Nieuws Opinie

Geen geklooi, iedereen mooi!

column pieter iedereen mooi
Beeld: Joeyy Lee | Unsplash
💨

Geen enkel personage mag nog slank, atletisch, stralend of betoverend genoemd worden​
Geen enkel personage mag nog slank, atletisch, stralend of betoverend genoemd worden
Datum: 20 september 2023
Opinie

Pieter Stuurman

Pieter Stuurman

Sommige mensen zijn lelijk geboren. Ze stonden, zogezegd, niet vooraan in de rij toe Onze-Lieve-Heer schoonheid uitdeelde. En dat is zielig. Door deze speling der natuur moeten ze hun leven lang in het verkeerde of althans ongewenste lichaam verblijven. Ze worden vaak uitgesloten. Zo worden lelijke mensen bijvoorbeeld zelden fotomodel. Stelt u zich eens voor hoe erg het is om keer op keer in de eerste voorronde van iedere schoonheidswedstrijd af te vallen. En dan hebben we het nog niet gehad over al die keren dat je met een papieren zak over je hoofd op de familiefoto moest, en dat je moeder jou verstopte voor het bezoek. Vreselijk gewoon. Het wordt hoog tijd dat we aan die mensen wat meer medeleven gaan betuigen.

Vooral pijnlijk wordt het als onze lelijke medemens geconfronteerd wordt met soortgenoten die meer geluk hadden dan zij en zomaar een prettig voorkomen cadeau kregen. Ronduit kwetsend is dat voor de minderbedeelden. Daarom moeten we voortaan de getroffen lelijkerds behandelen alsof ze knap zijn, tenminste, als ze zichzelf als mooi identificeren. Zo kan iedereen die zich knap voelt, knap zijn. Want waarom zou het gevoel niet belangrijker mogen zijn dan pietluttige fysieke kenmerken?

Om de lelijke mens te ontzien, moeten knappe mensen voortaan lelijker gemaakt worden zodat ze minder aanstootgevend worden. Dat kan tegenwoordig gemakkelijk via enkele uitgekiende chirurgische ingrepen. Wie weigert, ontbreekt het aan empathie en zal, volkomen terecht, worden gecanceld. Uiteraard mag er geen sprake zijn van dwang, dus moet het een kwestie van vrije keuze blijven. Die vrije keuze bestaat uit de volgende opties: een chirurgisch aangemeten bochel, een abstract kunstgebit of een modderfiguur.

Inclusiviteit heet dat. Zodat niemand wordt uitgesloten en iedereen met gelijke kansen mag meedoen! Behalve natuurlijk die extreemrechtse types die weigeren mee te werken. Daar heeft immers niemand wat aan. Dus, wie zo arrogant is om trots te zijn op zijn uiterlijk en weigert zich te laten aanpassen, wordt aangemerkt als ondermijnend voor de rechtsstaat en als fascistische ontkenner van het nieuwe en algemeen aanvaarde schoonheidsideaal, waarover wetenschappelijke consensus bestaat. Alle niet-gecensureerde wetenschappers zijn het daar immers over eens.

Verder moeten natuurlijk alle boeken aangepast worden door sensitivity readers. Alle personages moeten voortaan beschreven worden als mooi. Dus ook dikkerds, pokdaligen, scheelkijkers en krombenigen, want dat is de nieuwe norm. Geen enkel personage mag nog slank, atletisch, stralend of betoverend genoemd worden, want dat zou de lezer kunnen confronteren met het feit dat hij of zij dat zelf niet is, en dat is natuurlijk uiterst kwetsend.

In films mogen uiteraard nog wel uiterst aantrekkelijke acteurs optreden. Zo kan iedereen zich naar keuze identificeren met wie hij of zij maar wil. Als iemand Brad Pitt wil zijn of Julia Roberts, kan hij/zij zich daarmee identificeren, onafhankelijk van het eigen aangeboren uiterlijk. Natuurlijk moet in de wet worden vastgelegd dat deze mensen dan ook verplicht moeten worden aangesproken met ‘Brad’ of ‘Julia’. Wie zo harteloos is om zich te vergissen, moet onmiddellijk worden geëxcommuniceerd. Zo zullen banken verplicht worden om iedereen die zich niet aan de norm houdt, te ontdoen van zijn rekening. Deze types sterven dan vanzelf uit, en dat is vanzelfsprekend alleen maar prettig voor de kwetsbare lelijkerd die voortaan allemaal mooi zijn. Alle overgebleven mensen zeggen dat toch!

Wat een prachtige wereld zal het zijn als niemand meer lelijk is! Een wereld waarin iedereen gelukkig is en waarin niemand meer gekwetst wordt. De slogan ligt al klaar bij de pr-afdeling: “Geen geklooi, iedereen mooi!”


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.




©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.