Nieuws Binnenland

“Het gaat om mensen die om vrede vragen voor hun kinderen en kleinkinderen”

demonstratie 31 maart
Beeld: MKFOTOGRAFIE
💨

George van Houts organiseert Vredesdemonstratie op 31 maart in Amsterdam​
George van Houts organiseert Vredesdemonstratie op 31 maart in Amsterdam
Datum: 26 maart 2024
Binnenland

Sjoukje Dijkstra


“Een krachtige boodschap van verzoening en eenheid in tijden van mondiale spanningen.” Dat is de gedachte achter de Vredesdemonstratie met wittevlaggenmars en vredesflashmob, georganiseerd door George van Houts. De acteur en cabaretier benadrukt dat de bijeenkomst op 31 maart in Amsterdam er een zonder politieke kleur moet worden. “Ik wil alleen een stille massale bijeen­komst van mensen die opperen: vrede is ook mogelijk.”

Van Houts heeft de demonstratie op X aangekondigd als ‘#Vredesbeweging2024 #Vijfhonderdduizend voor Vrede’. Het betekent niet dat hij ook gelijk een half miljoen mensen verwacht in de hoofdstad. “Ik heb geen verwachtingen”, stelt de 58-jarige acteur en cabaretier zelfs.

“Het getal 500.000 refereert aan de demonstraties tegen kernwapens in de jaren ’80 van de vorige eeuw, waarin ik zelf meegelopen heb. Destijds liepen inderdaad een half miljoen vredesdemonstranten mee, onder wie vredesactivist Mient Jan Faber en andere bekende namen die heel groot waren in Nederland. Zij hadden daadwerkelijk invloed. Die vredesbeweging is er niet meer in Nederland. Dat baart mij zorgen. Er hangt een oorlogszuchtige stemming in het land. Dat merk ik ook aan de rare reacties die ik kreeg op mijn idee voor een vredesmob. Mensen worden boos. Ze merken op: ‘Je bent een Poetin-lover’. Of: ‘Ga naar het Rode Plein met je vredesdemo’. Ik merk dat de oorlogspropaganda door het oorlogszuchtige deel van de overheid wordt aangezwengeld. Daarom moeten we een tegengeluid laten horen. Wie kan er nu tegen vrede zijn?”

De zelfbenoemde “positieve realist” ziet wel in dat de demonstratie op geopolitiek niveau weinig invloed zal hebben. Toch is Van Houts vastberaden de vredesboodschap uit te dragen. “Mijn levensmotto is: als ik weet dat morgen de wereld vergaat, plant ik vandaag nog een boom.”

Hij heeft wel degelijk de hoop dat de bijeenkomst een verschil zal kunnen maken, zoals dat ook gebeurde in de jaren ’80. “De vredesbeweging van toen was een gigantische kracht in de samenleving. Dat zou ze zo weer kunnen worden.” Van Houts heeft wel een verklaring waarom die beweging van toen er niet meer is. “Dat komt doordat de propagandamachine van de Navo op volle toeren draait. Die propaganda is zo oud als de weg naar Rome. Als je mensen herhaaldelijk bang maakt door te stellen dat ze bedreigd of aangevallen kunnen worden, dan gaan ze vragen om bescherming en hard optreden. Voor een groot deel is dat nu aan de hand. Niemand heeft goed zicht op de geschiedenis van de hedendaagse conflicten. Dan bedoel ik Rusland versus Oekraïne, maar ook Israël en Palestina. Er worden rookgordijnen opgeworpen, we worden tegen elkaar opgezet. Ik wil bereiken dat zowel een Groenlinks-sympathisant als PVV-stemmer op eerste paasdag vredig naast elkaar gaan staan en de onderlinge verschillen in de ijskast zetten.”

De Arnhemmer stelt dat het daarom een demonstratie moet worden zonder politieke signatuur, vlaggen of symbolen. Hij vraagt deelnemers wit te dragen, en een blanco wit A4’tje voor hun raam te hangen. “Al dragen ze een wit strikje of een witte hoed. Een teken, waardoor we elkaar als demonstranten voor de vrede kunnen herkennen. Mensen vinden het fijn dat het apolitiek is. Dat we niet in een soort strijd verzanden. Ik mis het geluid ‘vrede voor iedereen’ in Nederland. Er zijn wel initiatieven, maar die zijn klein. Ik hoop dat dit juist veel mensen gaat trekken.”
De keuze om de Vredesdemonstratie op eerste paasdag te houden, om juist dan de boodschap van vrede en verzoening te benadrukken, is bewust. Van Houts: “Het is een dag van de vrede. Jezus stond op uit de dood om ons aller zielen te redden. Dat vind ik heel toepasselijk.” Met steun van prominente figuren zoals hoogleraar Ewald Engelen en activisten als Martijntje Smits, Dennis Spaanstra en Willem Engel, hoopt hij dat deze optocht een krachtige boodschap van hoop en verandering uit zal dragen. “Het is een oproep aan alle burgers om samen te komen en te streven naar een wereld waarin vrede en stabiliteit centraal staan. Of we er nu met 500 staan of 5000. Dat maakt mij niet uit”, zegt Van Houts. “En het kan hè. De geschiedenis zit boordevol voorbeelden waarbij conflicten opgelost werden met vredesbesprekingen.”

Van Houts merkt dat veel mensen murw gebeukt zijn door alle negatieve ontwikkelingen in de wereld, maar wil de apathie doorbreken. “Het zal wel, denken velen, terwijl ze doorgaan met hun leven. Oorlog mag van alle tijden zijn, maar het is niet de bedoeling dat je je daarbij neerlegt. Moord en verkrachting zijn van alle tijden, maar dat accepteren we niet. Er zijn talloze mogelijkheden om conflicten vredig op te lossen. Daar zit de geschiedenis ook vol van. Kijk naar de Cubacrisis van 1962, toen de wereld op de rand stond van de atoomoorlog. Doordat er een communicatielijn was tussen John F. Kennedy en het Kremlin, is het conflict diplomatiek beslecht. Natuurlijk weet ik dat de wapenindustrie achter alle oorlogspropaganda zit, dat het geldstelsel en de bankiers oorlogen nodig hebben. Eerst om alles in puin te schoppen om vervolgens geld te verdienen aan de wederopbouw. Normaal trek ik mijn mond daar ook over open. Deze dag even niet. Deze dag gaat het over mensen die voor hun kinderen en kleinkinderen vragen om vrede.”

Vredesdemonstratie

Datum: 31 maart, eerste paasdag
Tijdstip: 14:00 tot 15:00 uur
Kledingsuggestie: wit
Startplaats: Museumplein, Amsterdam.
Meer informatie op X: @georgevanhouts
George van Houts is deze week te gast bij De Andere Tafel.
De uitzending is vanaf zondag 24 maart te zien via:


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.