Nieuws De Andere Krant

Hoe NRC, NOS & Follow The Money een complottheorie lanceerden over De Andere Krant

NRC, NOS, FTW complot
Photo by Tom Radetzki
💹

Steekhoudend bewijs wordt nergens geleverd, want dat is er niet​
Steekhoudend bewijs wordt nergens geleverd, want dat is er niet
Datum: 28 februari 2022
De Andere Krant

Sander Compagner

Sander Compagner

Sinds we gestart zijn met De Andere Krant worden we door onze reguliere collega’s in verband gebracht met Russisch geld en Russische beïnvloeding. De eerste editie van De Andere Krant had als thema Rusland en dat hebben we geweten. Het niet volgen van de lijn ‘Rusland is slecht en het westen is goed’ wordt in de reguliere media matig gewaardeerd. Het NRC stelde in een anderhalve pagina tellend artikel dat het er sterk op leek dat onze krant ‘onderdeel is van een Russische beïnvloedingsoperatie’. Het ‘bewijs’ dat daarvoor geleverd wordt is de aanwezigheid van een medewerker van De Andere Krant bij een herdenking van het ‘Odessa Massacre’, de columns die een redacteur van onze krant voor het Russische ‘Sputnik’ schreef en dat we een krant uitgaven waarin kritiek stond op het gevoerde beleid rondom corona. Want de Russen zijn ook kritisch op het gevoerde beleid, aldus het NRC.

Ook bij Follow The Money werd de financiële handel en wandel van De Andere Krant onderzocht. Ze hadden onze boeken in mogen zien maar kozen er ook voor een suggestief artikel te schrijven over de vermeende Russische banden. Het werd nieuwswaardig bevonden om te melden dat één van de oprichters van de rechtspersoon waaronder de krant is opgericht, op een kinderboerderij in Rusland gewerkt zou hebben. Los van het feit dat dit niet klopt, het betrof een korte stage op een slangenfarm, waren we vooral verbaasd dat de complottheorie over de Russische invloed bij onze krant ook door een platform als FTM werd overgenomen. Steekhoudend bewijs wordt nergens geleverd, want dat is er niet.

Ondanks dat we vaak hartelijk gelachen hebben over de complot­theorieĂ«n die door andere media over ons werden geschreven, heeft het wel ­degelijk een keerzijde. Nadat ook de staatsmedia - in de vorm van de NOS - deze ­theorie als waar deelden en er op Wikipedia melding van wordt gemaakt, denken veel mensen toch dat waar rook is ergens vuur zal zijn. Heel ­recent werd nog aan mij gevraagd of we Ă©cht niet met roebels gefinancierd zijn. Ik bleek toch best een aimabel persoon, dus de persoon in kwestie moest het aan mij vragen. Ook via andere kanalen krijgen we er vragen en ­opmerkingen over, waarbij grote groepen Nederlanders ervan uit gaan dat de ‘­kwaliteitsmedia’ dit soort verhalen niet zomaar brengen.

Nu er een conflict is tussen Rusland en Oekraïne, waarvoor de schuld door de Nederlandse media eenzijdig bij Rusland wordt gelegd, kan er ­vijandigheid tegen Rusland ontstaan. De framing dat wij pro Rusland zouden zijn wordt daarbij een stuk minder onschuldig. We zullen onze ­berichtgeving en toon niet aanpassen en blijven het verhaal van alle kanten belichten. We zijn kritisch op alle machthebbers en gaan nooit voor het gemakkelijke frame. De werkelijkheid is veel complexer en wij zullen daar zo waarheidsgetrouw mogelijk verslag van blijven doen.


 
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
Wil je meer weten?
Koop de nieuwste editie bij jou in de buurt, of bestel deze editie.
©2024 De Andere Krant.
Alle rechten voorbehouden.