Nieuws Samen Leven

De jeugd weer sterk en weerbaar maken

Jeugd weerbaar en sterk maken
💨

Datum: 9 december 2021
Samen Leven

Simone Beer


Een kwart van de jongeren is depressief en bijna zeventig procent is eenzaam. Een nieuw initiatief biedt jongeren trainingen in gezondheid, zelfverdediging, geld verdienen en andere uitdagingen. Zoals ijsduiken. 

Joram Olgers en Jeff Jeroense, programmaleiders van het ‘jongerentraject’ De Nieuwe Lichting, bieden jongeren trainingen aan in weerbaarheid, gezondheid, geld verdienen, zelf verdedigen en andere dingen ‘die ze op school hadden willen leren’. Op 27 november organiseerden ze een koudetraining in Aalsmeer. “We willen laten zien dat het - ook in deze tijd – nog steeds mogelijk is om te verbinden en het leuk te hebben.”

De cijfers uit het meest recente Gezondheidsonderzoek van het CBS, in september, zijn alarmerend: van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar bleek 27 procent ‘psychisch ongezond’ te zijn. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het laatste kwartaal van 2020, toen dat nog 13 procent was. De cijfers zijn gebaseerd op een enquête onder 3300 deelnemers van 12 jaar en ouder. De toename in psychische nood wordt door het CBS rechtstreeks toegeschreven aan de coronamaatregelen.

Ans van de Maat, directievoorzitter van het Nederlands Jeugdinstituut, heeft deze verslechtering ook opgemerkt. “In het begin van de coronacrisis was er nog een sterk saamhorigheidsgevoel. Inmiddels heeft de jeugd steeds minder perspectief en ook het slechte weer versterkt het gevoel van eenzaam zijn.” 

Het verbaast Joram Olgers dan ook niet dat er zoveel aanmeldingen waren voor de ijstraining die hij aanbood via Instagram. “We leven in een donkere tijd waarin we steeds minder kunnen. Dan heeft de jeugd extra behoefte aan dit soort activiteiten.” Olgers en zijn broer hebben samen met Jeroense een ‘jaarprogramma’ opgezet onder de naam De Nieuwe Lichting. Olgers: “We merken dat steeds meer jongeren zich richtingloos voelen. Daarom hebben we een programma ontwikkeld voor jongeren tussen de 15 en 22 jaar. De inhoud daarvan vatten we samen met de zin ‘Leer hier alles wat je op school had willen leren’.” Dit programma is inmiddels voor het eerst van start gegaan, met zowel in de mannen- als vrouwengroep plek voor dertig deelnemers. “We geven een jaar lang elke maand een training, waarbij we ons bezighouden met gezondheid, dans, geld verdienen, zelfverdediging en andere uitdagingen. Dit maakt de jeugd een stuk sterker en weerbaarder!”
 
Ruim honderd jongeren zijn op de oproep voor de eenmalige ijstraining afgekomen en verzamelen zich langs de Westeinderplassen. De jongste deelnemer is pas 12 jaar, maar wordt bijgestaan door zijn trotse vader. De reden om hier vandaag te zijn, verschilt per persoon. Een van de deelnemers, Lars, volgt Tibor Olgers al een tijdje op Instagram en werd meteen enthousiast toen hij van dit initiatief hoorde. “In mijn omgeving merk ik dat de meningen over het coronabeleid erg verschillen en dat maakt het contact moeilijker. Ik had er behoefte aan om even iets heel anders te doen en nieuwe mensen te leren kennen.” Voor Elmer, die naast hem staat, is juist de fysieke uitdaging de reden. “Ik wil graag mijn weerbaarheid opbouwen. Door moeilijke dingen te blijven doen, worden die dingen uiteindelijk steeds makkelijker. Met dit soort trainingen kan ik mezelf blijven uitdagen.”

Instructeur Bart Pronk legt uit wat de deelnemers te wachten staat: een warming-up, twee minuten het water in, een moment met elkaar om te herstellen en tot slot warme chocomel met slagroom. De deelnemers kleden zich om en doen in zwemkleding de oefening die Bart ze voordoet; de ‘horse stand’. Ze zakken een beetje door de knieën en duwen hun handen één voor één van zich af. Ze zetten de beweging extra kracht bij door erbij te roepen. 

Dan wordt er afgeteld en hand in hand lopen ze koude water in. Ze schrikken van de kou, maar Bart weet de groep te kalmeren. “Let op je ademhaling. Blijf rustig.” Een handjevol deelnemers redt het niet tot de twee minuten voorbij zijn en komt eerder het water uit. Er worden met hen wat oefeningen gedaan, terwijl de rest van de groep nog in het water staat. “Kunnen we er geen drie minuten van maken?” vraagt iemand die duidelijk de smaak te pakken heeft. Er wordt weer afgeteld en ze komen het water uit. De lichamen trillen en zijn rood van de kou, maar de groep lijkt herboren. Ze zakken weer door de knieën en doen nogmaals de ‘horse stand’. Het geschreeuw klinkt nu harder en de deelnemers geven elkaar knuffels en schouderkloppen van trots.
 
Bart is sinds een paar jaar ijstrainer en merkte zelf hoe bijzonder het is om een koudetraining te volgen. Hij volgde deze bij Wim Hof, bekend als ‘the Iceman’. 

“Door alle kracht die er vrij kwam, voelde ik weer wie ik ben. Deze ervaring wil ik anderen ook graag meegeven. Vaak hebben we opgekropte emoties in ons zitten of verschuilen we ons achter maskers of de dingen die we doen, maar de kou laat je ware aard zien.” Dit vindt hij vooral voor de jeugd een belangrijke les. “Het is zo belangrijk om jezelf uit te blijven dagen en uit je comfortzone te stappen. Juist in deze tijd is gezondheid en beweging nog belangrijker geworden.”


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.