Nieuws Gezondheid

Epidemie van hartfalen treft topsporters

Topsporters met hartklachten
💨

Datum: 7 december 2021
Gezondheid

Ido Dijkstra

Ido Dijkstra

De lijst aan sporters die tijdens of na inspanning neervallen met hartfalen, is in 2021 langer dan ooit tevoren. Wie deze verontrustende statistiek in relatie brengt met het vaccinatieprogramma, ontkomt niet aan polarisatie. Voormalig international Bryan Roy is een van de weinigen die zich het zwijgen niet op laat leggen: “Ik wacht op het moment dat één van mijn ex-collega’s op tv hier vragen over gaat stellen.”

Dr. Yaffa Shir-Raz, gezondheidsreporter voor de Israeli – Real Time News Reports – meldde dat er bij de wereldvoetbalbond FIFA-geregistreerde profvoetballers 5 keer meer gevallen van plotseling hartfalen bekend zijn. “Niet 24 sporters, niet 30, niet 75, maar sinds december 2020 zijn er 183 professionele atleten en coaches met een FIFA-registratie plotseling neergevallen. Daarvan zijn er 108 overleden,” stelt zij in een artikel van halverwege november.

De lijst is incompleet, want niet alle gevallen worden geregistreerd. Inmiddels zijn er al weer aantoonbare gevallen bijgekomen. Op 24 november stortte FC Sherrif-speler Adama Traore voor het oog van de wereld ter aarde in het Champions League-duel met Real Madrid. De dag ervoor gebeurde in Engeland hetzelfde met John Fleck, speler van Sheffield United in een duel met Reading.

Kunnen de gevallen van hartfalen een relatie hebben met het vaccinatieprogramma? Die op het oog vrij logische vraag stellen, staat gelijk aan een stortvloed aan boosheid over jezelf afroepen. Dat ondervond ook Trevor Sinclair, ex-speler van Manchester City en het nationale elftal van Engeland. Tegenwoordig is hij commentator en analist bij TalkSport. Toen de Schotse Sheffield United-ster John Fleck op 22 november met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht, vroeg Sinclair zich tijdens de nababbel live op tv af ‘Of hij misschien gevacc......’ Midden in zijn zin werd de uitzending onderbroken, ongelooflijk maar waar. Dit fragment is terug te vinden op Bitchute. Op Twitter plaatste hij alsnog zijn vraag, wat hem weer op een hoop kritiek kwam te staan. Zijn suggestie zou voer zijn voor de zogenaamde complotdenkers en alleen maar angst in de samenleving genereren. Bovendien is de vaccinatiestatus van veel sporters niet bekend, ook omdat officials daarover schimmig zijn en de berichten elkaar tegenspreken.

Van wie wel bekend is dat hij problemen kreeg na vaccinatie met Pfizer, is tweevoudig olympisch schaatskampioen Kjeld Nuis. Hij kampte daarna met een ontstoken hartzakje (pericarditis). Het is inmiddels een publiek geheim dat deze aandoening, samen met myocarditis (ontstoken hartspier), een bijwerking is van het coronavaccin. 

Voormalig Nederlands Elftal-speler Byan Roy roept op Facebook zijn ex-collega’s op om openlijk vragen te gaan stellen op tv. Hij wijst hierbij ook op een lange lijst met nieuwsberichten van over de hele wereld van sporters – zowel profs als amateurs – die een hartstilstand hebben gehad tijdens het uitoefenen van hun sport in 2021.“Of mogen mijn ex-collega’s hier geen vragen over stellen op tv?  Hypocrisie onder voetballers en ex-voetballers past niet namelijk. Wie van jullie gaat opstaan? Wie van jullie gaat dit onderzoeken, mocht je nog niet op de hoogte zijn. De verantwoordelijkheid ligt in ieder geval wel bij jullie allemaal om het ter sprake te brengen. Onthoud dat goed.”

Een bijzondere wending in het hartfalen-verhaal is dat de besproken bijwerkingen nu ook toegeschreven worden aan de nieuwe omicron- coronavariant. Hugo de Jonge deed dat vorige maand in een interview op Family 7 – een christelijke zender. “Een hartspierontsteking is een van de bijwerkingen van het vaccin. Punt is, dat het gevaar dat het virus dat zelf veroorzaakt, veel groter is dan dat het vaccin dat doet.” Cardioloog Peter McCullough van de Universiteit van Texas stelt dat die bewering onjuist is. “Myocarditis waarvoor je bij een natuurlijke infectie op de ic komt, is heel anders dan myocarditis na vaccinatie. 
Klinische studies tonen aan dat de lipide nanodeeltjes rechtstreeks het hart binnendringen en daar een spike-eiwit aanmaken, waarna het lichaam het hart aanvalt. Er zijn dramatische ECG (elektrocardiografie, red.)-veranderingen. De traponinewaardes (mate van hartschade, red.) zijn bij myocarditis na vaccinatie 10 tot 100 keer hoger dan bij natuurlijk hartfalen. Het is een totaal ander syndroom.” 

De meeste artsen in de mainstreammedia doen er op hun beurt alles aan om het vaccin niet in diskrediet te brengen. Nadat drie jonge Belgische wielrenners kort na vaccinatie last kregen van hartspierproblemen, was de Belgische sportarts Kris van der Mieren er als de kippen bij om te stellen dat ‘de corona-infectie op zich veel gevaarlijker is dan het vaccin’. Steeds minder mensen geloven dat nog. Brits cardioloog Aseem Malhotra: “Er is een grotere kans op hartfalen na vaccinatie. Research wijst dat uit, de publicatie hiervan wordt alleen tegengehouden, omdat de geldstroom vanuit de farma-industrie dan stopgezet wordt. Ook is er anekdotisch bewijs. Conclusie: we moeten dit onderzoeken, want als we dat niet doen, dan vinden we onszelf niet terug aan de goede kant van de geschiedenis.”

In Engeland sloot een andere bekende ex-voetballer, Matthew le Tissier, zich aan bij de oproep van de cardioloog en zijn voetbalcollega’s Roy en Sinclair. “Hoeveel meer sporters moeten er nog op het veld neervallen voordat we het serieus gaan onderzoeken?”


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.