomaar kunnen. De machtselite heeft genoeg snode plannen. Maar we weten niet hoe mensen hierop gaan reageren.

Soms lijkt het alsof alles wat wij doen geen zin heeft. Dat geloof ik niet. Weet u nog, een jaar geleden hadden we het idee dat wij de schuld zouden gaan krijgen van alle ellende in de maatschappij. Dat is niet gebeurd. Het is ze niet gelukt ons tot zondebok te maken.

Wij zijn erin geslaagd de discussie te verplaatsen. Om het te laten gaan over waar wij willen dat het over gaat. Oversterfte, vaccinatieschade, World Economic Forum, globalisme, gebrekkige democratie, gekmakende bureaucratie, inflatie, de aanval op de boeren en het MKB. Nee, ze geven ons nooit gelijk, ze liegen over ons en beschuldigen ons van complotdenken en van alles en nog wat. Maar dat geeft niet. Wij bepalen de agenda. Zij reageren.
Verdeel en heers? Ze hebben het geprobeerd, maar het is ze niet gelukt. Wij staan nog schouder aan schouder. Laat dat vooral zo blijven.

Ons wegzetten als extreemrechts is ook niet gelukt. Gele paraplu’s kun je niet framen.
De boosheid van de bevolking richt zich dan ook niet op ons, maar op de technocraten in Den Haag en Brussel, met hun dictaten, en de graaiers in de kantoorkolossen met hun woekerwinsten.

Wat ook helpt is dat er steeds meer problemen bij komen. De boeren, de energieprijzen, de inflatie, de massa-immigratie, de onbetaalbare woningen, ellende in de zorg, falende rechtspraak. Mensen beginnen te zien dat er een samenhang is.
Ze beginnen te zien dat de machtselite er niet is voor de bevolking. Onze leiders denderen door met hun miljardenprogramma’s, terwijl ze weigeren voor simpele oplossingen te gaan. De belastingen op energie afschaffen bijvoorbeeld. Of Slochteren weer open zetten – en de Groningers compenseren, bijvoorbeeld met de 25 miljard euro die nu worden verspild aan de onteigening van boeren.

In het onlangs gesloten Zorgakkoord is afgesproken dat er geen nieuw personeel bij mag komen in de zorg. Huh!? Dat zou ten koste gaan van andere sectoren. Ondertussen is de GGD alweer teststraten aan het klaarzetten en daar personeel voor aan het werven.

De regering weigert zelfs maar te kijken of hun totalitaire maatregelen überhaupt werken, of wat ze aan schade teweegbrengen. Ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), de Gezondheidsraad, de Raad van State, instellingen met dikbetaalde functionarissen die er voor ons zouden moeten zijn, weigeren te kijken wat de gevolgen zijn van het coronabeleid. Ik kreeg een mailtje van de perswoordvoerder van de WRR: “De WRR adviseert niet over de coronamaatregelen en wij evalueren deze ook niet. Dit is niet de taak van de WRR.” Hoe zei u? Niet de taak van het hoogste wetenschappelijke adviesorgaan van de regering, de wetenschappelijke onderbouwing van de coronamaatregelen te onderzoeken? Maar ze wel in ‘scenario’s’ verwerken?

Ik begrijp ook dat Youtube zijn censuur-richtlijnen heeft aangepast: we mogen weer (een beetje) kritisch zijn op mondkapjes, lockdowns en vaccinaties! We hebben 2,5 jaar te maken gehad met ongekende censuur, maar ze zijn er niet in geslaagd ons geluid te smoren. Het bruist in de protestbeweging. Overal in het land zijn lokale ‘verbindingsgroepen’ actief met vele honderden, soms meer dan duizend leden. Het Vrijheidsfestival in Fryslan was dik uitverkocht met 1500 mensen. De reguliere cultuursector steekt daar bleek bij af. De Uitmarkt in Amsterdam probeerde het met QR-codes in plaats van mensen. Kansloos.
Dus. Nu niet afhaken. Je staat er niet alleen voor. Het leven is te mooi om op te geven. De vijanden van het leven zijn te verwerpelijk om bang voor te zijn. Wij zijn te vindingrijk en veerkrachtig om ten onder te gaan.

Laten we onverzettelijkheid blijven uitstralen. Solidariteit. Liefde voor het leven. Laten we blijven demonstreren. Misschien moeten we er meer bij zingen! Hand in hand lopen. Zoals de burgerrechtenbeweging in Amerika in de jaren ’60, toen activisten werden doodgeschoten en binnensteden in vlammen opgingen. We Shall Overcome. Deep in my heart, I do believe, we shall overcome some day.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.