Nieuws Natuur

Plukagenda: leer over de Bosandoorn

PlukagendaBosandoorn
💹

23 juni op de Andere Wereld Dag delen we 150 stekjes uit.​
23 juni op de Andere Wereld Dag delen we 150 stekjes uit.
Datum: 21 juni 2024
Natuur

Belinda van Doorn


Op 23 juni worden er op De Andere Wereld Dag bij Bosvreugd in Tilburg150 stekjes van de Bosandoorn uitgedeeld. Gratis aanmelden voor dit evenment kan via dakl.nl/bosvreugd23juni.

De Bosandoorn, Stachys sylvatica, bosnetel, is naast een geweldige bijenplant (bezocht door de andoorn-, blauwe metsel-, grote wol-, nepeta- en honingbij, wilde bijen en in het bijzonder hommels) medicinaal en eetbaar. Sylvatica betekent bosbewonend. De rechtopstaande stengel is ruw behaard en scherp vierkantig. De kruisgewijs tegenover elkaar staande bladeren zijn eirond tot langwerpig, toegespitst, behaard, grof gekarteld en hebben een hartvormige voet. De bovenste bladeren zijn minder breed en hebben een kortere steel.

Zonder bloemen lijkt bosandoorn op de brandnetel. De bloeiwijze is een losse schijnaar aan het eind van de hoofd- en zijstengels. De donker paarsrode tweelippige bloemen bloeitijd juni-augustus, zijn witgeaderd. Ze staan in een krans en zijn meestal zes-bloemig. Bosandoorn wordt 50 – 100 cm hoog. Gebruik je neus of kneus de plant: hij heeft een zeer eigen, kruidige, ‘verse’ champignongeur. De bosandoorn komt voor in bossen, bermen, heggen, op beschaduwde grond. Deze naar paddenstoelen smakende bladeren pluk je liefst voor de bloei. Maar ook als hij bloeit en de bladeren mooi zijn, kun je ze verwerken in soep, salade, dressing of kruidenkaas. Als de plant wordt afgeknipt, vormt hij later weer mooi jong blad. Wortels kunnen in het najaar als groente worden verwerkt. Van de bladeren kun je een gele verfstof maken en van de stengels touw.

Vroeger werd bosandoorn onder andere gebruikt om wonden te verbinden en als wierook om boze geesten in en rond je huis te verdrijven. De plant trekt padden aan die je vaak onder de planten kunt vinden.

Bosandoorn bevat onder andere bitterstoffen, etherische oliën, flavonoïden, looistoffen en mintsulfide. Toepassing: krampopheffend, maandstondverwekkend, wondhelend en urine- en zweetdrijvend.

Recept voor romige Bosandoornsoep

Benodigdheden
  • 1 vergiet vol bosandoornblad
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 groentebouillonblokjes
  • peper en zout
  • 50 gr ongeroosterde noten
  • 1 liter water

Zet in de lente dagen eens een heerlijk bord verwarmende bosandoornsoep op tafel. Kook de bladeren tien minuten in een liter water met de gesnipperde ui. Voeg de bouillonblokjes toe. Pureer de noten, die drie uur lang in een beetje water zijn geweekt, met het weekwater, fijngehakte knoflook en de peper met een staafmixer tot een gladde saus. Voeg toe aan de soep en pureer nogmaals. Zout en extra peper naar smaak. Lekker met croutons van oud brood. Tip: Garneer de soep met de bloemetjes van de bosandoorn voor een vrolijk tintje.

Alle planten die ik beschrijf zijn wijdverspreid en staan niet op de Rode lijst (beschermd). Met een plantenboekje met foto’s en eventueel een plantendeterminatie-app kom je een heel eind. Lees meer over mijn pluktips in het boek 'De Plukagenda'. Te bestellen via De Andere Krant.
 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.